Sürgős! Van egy elektromos rollerem ami 60v os rendszerű, és tudom, hogy 67.2v ig lehet tölteni, mert afölött kigyulladhat, megkérdeztem a gyártót, és azt írták, hogy tölthetem 68v ig, amiben nem vagyok biztos, mik a tapasztalaitok?
4,2 V egy cella töltési végfeszültsége és 4,25 V a BMS védelmi küszöb.
67,2 V osztható 4,2-vel (sorosan 16 tag), 68 nem.
Ha 16 tagú akku van benne, 16 x 4,25 = 68 V-nál tilt le a BMS-modul, de ezt kihasználni hülyeség vagy finomabban fogalmazva ordas ostobaság.
Ugyanis a CC/CV töltési karakterisztikát betartva 67,2 V feszültségen kell tartani, míg az akku által felvett áram nagyjából a kapacitás tizedének megfelelő értékre esik vissza, ekkor éred el a 100 % telítést.
Ha viszont valaki itt nem áll meg, a védelem letilthat, ugyanakkor a 100 % töltést nem is érte el (utána lejjebb fog esni a feszültség egyébként is).
Lényeges látni, hogy ilyen cellákat pontosan 4,2 V-ig kell tölteni, a 4,25 V védelmi küszöb csak arra van, ha a töltő netán meghibásodna, akkor a BMS kénytelen beavatkozni.
Ez a kétlépcsős védelem lényege, ezzel szórakozni nem ajánlatos, főleg egy roller túl nagy lánggal ég.
Azt kellene nézni, amit a mobiltelefonos alkalmazás mutat, ha tud ilyet.
Ha külsőleg méred multiméterrel, lehetséges olyan megoldás, amikor a roller belsejében (a BMS-modulon) van egy soros védődióda, azon esik 0,8 V, illetve az áram csökkenése során kevesebb is.
De ilyen dióda inkább a kisebb töltőárammal működő, kisebb rollereknél szokott lenni. Véd a csatlakozónál vagy máshol keletkező külső zárlat ellen, mivel így visszafelé nem folyhat áram. Nagyobb áramon már problémát okoz a dióda melegedése is.
A telefonos alkalmazás viszont az akkura jutó feszültséget szokta mutatni.
Természetesen a BMS külön figyeli a cellákat, azaz bármelyik 4,25 V-ra húzna, a töltést megszakítja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!