Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Feszültség stabilizálása. Hogyan?

Feszültség stabilizálása. Hogyan?

Figyelt kérdés
Van egy terepasztalom amihez van egy vezérlő kocsim (az a kocsi ami a szerelvény elején van de nem a mozdony). Ebbe szeretnék világítást tenni de az a probléma hogy a sínekből kapná a tápfeszt ami 1-16 v között ingadozik a sebességtől függően. [link] ez egy rajz amin lerajzoltam amit gondoltam és szóljatok ha valamelyik jelölés rossz (az a furcsa nyilas dióda az LED). A graetz diódára meg azért van szükség mert ha a mozdony az ellenkezező irányba megy a pólusok fölcserélődnek és ha a dióda nincs, a belső világítás is lekapcsol. És tudom hogy nincs sok köze a kérdéshez de egy kondenzátort is beépítenék a cuccba mert a kerekek és az érintkezők nem csatlakoznak tökéletesen és kondi nélkül diszkóznak a ledek tehát milyen kondi kéne és hova tegyem. A válaszokat előre is kössz!!
2010. nov. 13. 17:28
 1/3 A kérdező kommentje:
ja és az áramerősség 500-1000 mA ezt sajnos nem tudom pontosan mert barátomé a táp de ha jólemlékszem 600mA
2010. nov. 13. 17:31
 2/3 anonim ***** válasza:

Már kicsit le vagyok maradva a mai LED-ekkel kapcsolatban. Ha találsz olyan LED-et, ami 1 Volton már "begyújt", akkor van esélyed egy stabkocka és korlátozóellenállás (már nem mindegyik ledhez kell) alkalmazásával.

Ha találsz 1 Voltos LED-et, akkor még kérdéses, hogy találsz-e hozzá ugyanilyen feszültségű stabkockát vagy neked kell megépítened.

Áthidaló megoldás lehetne, hogy a "vezérlő kocsiban" a LED-et voltaképp egy akku vagy elem táplálná és egy sima egytranzisztoros áramkörrle figyelnéd, hogy van-e feszültség a sinekben. Ha nincs fesz, akkor lekapcsol, hogy ne fogyasszon feleslegesen, ha pedig megjön a sinfesz, akkor bekapcsolja. Lehet fokozni egy fotótranyóval, hogy ha nappal van, akkor semmiklépp se kapcsolja be, ha pedig sötétebb, akkor mehet a világítás.

Konkrét kapcsolásokért szerintem inkább elektromossággal foglalkozó fórumokon érdeklődj!

A kondi mindenképp jó megoldás a "diszkózás" elkerülésére.

2010. nov. 13. 17:51
 3/3 anonim ***** válasza:

Mint ahogy említetted a feszültség a sebességgel arányosan változik elég nagy határok között. Legalább a maximális sebességed negyedével kellene a vonatot állandóan hajtani, hogy szép stabil világításod legyen (ekkor lenne 4 Volt ).

Ez alatt csak külső tápforrás (pl. 9 Voltos elem ) bevonásával oldható meg a világítás. Ha ez téged nem zavar, akkor egy egyutas egyenirányítóval megoldható a feszültség stabilizálás. Az egész kulcsa pont a kondenzátor lenne, mert ez tudná neked csillapítani az ingadozást (mivel a töltéseket eltárolja). Legalább 1000 uF vagy a biztonság kedvéért 2200uF/25V-s kondit szerezzél. Feszültség stabilizátor IC bevonását nem javaslom, mivel neki legalább 3 volttal nagyobb feszültség kell a bemenetre a stabil kimenethez.

100%-os megoldást csak a külső tápforrás használata tudna adni.

2010. nov. 13. 22:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!