Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ultrahangos párásítóból...

Ultrahangos párásítóból miképp távolítható el a vízkő?

Figyelt kérdés

Engedjem tele ecetes / citromsavas vízzel?

Az ultrahangos keltő szerkentyűt érheti enyhe sáv?

jan. 17. 17:45
 1/8 anonim ***** válasza:

Mást nem tudsz csinálni, meg kell próbálni.

De ha sikerül megmenteni, érdemes hozzá a jövőben desztilált vizet venni, nem véletlenül írják rá ezekre, hogy azzal használd, a vízkő totál tönkreteszi őket.

jan. 17. 18:01
 2/8 A kérdező kommentje:

Szóval akkor mindenhova mehet az ecet, vagy citromsav?

Amikor elkezdtem használni, tisztában voltam vele, hogy a desztillált víz nem okoz vízkövet, de azzal nem, hogy pár hét folyamatos használat után így fog kinézni (és ilyen poshadt szagot fog árasztani), emellett pedig kicsit ~luxusnak tartom, hogy kétnaponta 1000 forintnyi vízzel töltsem fel, amiből ráadásul nem árthat rendesen felszerelkezni.

jan. 17. 20:43
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Dm-ben 900 Ft az 5literes desztillált víz. Nem tudom, milyen párásítód van pontosan, a miénknek talán 4 decis a tartálya, 12+ órát megy ennyivel.

A tiédbe se hiszem, hogy belemegy két naponta öt liter, de ha mégis, abban igazad van, hogy drága dolog. Viszont szerintem még mindig jobban megéri, mint a tönkremenő készülék.

(Egyébként, ha olyan készüléked van, amibe illóolaj tehető, abból is a minőségi 100%-os kell, a gagyi se a te egészségednek, se a gépnek nem tesz jót. A minőségi illóolajhoz képest szerintem a víz elhanyagolható.)

jan. 17. 22:06
 4/8 A kérdező kommentje:

5 literes tartálya van az enyémnek, egy olcsóbb Deerma készülék, és körülbelül 48 óra alatt ürül ki legalacsonyabb párásító fokozaton (így használom).

Tulajdonképpen maximum 15 DM-es vízből kijön a készülék, ami ugye egy hónapnyi adag. Jobban járnék, ha kéthavonta vásárolnék egy új párásítót, és akkor nem kell foglalkozni a vízkővel :) Így sajnos marad a csapvíz.

Illóolaj "tartállyal" is rendelkezik, igen, köszi az infót, azzal tisztában vagyok, hogy oda semmi utánzat nem való, de annó csak kipróbáltam ezt a funkcionalitást, de nem győzött meg.

jan. 18. 12:27
 5/8 anonim ***** válasza:

Ez valóban hatalmas űrtartalom, így igazad van, hogy nem éri meg. :/

Egy csapra szerelhető vízszűrőn gondolkodnék el esetleg hosszabb távon, mert ha ennyire rövid idő alatt vízkövesedett el, akkor alapból borzasztóan kemény lehet a víz nálatok. Az szintén nagyobb kiadás, de nem csak ez a gép látná a hasznát.

(Persze a tisztított víz nem tökéletes megoldás, de talán nem pár hét alatt vízkövesedne el teljesen a gép.)

Eredeti kérdésnél maradva, ecettel nyugodtan vízkőtlenítheted, elvileg nem lesz tőle baja, sőt, a legtöbb ilyen kütyünél még javasolja is a használati utasítás. :)

jan. 18. 15:41
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy egy kicsit együtt gondolkodtunk!

A csapra szerelhető szűrő sem egy utolsó ötlet, de megmondom őszintén, első (vagy második) körben emiatt nem ruháznék be ilyesmire.

Egyébként Budapest, IV. kerület.

De tényleg nem írsz badarságot.

Megpróbálom akkor az ecetet, maximum lesz egy...jó tapasztalatom :)

Újfent köszönöm, és kívánom a legjobbakat neked, hálás vagyok a korrektségedért!

jan. 19. 22:01
 7/8 anonim ***** válasza:

Én citromsavat javasolnék és melegítve. 1 liter vízbe 1-2 a linken látható 30 grammos citromsavat beletennék (100 Ft/db) és ha van vízforralód akkor abban majdnem forrásig melegíteném (az is ki lesz vízkőtelenítve) és ezt a forró, vagy meleg oldatot használnám a párásító vízkőtelenítésére. (Minden 10 fok hőmérséklet emelés duplájára növeli a reakció sebességét - azaz a vízkő oldódását!)

[link]

jan. 20. 11:00
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, hogy írtál.

Van itthon citromsav, ennél nagyobb kiszerelésben. Megpróbálom majd forró vízzel összekeverni (vízforralóm sajnos nincs, de majd valamit kitalálok), és "megkínálni" vele a készüléket.

jan. 20. 21:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!