Mi a különbség?

Figyelt kérdés
Pár hete olvastam az interneten hogy egy hálózati szerelőt áramütés ért munka közben (20kv) és meghalt. Viszont a rohamjárörök dokumentum sorozatban szoktam látni hogy az ottani rendőrök sokkolója 50 kv-os és attól csak percekre bénul meg az áldozat. Hogy hogy több mint dupla annyi feszültség és teljesen más a végeredmény? Nem vagyok szakmabeli csak kíváncsi ember :D Ha valaki leírná konyhanyelven megköszönném. Illetve ha valaki érez affinitást még van pár ilyen kérdésem a témában. :D
nov. 28. 20:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
75%

A sokkoló esetében nagy a frekvencia, kicsi az áramerősség és az elektródák távolsága (és még így is akadnak halálos áldozatok):

"A typical TASER device can operate with a peak voltage of 50 kilovolts (1200 Volts to the body), an electric current of 1.9 milliamps, at for example 19 100 microsecond pulses per second"

[link]

A távvezetéknél meg nagy az áramerősség, alacsony a frekvencia, és a két "pólus" a szerelő keze és lába (vagy másik keze) között alakul ki, így a ménkű áthalad a testén.

nov. 28. 20:23
 2/12 anonim ***** válasza:
73%

"Mi a különbség?"

Az áramerősség.

nov. 28. 20:24
 3/12 anonim ***** válasza:
0%
A feszültség mellett az áramerősség se mindegy, és ez az ami igazán öl ha nagy,még ha mellé alacsony feszültseg is társul.
nov. 28. 20:27
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Akkor gondolom az ilyen sokkolók nem adnak le 1A-sem?!
nov. 28. 20:29
 5/12 anonim ***** válasza:

0,2A egy sokkoló.

Illetve az elektródák távolsága se mindegy, ahogy írták.

nov. 28. 20:56
 6/12 anonim ***** válasza:

Az átadott energia számít.

A sokkoló a másodperc tört részéig adja az áldozatra a nagyfeszültséget.

A távvezeték pedig folyamatosan másodperceken keresztül.

nov. 28. 20:58
 7/12 A kérdező kommentje:
Hát én úgy tudom ott is van valami autómatika ami lekapcsol ilyenkor. Nem?
nov. 28. 21:03
 8/12 anonim ***** válasza:

"Hát én úgy tudom ott is van valami autómatika ami lekapcsol ilyenkor. Nem?"

Van olyan is. De nem ennyire érzékeny.

Szóval ne keverd a szezont a fazonnal.

nov. 28. 21:11
 9/12 A kérdező kommentje:
Ja nem dehogy, csak érdeklődöm.
nov. 28. 21:17
 10/12 anonim ***** válasza:

A villanypásztor is sokezer V-al működik, mégsem döglenek meg az állatok. A sokkolót és a villanypásztort is arra találták ki hogy üssön, sokkoljon, de ne adjon át nagy teljesítményt. Egy pillanatra ad egy minimális áramütést.

Ha a sokkoló egy befőttes gumi amit a csuklódra teszel és megcsípeted magad vele, akkor a 20kV-os távvezeték egy hajóágyú amivel fél méterről lőnek le.

A 20kV-os vezeték az arra van hogy többezer háztartást ellásson. Akkora áramok tudnak folyni zárlat esetén hogy a fém alkatrészek elröccsennek, elpárolognak. Sajnos hiába vannak a védelmek, mire azok megszólalnak addigra brutális mennyiségű energia fog áthaladni az áldozat testén egy pillanat alatt. A sejtek felrobbannak, elpárolognak, elégnek az idegek, erek, izmok, csontok. Annak jó aki nem él túl egy ilyen balesetet. Amerre az áram halad át a testen arrafelé mindennel végez. Kar, láb amputáció garantált. A szív elektromos szabályozását kisüti, élete végéig szívritmus zavara lesz az embernek. A vér alkotórészeire bomlik, rögösödik emiatt embólia lép(het) fel amibe lehet hogy csak hetekkel, hónapokkal később hal bele vagy kap sztrókot ami miatt növény lesz belőle. Akit komoly áramütés ért és túléli az időzített bomba. Az összes belső szerv károsodik valamilyen mértékben. Bármikor jöhet egy szövődmény ami elviszi. Sajnos volt ilyen kollégám. A viselkedése is megváltozott a baleset után, mert az agyában is károsodott valami. Amig nem sikerült pótolni a bőrét mindenhol ahol leégett, folyamatosan kötözni, kenni kellett hogy ne kapjon el fertőzéseket. A haja a fél fején sosem nőtt vissza. Borzalom. Ennél talán csak az erős vegyi anyagok okozta sérülések a durvábbak.

nov. 29. 00:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!