Áramerősség, feszültség, ellenállás. Hogyan függnek össze?
A képleteket persze tudom, csak az egészet nem sikerült megértenem fél nap alatt sem.
Például egy LED-nek 20mA áramra van szüksége és mondjuk 2 és 4V között lehet a feszültség...
Ha jól gondolom, az ellenállása nem változik, így ha magasabb a feszültség, akkor az áramerősség is?
Ha egy áramforrás 5V-os és 40mA-es, akkor azt jelenti, hogy ha a LED mellé teszek még egy ellenállást, akkor mindkettőn 20mA lesz az áramerősség, a feszültség pedig az ellenállásuk arányában oszlik meg?
Vagy ez a 40mA a maximum, amit le tud adni?
De akkor viszont a LED vesz fel mindig 20-at?
Nem értem... :( Valaki elmagyarázná?
Persze linkekkel is megelégszem. Lehet angolul is, csak ne Wikipedia, mert azokon már túl vagyok.
Előre is köszönöm!
A dolognak jól indultál neki, de a képletek nem alkalmazhatók nem lineáris elemeknél, mint pl. a LED ..
Ebből a D a dióda, amire az jellemző, hogy emelve a rájutó feszültséget, addig nem folyik rajta áram, ezt követően kinyit és hiába emelnéd a feszültséget, a dióda képes végtelen nagy áramot is felvenni (persze tönkremegy),de a sarkain a feszültség nem emelkedik!
A diódákat előtétellenálláson vagy áramgenerátoron keresztül kell táplálni, mert természetesen a rá megadott maximális áramot nem lépheted túl.
Fene egye..
"nem folyik rajta áram," amíg el nem éred a nyitófeszültséget... stb.
Ez az ideális dióda karakterisztika, a valóság ettől eltér, de nem sokban!
A különböző színű diódák nyitó (itt. üzemi) feszültsége más-más (piros, zöld, sárga 1,5-1,8V kék ca. 3V)..
Legyen a katalógusadat 1.5V, üzemi áram 20mA (max. 50, szokásos típusok), akkor 5V, 20mA-hez az előtétellenállás: (5V-1,5V)/20mA=175Ohm
Léteznek természetesen extra fényes, extra nagy áramú típusok, katalógusból mindig, minden megtudható. Némelyiket mér hűteni kell...
5V-ra kettő sorbaköthető, akkor: (5-3V)/0,02A=100Ohm..
Az áramot növelve egyébként a fényerő nem arányosan növekszik...
Igen, ez a számítás már ment, hogy a feszültséget hogy állítsam be ellenállással, de a 20mA-rel mi van?
Ha egy 9V-os elemet használok, akkor is 20mA az áramerősség?
Ha pl. egy AAA-s akkumulátorra 900mAh van írva, akkor az azt jelenti, hogy a rákötött fogyasztók maximális áramfelvétele 900mA lehet, de ha csak egy LED van (mondjuk két akku-ra kötve), akkor az 20mA? Tehát ez a fogyasztó tulajdonsága és nem "ennyit kell neki adni"?
Ebben az esetben csak 2.4V az áramforrás feszültsége. Így ellenállás nélkül is lehetne működtetni?
Egyszerűbb dolgot mondok.
Ezeken már előtted sokat töprengtek és kísérleteztek.
El is csesztek több tonna ledet.
Ezért inkább kitalálták hogy megmérik a ledek paramétereit és belerajzolják egy grafikonba.
Mindezt azért hogy "Adatlap" néven megnézhesd minden egyes ledhez tartozó karakterisztikát.
Azért vesz fel annyi áramot, mert ez a rá jellemző és kész.
Ezt nem kell megérteni, ezt tudomásul kell venni.
Ja, azt kihagytam: nem mindig 20-at vesz fel.
Csak azzal az árammal (vagy a ledre jellemzővel) optimális a fényhasznosítás és hőfejlődés arány.
Ha többet engedsz neki, akkor ez az arány felborul és megsütöd a ledet.
Pontosan erre volt szükségem. :) Köszönöm!
Tehát nem számít az áramforrás, csak a feszültséget kell megfelelően beállítani és az áramerősség meg a grafikon alapján adódik. :)
Ment a zöld minden válaszra.
Egyébként rendeltem egy Arduino-t és mielőtt "nekiesem", szeretném megérteni, mi hogyan működik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!