AAA elem feszültsége...?
Esetleg léteznek újratölthető, 1,5 V-os, AAA, Li-ion akkumulátorok:
viszont ezek speciális töltőt igényelnek, nem tölthetőek NiMH-akkumulátortöltővel.
A 4,5 V-os konstrukciók sok esetben előtétellenálláson keresztül hajtják meg a LED-et, illetve lehet még közben egy PWM IC, ami a fényerőt szaggatással csökkentheti, vagy villogóra is válthat.
Ezeknél az a tapasztalat, hogy bár az új 1,5 V-os elemekről jobban világítanak, de ez az állapot nem tart sokáig, így nagy átlagban hasonló működést kapunk, mint a névleges értéken 1,2 V-os cellákkal, melyeknek viszont kisebb a belső ellenállása, ezért jobban, illetve tovább tarthatják a feszültséget, mint az elem.
Ugyanakkor kellemetlen is tud lenni, amikor 3 cella közül egy mindig hamarabb összeesik, ráadásul gyakori túlmerülés miatt az ki is nyíródhat.
Elemnél mindegy, annak úgyis az a sorsa, de akkut nem olyan jó károsítani.
Amennyiben valamiféle igényesebb driver van a lámpában, az viszont stabilizálja / korlátozza a LED-áramot, így valószínűleg a fent említett különbséget sem veszed észre.
A végelgyengülést általában igen, mivel kevesebb feszültségből is igyekszik dolgozni, ezért nem hirtelen áll le, hanem halványul.
Nem a kérdésre válaszolok: én már nem küzdök 3xAAA elemes témában, csak szopni lehet velük. Hanem vettem 1-2 tisztességes litiumakkus fejlámpát. Ilyenem van, nagyon szuper:
Ami nekem volt 3x AA lámpa, abba Li-po cellákat építettem. Mivel ki lehetett szerelni 3x tartóvázat, a keletkező üregbe lapos Li-po cellákat tudtam beépíteni 3 rétegben, párhuzamosítva.
Itt ugyebár 4,2 V a töltött feszültség, ami kb. 3 V-ig meríthető, de 3 V véletlenül a fehér LED-ek átlag minimális nyitófeszültsége is, azaz nem sok fényerőt jelent. 3,3 V nagyjából normál munkaponti érték.
Később jutottam hozzá 14500 méretű Li-ion cellákhoz (ami az AA-méret megfelelője), ezeket már beépíthettem volna hármasával párhuzamosan, vagy úgy, hogy csak 1 darabot, a másik kettő hely pedig kiiktatva rövidzárral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!