Mennyi lesz akkor ez az érték? Számoljátok ki nekem kezdő vagyok.
ellenállást mindent ugy csinálok ahogy a képen van
ledeknek 12V érkezik (PC táp)
Az ellenállás 400Ohm-os
ja és lednek darabja olyan 5V-ig működik megfelelően
azután már kiég
akkor hány volt jut tulajdonképpen ledeknek darabjára?
A LED-ek nem tudom honnan veszed, hogy 5V-ig működik megfelelően.
Az lehet, hogy a 3 sorbakötöttről van szó, nem darabonként.
Számoljunk: a LEDek árama 12-5=7V/400=17.5mA.
Egy átlag LED normál árama 20mA , maximuma 50, ez a tönkremenés határadata. Vannak extra nagy áramú, fényű LEDEk is.
Egy észrevétel: 400Ohmos ellenállás egyik tűréssorban sincs, mondhatnám nem szabványos érték. Neked honnan van, és honnan tudod, hogy 400 ohm. Mi van ráírva, vagy színkódos?
Kiszámoltam, 17.mA. Ennél nagyobb értéknél sem növekszik érdemben a fényerő.
Hogy hány voltos egy LED? Amikor fenti kapcsolásodban világít, mérd meg lábain a feszültséget. Különböző színű LEDeknek más és más a nyitófeszültsége (ez tulajdonképpen ugyanaz, mint egy izzónál az, hogy hány voltos, de további hasonlóság nincs!).
A LEDre (LED= light emitting DIODE) ugyanúgy, mint egy diódára az jellemző, hogy a nyitófeszültséget meghaladva "működésbe lép", és az átfolyó áramot nagymértékben növelve a rajta mérhető feszültség csak kis mértékben növekszik, egészen addig, amíg meghaladva a határértéket, tönkremegy. Ezért kell korlátozni az átfolyó áramot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!