Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mennyi lesz akkor ez az...

Mennyi lesz akkor ez az érték? Számoljátok ki nekem kezdő vagyok.

Figyelt kérdés

ellenállást mindent ugy csinálok ahogy a képen van

[link]

ledeknek 12V érkezik (PC táp)

Az ellenállás 400Ohm-os

ja és lednek darabja olyan 5V-ig működik megfelelően

azután már kiég

akkor hány volt jut tulajdonképpen ledeknek darabjára?

2011. jan. 11. 17:54
 1/7 anonim ***** válasza:

A LED-ek nem tudom honnan veszed, hogy 5V-ig működik megfelelően.

Az lehet, hogy a 3 sorbakötöttről van szó, nem darabonként.

Számoljunk: a LEDek árama 12-5=7V/400=17.5mA.

Egy átlag LED normál árama 20mA , maximuma 50, ez a tönkremenés határadata. Vannak extra nagy áramú, fényű LEDEk is.

Egy észrevétel: 400Ohmos ellenállás egyik tűréssorban sincs, mondhatnám nem szabványos érték. Neked honnan van, és honnan tudod, hogy 400 ohm. Mi van ráírva, vagy színkódos?

2011. jan. 11. 18:02
 2/7 A kérdező kommentje:
Színkódos és az 400 Ohm, egyébként onnan tudom hogy a ledek 5V felett ki égnek hogy kipróbáltam
2011. jan. 11. 18:13
 3/7 anonim ***** válasza:
Jujj, LED-re sose kötünk rá közvetlenül feszültséget söntellenállás nélkül. A LED elsősorban az átmenő áramra érzékeny, ami nagyon meg tud ugrani, ha a feszültség túllépi a nyitási (azaz bekapcsolási) értéket, mert innentől az áram a többletfeszültséggel exponenciálisan arányos.
2011. jan. 11. 18:51
 4/7 anonim ***** válasza:
Leírnád a színkódot?
2011. jan. 11. 19:48
 5/7 A kérdező kommentje:
Kérdés azóta megoldódott azzal a segítséggel amit a második HSZ irt:) Köszönöm!:) azóta már kiszámoltam:):D:P
2011. jan. 11. 19:55
 6/7 anonim ***** válasza:

Kiszámoltam, 17.mA. Ennél nagyobb értéknél sem növekszik érdemben a fényerő.

Hogy hány voltos egy LED? Amikor fenti kapcsolásodban világít, mérd meg lábain a feszültséget. Különböző színű LEDeknek más és más a nyitófeszültsége (ez tulajdonképpen ugyanaz, mint egy izzónál az, hogy hány voltos, de további hasonlóság nincs!).

A LEDre (LED= light emitting DIODE) ugyanúgy, mint egy diódára az jellemző, hogy a nyitófeszültséget meghaladva "működésbe lép", és az átfolyó áramot nagymértékben növelve a rajta mérhető feszültség csak kis mértékben növekszik, egészen addig, amíg meghaladva a határértéket, tönkremegy. Ezért kell korlátozni az átfolyó áramot.

2011. jan. 11. 19:59
 7/7 A kérdező kommentje:
Utolsó hozzászólónak is nagyon köszönöm!:)
2011. jan. 11. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!