Pulzoximéter használata! Valaki elmagyarázná nekem szakszavakkal? Én csak pulzoximéter fajtákat találtam! Nekem konkrétan a használata kellenne! Minden amit tudtok! SOS!
Azóta talán már nem aktuális részedre, de küldöm és majd eldöntöd, tudod-e használni.
A pulzoximéterek általánosan használt eszközök a klinikai gyakorlatban. Segítségükkel
pár százalék hibával megmérhető az oxigenizált hemoglobin szaturációja, más szóval az
oxigén telítettség az artériás vérben. A pulzoximéterek roncsolás mentesen, és folyamatosan
képesek mérni, más szóval non-invazív monitorozó eszközök. Az artériás oxigenizált
hemoglobin szaturációjának mérésével diagnosztizálható az esetleges csökkent oxigén
ellátottság, orvosi kifejezéssel a hypoxemia. A pulzoximéterek tehát alapvetően az oxigén
hiány diagnosztizálását elősegítő mérőműszerek.
Az ember artériás véroxigén telítettségének egészséges érétke 95-99% közötti. Ez azt
jelenti, hogy átlagosan a hemoglobin molekulák 97%-a szállít oxigént, és 3%-a nem. A
vénákban ez az érték mintegy 75%. Vérünk oxigén telítettsége születésünktől halálunkig igen
lassan és keveset változik. Mindegy, hogy az ember alszik, vagy fut, csak a véredényeken
átáramlott vér mennyisége változik, az oxigén szaturáció nem. Amennyiben nem
mesterségesen idézik elő, az artériás oxigén szaturáció lecsökkenése jellemzően valamilyen
abnormális élettani folyamat következménye.
Az artériás vér valós oxigén telítettségét SaO2-vel jelöljük, ahol az „a” index a latin
arteria-ra utal. A pulzoximetria elveit felhasználva a pulzoximéter az artériás véroxigén
telítettséget hivatott mérni – adott pontossággal. A pulzoximéter által mért artériás oxigén
szaturáció az SpO2 érték, ahol a „p” betű utal a pulzoximéter által mért oxigén telítettség
értékre. Egy modern pulzoximéter esetében a mérési hiba jellemzően kevesebb, mint 3%,
vagyis a mért SpO2 érték 3%-nál kevesebb hibával közelíti a valós, SaO2 értéket.
Az orvosi praktikumban számos esetben használnak pulzoximétert a páciens
felügyeletére: altatáskor, vajúdás és szülés közben, sürgősségi beavatkozáskor, sebészeti
műtétek közben, szív és érrendszeri problémák vagy tüdőbetegség esetén. De mindennapos
eszközök a kórházi szobákban, betegszállításnál, mentőben és az újszülött osztályon is.
Tüdőproblémák esetén, amikor a tüdő oxigén felvevő képessége csökkent, a pulzoximéter
hasznos eszköz lehet a betegség súlyosságának megállapítására, az alkalmazott gyógymódok
hatékonyságának ellenőrzésére, vagy a beteg számára mesterségesen adagolt oxigén
mennyiségének szabályozására.
További informácók itt:
További netes kereső találatok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!