Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ezen a szelepen a relén lévő...

Ezen a szelepen a relén lévő 3 láb micsoda?

Figyelt kérdés

[link]

Egy test meg a 24v, de a 3. micsoda?

dec. 28. 10:29
 1/8 anonim ***** válasza:

A benne lévő tekercs két vége van kivezetve a két egymáshoz közelebbi csatlakozóhoz.

A harmadik pedig a test.

[link]

dec. 28. 10:45
 2/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Ilyen dolgokat amúgy is célszerű multiméterrel ellenőrizni, az a biztos.

Nem csak dugni vaktában.

Vagy az is lehet, hogy már szakadt a tekercs és amiatt érdeklődsz, nem tudhatjuk.

dec. 28. 11:00
 3/8 A kérdező kommentje:
értem. rosszul tudtam hogy ez hogyan működik. hegesztőgépembe szeretnék egy ilyet bekötni, de nekem az egyszerű autóvillamosági szinten megáll a tudmányom, mert traktorba rengeteg dolgot reléztem be, de ilyet még nem csináltam. azt mondták nekem, hogy ezt kössem rá a huzaladagoló motorjára, de így hogy két vége van a tekercsnek, így nem igazán értem hova kellene kötni. tud valaki ebben segíteni? természetesen mindent kimérek előtte, nem összevissza kötögetem, csak a működési elvvel nem vagyok tisztában.
dec. 28. 11:32
 4/8 anonim ***** válasza:

A test (védőföldelés) csatlakozója rendszerint hosszabb, mert:

Csatlakoztatásnál ez kapcsolódik a másik 2 előtt, bontásnál ez hagyja el utoljára..

dec. 28. 11:49
 5/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Függetlenítve (szigetelve) van a tekercs.

Gyakorlatilag megteheted, hogy az egyik végét testre kötöd, de csak akkor, ha az adott áramkör úgy működik, úgy lett tervezve, hogy mondjuk negatív testelésű és a tekercs másik vége +24 V-ot kap.

Ha másképp tervezett, akkor másképp, ezt mindig az adott kontextus határozza meg.

dec. 28. 11:50
 6/8 Szirty ***** válasza:

"...hogy ezt kössem rá a huzaladagoló motorjára,"

A motornak is két kivezetése lesz.

Úgy kösd rá, hogy a tekercs képen látható egyik felső kivezetését a motor egyik kivezetésére kötöd, a másik felsőt a motor másik kivezetésére.

De csak akkor ha a motor is 24V AC-vel működik.

Ha a motor egyenáramú (én egyébként komoly esélyt adok annak hogy az) akkor nem lesz jó, mert ennek a tekercsnek váltóáram kell.

Ez mondjuk egy egyenirányító híddal könnyen orvosolható, de feltételezem hogy a huzaladagoló sebességét tudod szabályozni.

Az meg azt jelenti hogy a motor nem kap mindig 24V-ot. Így ha letekered a sebességet akkor elképzelhető hogy alacsonyabb feszültséggel a szelep nem fog kinyitni.

dec. 28. 12:58
 7/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

A fotón 24V AC szerepel, még azt is írja, hogy 50/60 Hz, csak én közben az 1. válaszban szereplő adatlapot néztem, ahol 24 V-os változatként DC szerepel.

AC-kivitelnél eltérő a vasmag megoldása, hogy ne rángasson a mullátmenetnél, beiktatnak egy fázistoló rövidzárat, ezért nem teljesen mindegy. Noha elvileg egyenárammal az is működne, csak ott meg az áram nagysága másképp alakul, mivel nem arra van méretezve (impedancia nem játszik egyenáramon), úgyhogy legjobb betartani a specifikációt.

dec. 28. 15:54
 8/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
Vagyis a nullátmenet miatt szokott rángatni, pontosabban fogalmazva, ha nem megfelelőt próbálnánk használni.
dec. 28. 16:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!