Milyen fényképeződ van? Meg vagy vele elégedve?
Egy Canon S5 IS -em van. Kicsit lassú, és néha kevés a max 15mp-es záridő, de alapjában nincs vele gondom, a képei elfogadhatóak, jobbat nem nagyon tudok elképzelni (maximum egy tükörreflexes gépet :) - vagy az utódját, az SX1 IS-t)
Igencsak Canon párti vagyok /kompakt kategóriában mindenképp/ és ennek oka a CHDK, aminek segítségével a a fényképező funkciói kibővíthetőek, scripteket lehet rá írni.
Nikon Coolpix L10.
Alap, olcsó kompakt gép. Az árához képest jó, bár van jobb vétel.
fuji S9500
Végülis nem rossz, de nem is nőtt a szívemhez annyira, mint a többi gépem. Úgyhogy elkezdtem gyúrni tükörreflexesre.
Pentax k200d. NAGYON meg vagyok vele elégedve, még most is 1 évvel a megvétele után.
Árkategóriájában úgy gondolom jobbat találni lehetetlen, sőt, egy kevéssel felette is nehéz. Időjárásálló váz(obi nem, azt külön kell olyat venni), rengeteg funkció, tökéletesen átlátható, és logikus menü amiben pár másodperc elérni a fontosabb beállításokat, strapabíró, ccd shift-es képstabi (minden objektívnél van stabilizátor), visszamenőleg is tökéletesen támogatja az összes régi k-mountos objektívet, és még sorolhatnám.
Ja meg, hogy ceruzaaksis.. Ez már rengetegszer mentette meg az életem. :D Volt olyan Tunéziában, hogy túra közben lemerült a gépem egy kis városkában, pótaksi meg nem volt nálam. Canonos barátomnak szintén. Én viszont megoldottam a helyzetet azzal, hogy bementem benzinkútra, és vettem elemet. Azzal még 700 képet simán előttünk canonos barátommal együtt, mivel kénytelen volt az enyémet használni ő is. :P A másik előnye ennek meg az, hogy még ha netán tönkremennének az aksik, akkor még ha jobb minőségű ceruzaaksikat választok az is olcsóbb mint ha pl egy canon 450-eshez kéne vennem eredeti aksit.
Időközben sok más tükörreflexest is próbáltam. Többek közt oly-t, canon 450d-t, canon 40d-t, nikon d90-et. Mindben találtam valami hátrányt pentaxhoz képest, szóval nem cserélnék.. :)
Nikonosokat meg konkrétan nem értem, hogy miért imádják... Volt nálam kölcsönben egy d90-es amit elég jónak mondanak, és 1 hónapig azt használtam. Iszonyat a menü.. Tény, hogy jó a keresője, és hogy jó képeket rajzol, de ez a menü, kiborító. 1 hónap használat után se tudtam megszokni, a magyar fordításoktól meg égnek állt a hajam. Canonnál a menüvel legalább nincs akkora gond. :P
Persze azért pentaxban is van pár dolog ami hiányzik. Pl. ami engem eléggé zavar:
1. Bulb módban nem mutatja a kijelző az eltelt időt. Így csak saccolni lehet, vagy stopperórával mérni. Canon, és nikon ezt legalább megoldotta. :P
2. fehéregyensúly beállításánál nem használhatok régebbi a kártyára mentett képet, és nem adhatom meg kelvinben a színhőmérsékletet.
3. jó lenne ha sorozatban kicsit több képet tudna feldolgozni. Ebben a pentax nagyon le van maradva a többitől. 2,8 kép másodpercenként 4 kép erejéig elég kevés. Összehasonlításképpen canon 450d: 3.5 kép/mp 53 képig ; nikon d90: 4,5 kép/mp
4. Ez a gép NEHÉZ. Tényleg az. :P Nikon is.
Hozzájuk képest egy canon 450d pl pehelysúly. Olyan mint egy játékgép. :)
Több negatív dolog nem jut most eszembe.
Bridge kategóriában meg Fuji S5600 az amit szeretek. Kompaktokkal meg régóta nem találkoztam, így nem tudok véleményt mondani.
Nekem egy régi (5-6 éves) Fuji FinePix A340-es gépem van. Nagyon sok beállítási lehetősége van, mind automata, mind kézi üzemmódok esetén. Jó minőségű (a kategóriáján belül) képeket lehet vele csinálni és a hozzá adott szoftver is nagyon sokat tud.
Ennek ellenére én több okból sem vagyok vele megelégedve.
Nincs képstabilizátor, csak XD-kártyával működik, ami egy azonos kapacitású SD-kártya többszörösébe kerül (annyival nem jobb az XD, mint amennyivel/kb. 4-szerese/ többe kerül egy SD-nél); kikapcsolása nehézkes, mert a két állású lencsevédőt kell becsukni: először az első állásba, utána megvárni, hogy az optika behúzódjon és csak aztán lehet teljesen bezárni ill. kikapcsolni; az jó, hogy ceruza akksival működik, de viszont ceruzaelemmel használva csak néhány képet lehet készíteni és már le is merül; sokat kell vele várni vaku nélkül is a képek között.
Összegezve: több a hátránya, mint az előnye. Sokkal többe került, mint amennyit ér.
08:20as vagyok ismét.
Azt még hozzátenném, hogy csak a hozzá adott adatkábellel lehet használni, mert a csatlakozója eltér a "sima" mini-USB csatlakozóétól!
Az akksit elvileg lehetne a gépben is tölteni, de a töltőt külön kellene megvenni hozzá.
Fuji FinePix S8000fd
Nem egy profi gép, de én meg vagyok vele elégedve. Amire nekem kell, arra bőven megfelel és az ára is jó.
Az egyetlen negatívum, amivel találkoztam, hogy a videoja elég zajos. Volt a kezemben sokkal gyengébb képességű gép, ami tiszta, zajmentes avit csinált. De nekem első sorban fényképezni kell, csak nagyon ritkán csinálok a gyerekekről rövid kis videot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!