Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Közeli piezo gyújtó által...

Közeli piezo gyújtó által előidézett szikrára USB-s eszközök megbolondulása. Miért?

Figyelt kérdés

[link]

Épp egy ilyen kiszerelt CP-2-es konvektor piezo gázgyújtóját csattogtattam az egyszerű USB-s billentyűzetem mellett. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy elalszik rajta a Num Lock LED, majd rövid időn belül újra világít. Aztán már szándékos próbálgatással megbizonyosodtam róla, hogy bizony tényleg így van és ilyenkor rövid időre használhatatlanná válik a billentyűzet, mintha kihúztam volna az USB aljzatból majd vissza.

Az ívkisülés 1-2, max. 3 centis volt a billentyűzettől jópár centire és mégis megzavarta azt.

Ijesztő volt, nem állt szándékomban ilyennel kísérletezni, mivel tudom jól, hogy közvetlen kontaktus esetén tönkreteszi az ESD érzékeny alkatrészeket.

Ennek a jelenségnek az okát szeretném megtudni.

A levegőben átterjedt a nagyfeszültség, vagy valamilyen mágneses mezőt gerjesztett, netán elektrosztatikus mező hatott a billentyűzetre, illetve akár ilyen távból is tönkre tehette volna a billentyűzet vezérlőjét?

Köszi a választ!

2012. febr. 4. 03:13
 1/4 anonim ***** válasza:
71%

A nagyfeszültségű kisülés által generált mágneses mező tüskéket indukált az eszközeidben és ez zavarta meg őket.

Teljesen normális, a piezo kV-os nagyságrendű feszültséget generál, óriási interferenciák alakulnak ki.

További olvasnivaló EMP

[link]

Hertz egyik első kísérlete volt egyébként az amit csináltál, keress rá bátran.

2012. febr. 4. 04:20
 2/4 anonim ***** válasza:
Pontosan, ahogy az első írja. Annyit tennék csak hozzá, hogy csattogtasd csak nyugodtan a gép közelében, ha kis "szerencséd" van, akkor a billentyűzet mellett az alaplaptól (és esetleg a procitól is) könnyes búcsút vehetsz.
2012. febr. 4. 06:08
 3/4 A kérdező kommentje:

04:20 Köszönöm a kielégítő választ!

06:08 A gép az az asztal szélén van, csak a billentyűzetet zavartam meg mert az asztal közepén van, de azért egy elszállt USB portnak/vezérlőnek sem örülnék. De ha netán „szerencsém" lenne, garanciális szinte minden alkatrész.

2012. febr. 4. 14:32
 4/4 A kérdező kommentje:

Még a témába vág, hogy még régen egy két ceruzaelemmel működő játék-telefonnak álcázott vihargyújtó a mélyhűtő tetejére került, amikor a hűtőgép bekapcsolt, mindig megszólalt a játék-telefon, mintha mindig ugyanaz a gomb

lett volna megnyomva rajta.

Nemrégiben előkerült ismét, és egy villanykapcsoló mellé tartottam, azt föl-le kapcsoltam, és erre is megszólalt.

2012. febr. 4. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!