Hogyan fényképeznek a partyfotósok?
Valamilyen rendszervakuval. Annak van egy kulcsszáma. 100-as iso, 1m távolságra akkora rekesszel jön ki nullára az expozíciókompenzáció, amekkora a kulcsszám.
Például egy 22-es kulcsszámú vakuval 22-es rekeszen ideális képet kapsz, ami nincs kiégve, nincs bebukva, a szinkronidő miatt meg nincs bemozdulva sem. A többi már csak kattintgatás.
Sok utómunka nem hiszem hogy van, azért egy este alatt több száz képből elég csak kiválogatni ~100-at, ami jó, és lehet a neten osztani. Azért egy partyfotós tudja mit csinál, nem kell javítgatni a képeit túlzottan.
Javítgatni kellene, de nagy nagyon szoktuk. Nem fizetik meg a munkát.
Egy külső rendszervaku kell, esetleg egy diffúzor, aztán hajrá. Lehet deríteni falról vagy derítőlapról, ha lehet, a direkt pofán vakuzást kerülni kell. Mostanában divat, hogy hosszú záridős, szűk rekeszű (mondjuk f11, 1 sec) képet csinálnak, ahol vakuval fagyasztják meg a témát. Így nagyjából éles a kép, és sok megmarad a szórakozóhely háttérfényeiből is.
Ha igazán király vagy, vaku nélkül, fényerős fixekkel mész (f1.4, vagy f1.2), de hogy őszinte legyek, ma inkább mennyiségi, mint minőségi munkára van igény.
Amit mondasz, érdekes, van jogszabályi alapja is, volt már róla egy két fórumos vita, de a gyakorlatban egyszerűen nem így működik.
Egyrészt meg kell jegyezni, hogy a pénzek 70%-a feketén megy. Ami nem jó, de ez van. Ebben a kategóriában abszolút mindegy, milyen képzettséged van.
Másrészt ha tudsz számlát adni (azaz van egy céged, vagy az ismerősödnek van egy cége), akkor médiaszolgáltatás vagy hasonló néven azt csinálsz, amit akarsz, amíg a vevő elégedett. Szóval megint senkit nem érdekel a végzettséged.
Egyébként rohadt vicces lenne, ha ezt komolyan vennék, mert ahol dolgozok, internetes lap, a szerkesztőség 6 fotósa közül egynek van erről államilag akkreditált papírja, egyikük pedig végzett egy tanfolyamot, ami nem számít hivatalosnak, de az OKJ-nál húzszor többet ér. Az egyetlen, aki nem tud normálisan fotózni, az valami pesti egyetem fotó szakos hallgatója. Szal ennyit a papírokról.
Ami az árakat illeti: normál esetben vidéken egy estés munka olyan nettó 10 ezer, Pesten 13-15. De amióta olcsók a DSLR-ek, irtózatos a konkurencia. A minőség pedig nem nagyon számít, elég, ha van 300 valamilyen kép feltöltve a szerverre másnap délig. Ennek eredményeként egy Pesten (!) 9000-re lealkudott munkámat nyúlta le valaki múltkor egy hatezres ajánlattal. Ennyiért én nem szennyezem egész este a tüdőmet.
Az, hogy ki kapja a melót, ár és ismeretség kérdése. Osztogatni kell a névjegyeket mindenhol, és reménykedni, hogy valami fontosabb emberhez is eljut. Legyen rajta rövid link is egy a netes galériádhoz. Ha nem ismersz senkit, nagyon nehezen jutsz be. Én is úgy indultam, hogy egy beteg barátomat helyettesítettem, akinek van egy design cége, meg egy rakat egyetemi kapcsolata és így került közel a tűzhöz.
Biztos, de én még nem találkoztam eggyel sem. A riporterek közt is jóval kevesebben vannak.
Mindenesetre hiánypótló lennél. Egy csajnak (főleg, ha szép is) sokkal kezesebbek lehetnek a félig beszívott, részeg, esetleg szimplán tapló alakok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!