Kapcsolóüzemű tápegységeket lehet-e sorba kapcsolni?
Ha egy olyan eszközt szeretnék táplálni, ami kettős tápellátású, tehát nem csak +V és GND van, hanem +V, GND és -V is kell neki, akkor azt meg tudom oldani úgy, hogy két teljesen egyforma kapcsolóüzemű tápegységet "sorba" kapcsolok? Vagy ez így abszolút felejtős?
Úgy gondoltam, hogy a sorba kapcsolt tápoknál az egyik táp +V kivezetése menne a táplált eszköz +V részére, a másik táp GND-je menne a -V részre, ahol a két táp sorba kapcsolódik, az pedig a táplált eszköz GND részére.
A tápok nem földeltek, gondolom zárlat az nem alakulna ki így.

"Ne hidd el"
Nem hit kérdése. Fizikai tény.
Még nagyon kicsi áramigény esetén is csak speciális esetben lenne alkalmas ellenállás osztó kettős táp előállításra. Akkor is csak korlátozottan.
Igaz a kérdező nem írta le a kérdésében hogy mekkora feszültségről és mekkora áramról lenne szó, de a megoldásod még így is csak annyira speciális esetben állná meg a helyét, hogy egész egyszerűen nem valószínű hogy itt az megfelelne.
"A terhelés nagysága kb. mindennél nem mindegy, szóval ennek a kijelentésnek semmi értelme."
Szerintem van értelme a következő ok miatt:
Egy tápegységtől elvárható hogy lehetőleg pontosan a névleges feszültséget szolgáltassa a terhelőáramtól függetlenül (a teljesítőképessége határain belül).
Ennek egy osztó nem felel meg.

11. Végerősítők táplálása is pont az a terület, ahol ellenállásosztóval megoldani életszerűtlen, alkalmatlan, vicckategória, nevetséges.
Már aki ért hozzá.

#15: Na igen, ez a válasz helytálló, ebben egyetértek, ebben igazad van.
#16: De ettől függetlenül rengetegen oldják így meg, bár itt nem tenném én sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!