Hány OHM-os ellenállás kell az áramkörbe hogy 6 V ról 4.5 V ra mennyen le a feszültség?
A kerékpár dinamó (generátor) 6V mellett kb 0.5 A-t képes leadni. Abszolút tuti megoldás, ha kettő ledet antiparallel kapcsolsz és úgy mindenféle külső egyenirányító nélkül rá lehet kötni. A feszültség és az áram be áll.
( [link]
Igaz, hogy a led üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültsége 3.3 V körül van, de a kerékpár dinamó nem tud akkora teljesítményt leadni, hogy a 3 Wattos antiparallel ledet túl hajtsa. Persze a teljesítmény ledet megfelelően hűteni kell. De gondolom azt ismered, hogy anélkül tönkre menne. már építettem ilyent.
A led chipek ilyenkor felváltva villognak. Ha megfelelően ki tudod vetíteni a fényüket egy azonos területre, akkor ott bizonyos sebesség fölött már nem lesz zavaró láthatóan a villogása.
meg lehet úgy is építeni, hogy egy greatz híd közepére teszed a ledet. Annak az a hátránya, hogy a diódákon elég nagy lesz a veszteség (nem nagyon nagy, de azért észrevehető). Oda sem kell más, ha a led teljesítménye nagyobb, mint amit a dinamó képes leadni.
Egyébként a Zener diódát említetted.
A LED működése erősen hasonlít ahhoz.
Viszont arra kell vigyázni, hogy záró irányban a feszültség ne lépje túl az 5 Voltot, mert a led attól tönkremegy.
Ezért érdemes antiparallel módon kötni kettő ledet, mert egyszer az egyik és azután a másik nyit ki, ezért nem tud megemelkedni a feszültség az éppen működő leden 3.3V fölé.
Így az éppen záró irányú párjára sem juthat több mint szabadna.
A leden 2.7 Volt környékén alig folyik 200 mA a leden.
Viszont 3.3 Volt mellett már 3 Amper megy át rajta.
Ez a korszerű CREE XM-L ledre jellemző.
Adatlapja: [link]
Persze ide (kerékpár generátorhoz/dinamó/) nem kell ekkora teljesítményű ledet használni, de most ennek az adatlapjára akadtam.
Van itt egy fele ekkora teljesítményű led adatlap is: [link]
Azt azért itt is leírom, minden teljesítmény ledet jól kell hűteni, hogy az alsó hő elvezetésre szolgáló oldala ne lépje túl a 85 celziusz fokot.
Ha a hőmérséklet e-fölé emelkedik, akkor eleinte gyorsabban öregszik a led, vagyis maradandóan csökken a fénye. még magasabb hőfokon a szemünk láttára megy tönkre.
Sziasztok olvastam az üzeneteket és segiteni szeretnék nektek
Ha dinamod van akkor szerezz be egy stabilizátort majd
szerezz be egy ohm et és el is mondom hogy milyet
6 volt ról kell 4,5 volt akkor színbe el mondom, hogy
milyet szerezz balról jobra haladva barna,zöld,barba,ezüst
remélem tudtam segíteni sziasztok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!