A lakatfogó műszerek DC áram mérésnél mennyire pontosak és mennyi a legkisebb mérhető érték?
A legkisebb mérhető érték a legkisebb méréshatárból és az ehhez tartozó felbontásból adódik. Mutass már nekem egy ilyen leírást..!
Amúgy sem kell becsinálni, mert többször áthurkolod a vezetéket a lakatfogón, és amit kaptál eredményül áramértéket, elosztod a hurkok számával. Ennyire egyszerű.
A pontossák pedig függ a mért értéktől, és az osztálypontosságtól. Ez IS le van írva a műszer"könyv"ben.
Köszi, de az a baj a hurkolással hogy olyan helyen kell mérnem ahol nincs erre lehetőség.
Máshol is utánnaolvastam ott azt találtam hogy nem lehet úgy lenullázni hogy a zavarok miatt ne ugráljon 5-10mA -eket ezért írják hogy kb 1A -től mér pontosan.
Hát ha váltakozó áramú a lakatfogó, akkor nyilván nem számít az irány. Ami egyenáramú, az meg nyilván tud mérni váltakozót is, tehát nyilván nem.
Egyébként egy Hall cella van bennük, mint érzékelő. Nem tudod kinyírni, "emberi léptékű" áramerősségekkel biztosan nem.
Ha 5-10mA -t ugrál a zavarok miatt, akkor tegyél rá egy fémkupakot, azt meg földeld le. Vagy ne érdekeljen az az 5-10mA. Vagy mégvalami: ha annyira pontos mérés kell, akkor rákötöd számítógépre a műszert, és hosszú időn keresztül jegyezteted vele a mért értékeket. A végén az összes mérési eredményből csinálsz 1 értéket.
Célszerűen kihagyod azokat a mérési eredményeket, amik nagyon elütnek a módusztól, a többit meg kiátlagolod.
Mekkora áramot kell mérned, és mekkora bizonytalansággal?
A pontosságot legközelebb %-ban tessék megadni. AMúgy van egy rossz hírem:
Lakatfogóval ilyen pontosságot nem lehet elérni. Esélyed sincs ilyen pontos méréseket végezni! Főleg nem DC áramoknál. Persze ha deprenz műszert használnál...
Na de ez nem lehetséges, mint mondtad.
Picit utánanéztem a dolognak:
"100mA -től 30-40A -ig mérnék, 100mA -nél 10mA pontosság, 10A -nél kb 100mA pontosság lenne jó."
Na most 100mA -nél a +-10mA az a 10%-os mérési hibába esik bele.
10A -nál a +-100mA viszont 1% (!) -os mérési pontosságot igényel.
Nézelődtem neten:
Ez egy professzionális műszer. Ezzel 100mA mérésekor a mérési hiba bizony 100% fölött is lehet (számítva 102,2% a legpesszimistább esetben)
10A-nél pedig 3,2% lehet a hiba.
Szóval sürgősen gondold át, hogy szükséged van-e ilyen pontos mérésre.
De nézd csak mit találtam:
Itt elvileg 100mADC mérésekor csak +-32% lehet a hiba, és
10ADC mérésekor pedig 2,3%.
És a kisebbik méréshatár ennél a műszernél éppen 40A.
Köszi.
Én is nézegettem és amelyikenk kisebb az ártmérője az pontosabb ahogy eddig láttam.
Üdv!
Csupa jó a véleményem. Bár azért hanyatt nem dobom magam...
100mA -nál 6,5% a műszer hibája,
10A-nél pedig 2,2% -ot lehet tőle várni. Végülis ezek kecsegtető adatok.
De azt ne felejtsük, hogy 100mA-nál a műszer kimeneti feszültsége 10mV,
10A -nál pedig 100mV. Ha a 100mV-os határt nézzük, akkor valószínüleg az otthon lévő multimétereddel párosítva bizonytalanabb lesz a mérés, mint ha az Uni-T műszert választanád.
Kérdés, hogy végülis a 100mA mérésénél hogyan fog alakulni a bizonytalanság, mert ez a 6,5% jónak tűnik, de ehhez még hozzá "csal" a feszültségmérő is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!