Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan lehet váltóáramot...

Csokola'de' kérdése:

Hogyan lehet váltóáramot 'idukálni'?

Figyelt kérdés
Helo. Azt szeretném kérdezni hogy hogyan, milyen eszközzel, milyen módon lehet kis teljesítményű (10-20W) váltóáramot indukálni, generálni? (trafóhoz kene es nem akarok szorakozni a 230cal)
2010. nov. 17. 17:11
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem értem kérdésed mert a W(teljesítménynek), ebben az esetben nincs semmi köze a V(feszültséghez).230 V-on is lehet 20W teljesítmény, de 20 000 V-on is, de akár 12V-on is.

Amúgy sem te választod meg milyen kell a trafóhoz, annak meg van a maga előírása milyen feszültségről-milyenre üzemel!Ha más feszültséget használsz, akár le is éghet!

Tehát először nézd meg milyen feszültségre való, és csak olyat kapcsolj rá!

2010. nov. 17. 17:38
 2/10 A kérdező kommentje:
mondom 1. olyan áramot szeretnék generálni ami nem veszélyes (tehát ha meg ráz nem lesz semmi bajom) és fel vagy le transzformálni is olyat akarok ami ugyan ilyen (semmi bajom nem lesz tőle) kb ilyenre gondoltam 6V-3A, (vagy forditva) fel transzformálja 24V-0,75A 2. a trafó nak meg van minden alkatrésze csak még nincs rajta tekercs ha van áramforrás az alapján akarjuk (haverommal) feltekercselni tehát nem mind1 tudom a mit leirtál hogy 24v-ut transzfromálunk 96V-ra vagy 6V-t 24-re tehát ez alapján nem tudsz vmi generátor vagy AC áramforrást?
2010. nov. 17. 17:45
 3/10 A kérdező kommentje:
a teljesítményt azért irtam mer kb ilyen áramforrásra gondoltam 6V-3A és 24V-0,75A meg ehhez vannak drótok is
2010. nov. 17. 17:53
 4/10 soma1492 válasza:
Én sejtem mit akarsz! ha van otthon olyan kamerád laptopod nyomtatód aminek már nem kell a tápegysége (Különálló fekete doboz) akkor az jó lehet rá van írva mennyi a kimeneti feszültség pl dc12v ha nincs akkor 1-2 ezresér már kapsz hobbi elektronika boltban ilyet olyan lenne a jó ami váltóáramot ad ki tehát ez van ráírva output AC12v a feszültség olyan 40 voltig még nem veszélyes. ha egyanáran jon ki belőle akkor a benne levő trafó után levő dolgokat ki kell iktatni és úgy lesz váltóáram amit lehet indukálni. Én azt mondanám ezeket a dolgokat olyan emberrel csináljátok aki ért az áramhoz!!!! Engem már k.úrt meg 380 volt is de nem valami kéjes és melesleg halálos! Na ha megvan a váltóáram akkor lehet trafót építeni ezt szakirodalomban meg tudjátok nézni hogy kell méretezni a lényeg hogy ha próbáljátok akkor mindent engedjetek el és úgy dugjátok be a 230v os végét a gyári trafónak (fekete doboz) a konnektorba! Ha piszkáljátok meg mindig húzzátok ki a konnektorból!!! Ja és egy poroltó sem árthat
2010. nov. 17. 21:48
 5/10 A kérdező kommentje:
köszi szépen ezeket a trafóról tok mindent majd megpróbálom a tápot de rem hogy nem b.asz meg :D
2010. nov. 18. 17:42
 6/10 anonim ***** válasza:

Bringa dinamó kis fordulattal!

Kettős szigetelésű biztonsági transzformátor!

Más váltakozó feszültség előállító herkentyű nincs.

Vagy generátor, vagy trafó.

Ha pedig félsz az áramtól akkor ne kisérletezz vele, mert kis feszültségen még Lentz törvénye is nagyokat tud rúgni.

Üdv,

Frenk

2010. nov. 19. 13:02
 7/10 A kérdező kommentje:
a bringa dinamó jo csak az a baj h gyenge kevés a telj. kipróbáltuk
2010. nov. 19. 21:51
 8/10 A kérdező kommentje:
de am a bringa dinamó nem egyen áramot termel? mert én ugy hallottam hogy a dinamó az egyenáramot, a generátor meg váltót csinál most ez hogy van akk?
2010. dec. 2. 20:56
 9/10 anonim ***** válasza:

Az úgy van,hogy a köznyelvben a kerékpár áramtermelője dinamóként maradt a köztudatba, holott AC generátor.

Egyszerű logikával belátható, hogy minden forgó mozgásnak csakis szinuszos vetülete lehet. Vagyis kizárólag időben váltakozó feszültséget tud előállítani minden forgó mozgás függetlenül attól, hogy a köznyelv minek ( AC, vagy DC) nevezi.

Ezt a mozgást azután egyenirányíthatják.

Vagy mechanikusan azaz kommutátor szeletekkel, vagy diódákkal.

A kommutátoros forgógépeket nevezik egyenáramúnak, mert a szénkefékről lejövő feszültség közelítően sima, egyenáramú jel. (Ennek elveibe most ne mélyedjünk bele.)

Más, nem kommutátoros esetben, ha a forgó mozgás által gerjesztett AC feszültség nincs pl. diódával egyenirányítva akkor, -mint a bringa dinamó esetében, ez váltakozó feszültség generálást jelent.

Az igaz, hogy a bringadinamó alacsony teljesítményű, hiszen mindössze két pilácsot kell meghajtania kb összesen 4-5 W-al. Ezért szerintem mégis csak a trafó mellett kell döntened, mert az egy kényelmesen használható statikus mágneses átalakító, szemben a generátorokkal.

Menj fel a vaterára, ott bizonyára találsz néhány trafót.

Ha megmondod a kívánt szekunder feszültséget és a konkrét teljesítmény igényt illetve hogy mire akarod használni akkor jobban tudnék segíteni.

Üdv,

Frenk

2010. dec. 3. 10:52
 10/10 A kérdező kommentje:

helo, kösz hogy leirtad mindezeket, már van áramforrás: az iskolában van egy tápegység ami tud DC-t, és AC-t is generálni és a feszkót is lehet állitani, és most számolgattam kicsit ugynézem a bringa dinamó is jó lesz(lett volna)igy terveztem kb a dolgokat :U=6v-12v

I=0,5a-0,25a, P=3w, N=57-114,(p-sz) a trafó pedig csak az iskolába kellett 5-sért meg azér érdekelt is hogy hogy müködött meg ilyesmi :D

2010. dec. 3. 16:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!