Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Akkumulátornál (zárt ólom-sava...

Akkumulátornál (zárt ólom-savas, angolul sealed lead-acid battery) normális az, hogy felfelé megy a feszültség?

Figyelt kérdés

Ez egy 6V 4Ah akkumulátor. Kipróbáltam, hogy egy 12 voltos cucc (ilyen audio erősítő szerűség) tud-e működni 6 voltról, nos, igen, csak alacsonyabb teljesítménnyel.

Ez így üzemelt órákon keresztül, gondoltam rámérek multiméterrel a feszültségre, nehogy túlmerítsem az akkumulátort.

Teljesen feltöltve olyan 6,3 - 6,4V körül van. Na de, pár óra használat után megint rámértem és a multiméteren dinamikusan növekedett a feszültség. A századok, tizedek egyessével mentek felfelé. Többször is kipróbáltam (20 DCV és 200 DCV állásban is), de mindig ezt mutatta, majdnem 7,5 voltig felmegy. Persze úgy mértem, hogy nem volt terhelés az akkun.

Ez így normális?

dec. 30. 20:11
 1/10 Szirty ***** válasza:
48%

Igen.

Ha megszűnik a terhelés, akkor a feszültség nő egy kicsit ahhoz képest amennyi terheléskor volt.

dec. 30. 20:27
 2/10 A kérdező kommentje:

Ja akkor jó. Kb mikor "áll vissza" a feszültség terhelés után?

Ami még érdekes, hogy letezik ilyen, hogy több órás használat után is 6,32 voltot mérek rajta (enyhe) terheléssel?

Vagy a töltöttséget nem is lehet feszültség alapján megállapítani?

dec. 30. 20:45
 3/10 A kérdező kommentje:
Illetve most nézem, hogy nem is 6V 4Ah, hanem 6V 4.5Ah
dec. 30. 20:45
 4/10 anonim ***** válasza:
0%
Merül a multiméterben az elem. Cseréld ki és úgy mérj!
dec. 30. 21:48
 5/10 Szirty ***** válasza:
63%

"Vagy a töltöttséget nem is lehet feszültség alapján megállapítani?"

Ennél a fajta akkunál lehet.

Amíg teljesen ki nem merül, addig kb. 0.05V/10% a feszültségcsökkenés.

Utána bezuhan.

[link]

6,44V = 100%

6,39V = 90%

6,32V = 80%

6,25V = 70%

6,2V = 60%

6,11V = 50%

6,05V = 40%

5,96V = 30%

5,9V = 20%

5,85V = 10%

5,81V = 0%

[link]

tegnapelőtt 08:21
 6/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:

"majdnem 7,5 voltig felmegy. Persze úgy mértem, hogy nem volt terhelés az akkun."

Nem mehet fel addig, szerintem képtelenség.

Nemrég volt olyan kérdés, ahol merülő multiméterrel szórakozott valaki, amiatt mászott felfelé a feszültség. Remélhetően nem te írtad ki azt is.

Akku maga is mászik felfelé, a Li-ion is, a terhelés megszűnése után.

Viszont például a 12 V-os savas akkunál ugyebár 14,4 V a töltési végfeszültség, ami hidegben vagy AGM akkunál 14,7 V is lehet.

Ahogy a töltésről levesszük, ez lejjebb megy.

14,4 V fele 7,2 V lenne a névleges töltési feszültség, ámbár ilyen kis AGM akkuknál 7,4 V is megengedett, ha megfigyeled, rá van írva az akku oldalára:

[link]

[link]

A töltési végfeszültségnél (amit töltés közben mérsz) viszont soha nem megy feljebb utána, ha levetted a töltésről. Onnan már mindig csak lejjebb van.

tegnapelőtt 11:25
 7/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:

...nem tértem ki rá, ott van eleve a belső ellenállás következménye, amin töltés közben is esik feszültség, de ilyenkor hozzáadódik, annyival többet mérsz a kapcsokon. Ahogy megszűnik a töltőáram, annyival rögtön kevesebb lesz a kapocsfeszültség és még utána is süllyed lejjebb az üresjárási feszültség.

Másik dolog, amelyik kis téglaakkut engedik 7,4 V-ig tölteni, azt sem feltétlenül érdemes kihasználni. Tovább tarthat, ha csak 7,2 V max. feszültségig töltöd és azt sem hagyod rajta sokáig, csak míg a töltőáram visszaesik C/50 értékre.

Aki kihasználja ezeknél max. feszültséget, az max. töltésmennyiségre hajt valami okból, de ha nem fontos, nem kell erőltetni.

tegnapelőtt 11:44
 8/10 A kérdező kommentje:

Ma is rámértem úgy, hogy egész éjszaka nem volt rajta terhelés, megint ugrált a multiméteren a feszültség szint. Mivel a multiméter minden másnál rendesen mutatja a feszültséget, így annak hibája kizárva.

Aztán meg is lett, hogy mi volt a baj: kicsit be voltak már sötétedve a kivezetések az akkun, megtisztítottam, észrevehetően sokkal fényesebbek lettek, illetve most már stabilan kiírja a multiméter, hogy 6,29V a feszültség.

Gondolom a kivezetések megsötétedése miatt nem érintkezett rendesen, az zavarta össze a multimétert.

Egyébként érdekes, hogy félig se merült le, nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen kis 6V 4,5Ah akkumulátorról ennyire sokáig bírja egy amúgy 12 voltos készülék!

Az akkumulátor egyébként van már jópár éves, de keveset volt használva, csak néha azért rátöltöttem.

tegnapelőtt 14:21
 9/10 anonim ***** válasza:
Látom már megvan a válasz, de igen a szennyezett vagy sérült csatlakozók könnyen okozhatnak mérésproblémákat. Illetve akkor szokott még ugrálni ha el van törve benne a cellákat összekötő lemez és hol jobban hol kevésbé ér össze. Bár ez csak ilyen szimpla méréseknél szokott zavart okozni, ha bármi komolyabbat ráteszel összeesik azonnal.
tegnapelőtt 21:18
 10/10 anonim ***** válasza:

"nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen kis 6V 4,5Ah akkumulátorról ennyire sokáig bírja egy amúgy 12 voltos készülék!"

Ha a készülék mondjuk elmegy 150-200 mA-árammal, akkor ez egy 24 órás használatot képes fedezni gond nélkül.

tegnapelőtt 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!