Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Sürgős! Van egy elektromos...

Sürgős! Van egy elektromos rollerem ami 60v os rendszerű, és tudom, hogy 67.2v ig lehet tölteni, mert afölött kigyulladhat, megkérdeztem a gyártót, és azt írták, hogy tölthetem 68v ig, amiben nem vagyok biztos, mik a tapasztalaitok?

Figyelt kérdés

ma 19:33
1 2
 1/12 retektorta ***** válasza:
Nincs hozzá töltő, ami megoldja?
ma 19:41
 2/12 A kérdező kommentje:
Kaptam hozzá 2x gyári töltőt
ma 19:45
 3/12 retektorta ***** válasza:
Akkor nem értem. Ezek automata töltők, megcsinálnak mindent.
ma 19:58
 4/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:

4,2 V egy cella töltési végfeszültsége és 4,25 V a BMS védelmi küszöb.

67,2 V osztható 4,2-vel (sorosan 16 tag), 68 nem.

Ha 16 tagú akku van benne, 16 x 4,25 = 68 V-nál tilt le a BMS-modul, de ezt kihasználni hülyeség vagy finomabban fogalmazva ordas ostobaság.

Ugyanis a CC/CV töltési karakterisztikát betartva 67,2 V feszültségen kell tartani, míg az akku által felvett áram nagyjából a kapacitás tizedének megfelelő értékre esik vissza, ekkor éred el a 100 % telítést.

Ha viszont valaki itt nem áll meg, a védelem letilthat, ugyanakkor a 100 % töltést nem is érte el (utána lejjebb fog esni a feszültség egyébként is).

Lényeges látni, hogy ilyen cellákat pontosan 4,2 V-ig kell tölteni, a 4,25 V védelmi küszöb csak arra van, ha a töltő netán meghibásodna, akkor a BMS kénytelen beavatkozni.

Ez a kétlépcsős védelem lényege, ezzel szórakozni nem ajánlatos, főleg egy roller túl nagy lánggal ég.

ma 19:58
 5/12 A kérdező kommentje:
Akkor most a voltmérő csal, vagy tölthetem, vagy mi?
ma 20:11
 6/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Azt kellene nézni, amit a mobiltelefonos alkalmazás mutat, ha tud ilyet.

Ha külsőleg méred multiméterrel, lehetséges olyan megoldás, amikor a roller belsejében (a BMS-modulon) van egy soros védődióda, azon esik 0,8 V, illetve az áram csökkenése során kevesebb is.

De ilyen dióda inkább a kisebb töltőárammal működő, kisebb rollereknél szokott lenni. Véd a csatlakozónál vagy máshol keletkező külső zárlat ellen, mivel így visszafelé nem folyhat áram. Nagyobb áramon már problémát okoz a dióda melegedése is.

A telefonos alkalmazás viszont az akkura jutó feszültséget szokta mutatni.

Természetesen a BMS külön figyeli a cellákat, azaz bármelyik 4,25 V-ra húzna, a töltést megszakítja.

ma 20:23
 7/12 A kérdező kommentje:
Most feltettem töltőre kint, kivittem, ha felgyulladna akkor a há ne égjen le, na mindegy, majd kiderül mi lesz, max lesz egy kis tábortűz, meg egy kis meló a tűzoltóknak, azt mondták, hogy 68v ig tölthetem, tehát ha megtévesztettek, akkor ők fizetnek. Az egyik töltő nem tölt egy bizonyos voltnál, a másik meg igen, teszteltem a két töltőt egyesével
ma 20:33
 8/12 A kérdező kommentje:
67.4v nél tartunk
ma 20:34
 9/12 A kérdező kommentje:
67.5v
ma 20:39
 10/12 A kérdező kommentje:
Oh, pont most kapcsolt le
ma 20:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!