Az utasszállító repülőgép ugyan azon a frekvencián ad amint veszi a jelet?
Háá tök jó. Nem ez volt a kérdésem de tök mindegy. Ugye? Szarjuk le a kérdést csak legyünk fasza linkelgetős köcsögök!!!!
Tanulj vagy kérdezz ha nem tudsz valamit!!!
Repülés ismereteim minimálisak.
Milyen frekvenciára gondoltál?
1. A repülőgép pilótái mindig kapcsolódva vannak vagy egy közel- vagy távol légtér irányítóhoz ha repülnek. Ez egy hangösszeköttetés egy adott frekvencián amit légtér váltáskor, illetve különböző repülési procedúráknál ( pl érkezés, leszállás stb) változtatnak.
2. A repülő folyamatosan sugároz egy transponder frekvencián, ezzel azonosítják be a légirányítók a radar rendszeren. Ez is egy frekvencia.
3. Bár már a GPSek korában élünk, de vannak mindenféle irányadók amelyek alapján repülhetnek ( műszeres repülés esetén ). Vannak sima sugárzók ( DME ) illetve irány meghatározó - közeledés, távolodás - (VOR) típusú adók. Ez is egy frekvencia.
4. A leszállási automatika is egy speciális irányadó segítségével történik, ezt ILS jeladónak is hívják ( elnézést a repüléssel foglakozó kollégáktól, ha nem így hívják ). Ez is egy frekvencia.
Mire vagy egészen pontosan kíváncsi?
Én arra gondoltam, hogy a pilóta aki beszél az ugyan azon a frekvencián adja a jelet mint amin veszi?
pl: a repülő 120 Mhz-en adja a jelet és 121 Mhz-en veszi
A torony viszont 121 Mhz-en ad és 120 Mhz-en vesz.
Így egymás szavába is vághatnak. Ez baj esetén előnyös is lehet. Pl: egy zuhanó gép vagy egy hibás gép gyorsabban el tudja mondani, hogy mi van, mert nem kell egymásra várniuk.
Ez így működik vagy olyan a rádiójuk mint egy modern walkie talkie???
Na ez egy jó példa volt. Nekem is volt ilyen walkie talkie rádióval. Hiszek neked.
Köszi a választ!
Héjj várjunk csak. Így is adhat egyszerre két repülő, az is sípolás!
És miért is nem jó az, hogy a torony X frekin vesz és y frekin ad? A repülő meg fordítva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!