Akkumulátoros kisgépeknél (fúró, csavarozó stb. ) miért nem szelepel az adattáblán a gép teljesítménye Watt-ban?
És ha megadnák, hova tennéd?
Meg van adva a nyomatéka, az nem elég?
Ha megadnák, könnyebben össze lehetne hasonlítani a különböző gépeket, nem kellene átszámolgatni, fontolgatni azt, hogy melyiket éri megvenni.
A nyomaték egy fúrógépnél csak egy szám. Nem mutatja például azt, hogy mekkora fordulatszámon tudja leadni ezt a nyomatékot.
Ha például van egy vezetékes barkács fúrógéped, arra rá van írva, hogy 500 watt, és a max fordulatszám 3000/perc. Innen tudhatod, hogy a maximális teljesítményét a 3000-es fordulatszámnál adja le.
Csavarbehajtásra nem biztos, hogy fogod tudni használni, mert alacsony fordulatszámon használva nincs megfelelő hűtése a motornak, és nagyon könnyen túlterheled, leégeted a motort, vagy a szabályozó elektronikát.
Egy csavarbehajtóra viszont a nyomaték van ráírva, a maximális fordulatszám pedig 500 és 2000 között kapcsolható. Értelmezve az adatokat, ez azt jelenti, hogy egy ilyen akkus géppel sosem fogsz tudni olyan gyorsan fúrni, mint egy vezetékessel, mivel a vezetékes eleve magasabb fordulatszám tartományban képes dolgozni.
A csavarbehajtónál viszont a nyomaték számít elsősorban, és az is szempont, hogy alacsony fordulatszámon se terhelődjön túl a motor.
Csavarbehajtáskor az 500-as maximális fordulatszám is bőven elegendő tud lenni, ha a vezetékes fúrógép 3000-es fordulatával hajtanám be a csavart, nagyon könnyen túlhúznám, szétrepesztve az anyagot, amibe tekerem a csavart. Nyilván itt az alacsony fordulatszám tartomány lassabb munkavégzést eredményez, de jobban kontroll alatt lehet tartani a munkát.
A joule az ütés erejét jelenti az ütvefúróknál. Ez is csak egy szám, mert nem mindegy, hogy percenként mennyi ütésre képes a gép. Ha kevésre, akkor lassú lesz vele a munkavégzés.
Összegezve a mondandómat, aki univerzális, mindenre használható gépet szeretne venni, azt sajnos el kell keserítsem, mert a legtöbb szerszámgép csak egy szempontnak igyekszik megfelelni. Ezt a gyártók igyekeznek úgy feltüntetni, hogy minden más adat lényegtelennek tűnjön. Tehát fúró-csavarozóknál a nyomatékot, a fúrógépeknél a teljesítményt, és fúró-kalapácsoknál a joule ütéserőt. A legtöbb gép képes bizonyos fokú átfedésekre ezen tulajdonságok között, de senki nem fog egy tízkilós fúró-kalapáccsal csavart behajtani sérülékeny, vékony anyagba.
" de senki nem fog egy tízkilós fúró-kalapáccsal csavart behajtani sérülékeny, vékony anyagba."
De, én. Ilyen adapterrel.
Valahogy sejtettem én, hogy rajtam kívül is lesz még valaki, aki kipróbál ilyen dolgokat.:) Azért, amikor a számítógépem billentyűzetét szedtem szét tisztítás céljából, és meguntam a rengeteg apró csavart, majd nekiálltam fúrógéppel visszatekerni, volt pár, aminek megszakadt a menete. Ha a nagy fúrókalapácsommal próbáltam volna ilyesmit, biztos még több ilyen lett volna. Viccen kívül, létezik az a csavar, aminek simán neki merném engedni a nagy fúrókalapácsomat, nem félnék, hogy megszakad tőle a menet.
Az ütvecsavarozó kis akkus gépek hatalmas nyomatékán viszont tudok csodálkozni.
"Az ütvecsavarozó kis akkus gépek hatalmas nyomatékán viszont tudok csodálkozni."
Nagy fordulatú DC motor, nagy áttétel, jól terhelhető cellák, jól hangolt szabályzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!