Hogyan váltok át kW/h-át m3-be (köbméterbe)?

Átváltani akkor sem lehet egyiket a másikba. Illetve van a fűtőérték, amelyet pl. földgáz, városi gáz esetén e kettő hányadosával (is) ki lehet kifejezni. Vagyis a fűtőérték lehet kWh/m3. Ha valaki tudja a felhasznált gáz fűtőértékét, és tudja hány köbméter gázt használt fel, akkor egyszerűen meghatározható az energia kWh-ban.
De a két mértékegység magában nem váltható. A km-t sem tudod órába (h) átváltani, de létezik a kettő hányadosával kifejezett mennyiség, a sebesség (km/h).
Egyáltalán nem oktalan a kérdés! 1Nm3 földgáz fűtőértéke nálunk (Békéscsabán) 34,12MJ/m3. 1kWh=3600kJ, tehát 34120/3600 = 9,48kWh/m3.
A fűtőértékek elérhetők itt: [link]

Valamit elnézett a kérdező!
Megnéztem, a gázszámlán m3 és MJ van, sehol nincs kW/h.
Az adott m3-nek a fűtőértékét adják meg MJ-ba.
kW/h a villanynál van!
A kérdező tényleg nem hülye. Én is most kaptam kézhez a gázszámlát. Amúgy a helyszín nem Magyarország, hanem Ausztria (Bécs) - Wien Energie. Én sem értem az egészet. Szóval várok egy épkézláb választ, és a hülyézésre nem vagyok kíváncsi...
Amúgy csak rá kell menni a Wien Energie honlapjára, és a tarifatáblázatban világosan látszanak az árak és persze a mértékegységek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!