Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi a különbség a konverter és...

Mi a különbség a konverter és az inverter között?

Figyelt kérdés
Láttam neten hogy lehet kapni 12vdc-220vac invertert, és 12vdc-220vac konvertert. Mi a különbség a 2 eszkösz között?
ma 07:05
 1/4 Szirty ***** válasza:
62%

"Mi a különbség a 2 eszkösz között?"

A különbség a webshopban van, illetve abban hogy az adatbázis kitöltését végző személy mennyire felületes és/vagy inkompetens.

ma 07:24
 2/4 anonim ***** válasza:
47%
Nem vagyok villamosmérnök, de szerintem konverter akkor lenne, ha csak a feszültség lenne a különbség, tehát pl. 110V/230V, de itt van egyenáram (dc) és váltóáram (ac), ezért mindkettő inverter.
ma 07:49
 3/4 anonim ***** válasza:

Ezek a kifejezések a kérdéses készülékek kapcsán szinonimáknak számítanak.

Például gyakori, hogy egyesek szigorúan megkülönböztetik ezeket a fogalmakat az egyen és váltófeszültség szerint, de ennek ellenére teljes a zűrzavar a két fogalom használatát illetően. Ezért a "konverter" szó használata minden esetben teljesen korrekt.

Az inverter fogalma szerintem kevéssé szemléletes, és úgy maradt fenn, hogy anno a félvezérelt kapcsolókkal - tiratronokkal, később meg tirisztorokkal - szimmetrikusan kiépített transzformátorokat használtak, melyekben az egyik féloldal vezérelt nyitása fizikailag záróirányba invertálta a másik oldalt, amely így le tudott zárni.

Ezen koncepció értelmében napjainkban az "inverter" kifejezést az esetek túlnyomó többségében hibásan használják, hisz ez csakis a szimmetrikus áteresztőtranszformátoros kapcsolásokra (klasszikus kapcsolású PC tápok, nagyobb teljesítményű ipari átalakítók, stb.) lenne indokolt!

ma 07:50
 4/4 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nagyon egyszerű, ebben a kontextusban az inverter az egyenirányító fordítottja, tehát egy DC --> AC átalakító.

Például a fénycsöves hátterű LCD TV-kben inverter volt mindig is a meghajtóáramkör elnevezése.

Amikor bejöttek a LED-es hátterek, a TV-szerelők legalja (azok a barkácsmesterek, akik szemre és kilóra cserélgetnek alkatrészeket, elméleti tudás nélkül) persze leragadtak az "inverternél", mert neki minden inverter.

Holott az LED-driver, vagyis ebben a műfajban áramgenerátoros DC-DC konverter.

ma 08:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!