Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha ebből a kis szirénából...

Ha ebből a kis szirénából kiszereltem az elektronikát, akkor tulképp bármekkora teljesítménnyel küldhetek rá hangot?

Figyelt kérdés

1. Ugye alapból egy kis panel van benne, ami a szirénahangot generálja.

2. ezt kiszedtem, de attól még ugyanúgy megmarad a 2 szál kivezetés

3. eddig csak URH rádiót kötöttem rá kihangosításnak, tökéletesen működik is sima speakerként, de vajon ha ráengedek 100W-ot, mi történik?

(eddig max 15W-ot engedtem rá, azt kihangosította tartósan is)

[link]

dec. 1. 14:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A citált oldalon írják:

"Teljesítmény: 20 W"

te 15 W-ot küldtél rá, azt még elviseli.

"vajon ha ráengedek 100W-ot, mi történik?"

Gyaníthatólag tönkremenne, mivel a nominális teljesítmény ötszörösét küldenéd rá.

dec. 1. 14:27
 2/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:

De mit találtál benne, piezokerámia vagy dinamikus sugárzót? Nekem úgy rémlik, piezo szokott ezekben lenni, ami csak közép-magas tartományra alkalmas.

Ha túlterheled, károsodik az is értelemszerűen.

Ha dinamikus hangszóró lenne, azt sem tervezik mélysugárzónak, mert minek. Maga a tölcsér sem arra való.

dec. 1. 15:02
 3/11 A kérdező kommentje:

na de kiszedtem belőle minden elektronikát. azt se értem, hova megy a 2 szál vezeték most, mert azt a részt nem tudom már lebontani, de túl sok minden nem lehet ott eleve a kis hely miatt.

szeerintem az a 20W teljesítmény is erős túlzás még eredeti állapotában is, hát az 1-2W max. én valós 15W-ot küldtem rá erősítőből, és meglepően hangos lett egyébként (szirénahangot küldtem rá MP3-ban az erősítőre, és ezt ki erre a hangsugárzóra). sokkal erősebb és persze más tónusok lettek, mint eredetileg, de ez is volt a szándék.

ezek szerint azt a 20W-ot komolyan kell gondolni?

2

mi volt benne? egy sima kb 3x4 cm-es áramkör, sajnos már nincs meg, nem tudom lefotózni. de mindenképp érdekes, hogy nem igen tudták megkülönböztetni hogy az eredti 100W-os sziréna szól vagy ez a kis gagyi.

dec. 1. 15:27
 4/11 anonim ***** válasza:
Az elektromos teljesítmény csak az egyik szorzó a végső hangnyomás elérésében. És még a hangnyomás is csak korrekció után lesz egy jól közelítő számadat a hangosságérzetre. Magyarul nem a wattok számítanak, egy extrém érzékenységű hangszóró egy jó nyomókamrás tölcsérrel még nyereségesebbé alakítva (némi frekvenciamenetbeli kóc árán) tud a lesugározni kívánt frekvenciatartományban sokkal nagyobb hangerőérzetet adni azonos felvett teljesítmény mellett, mint a kevésbé jó konstrukciók, mármint amik az adott feladatra kevésbé vannak kihegyezve, vagy csak várható, hogy nem minden klappol, pontatlanok az illesztések, emiatt inkább távolabb lesz a tekercs a mágnestől, kispórolt menetszám, a membránt középállásba visszatérítő rugóerő biztonságosan eltúlzott (csak ne szakadjon), és máris óriási a különbség ordibáló és üvöltöző közt. :)
dec. 1. 15:34
 5/11 A kérdező kommentje:

Végül is a hangosságérzet a lényeg, nem? Mert ha kisebb vagy más éertékekkel is ki lehet hozni ugyanazt a hangosságérzetet, akkor lehet az 15W is.

Sőt, milyen jó is lenne.

Nálunk dB értéket mérnek a műszakin, és kíváncsi lennék, vajon ennek a kis vacaknak mennyi lehet. Mert így fülre egész jó.

Aztán az egyes gyártók ugye arról híresek, hogy a magasabb vagy az alacsonyabb hangokat részesítik előnyben, és szerintem a mélyebb hangok sokkal jobban terjednek, sokkal jobban hallhatóak, mint a magasan visítók, hiába ugyanaz elvileg minden érték (kivéve a frekvencia).

Én csak kísérleteztem vele, de őszintén szólva szrirntem a kutyának nem tűnne fel, ha holnap lecserélném a mentőn erre (legalábbis a korábbi szériás mentőn, mert az újakra már duplát tesznek, na de 200W nem játék már ...).

dec. 1. 16:13
 6/11 anonim ***** válasza:
Fú komám, nem tudom mit tolsz, de küldhetnél belőle. Mit akarsz te a mentővel?? Nincs semmi gond a toronyban? Akartam valamit írni hangerő vs minőségről, meg hogy melyik tartomány mennyire zavaró, és hogy mennyire nem célszerű a szélessávú átvitelt a jelzőrendszer komponensek közé kevergetni, de inkább meghagyom a muszájkabit rádadogató kollégáknak.
dec. 1. 17:23
 7/11 A kérdező kommentje:

????

Az hogy kipróbáltam 2 mentőn. ennyi. De olyan mindegy, a típus és a W volt a lényeg, na meg az adott erősítő frekvenciája.

Egyébként hallottál már amerikai szirénát, főleg a rendőrökét? Ők elkezdték csakis a legmélyebbeket hazsnálni, és brutális a különbség már 30W-on is.

dec. 1. 17:32
 8/11 anonim ***** válasza:
Te mentőket gyűjtesz akkor?
dec. 1. 17:34
 9/11 A kérdező kommentje:

érdemes ide bármit írni még? igen, itt a szobámban gyűjtöm őket, de amúgy tűzoltókat is gyűjtök....

az agyam eldobom, milyen meberek vannak itt komolyan.

dec. 1. 22:06
 10/11 anonim ***** válasza:
Full úgy jön le, hogy valós mentőt barmolsz, te nem olyan ember.
dec. 3. 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!