Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Tényleg igaz, h. a mai integrá...

Tényleg igaz, h. a mai integrált áramköröknél már jellemzően _tisztán_ FET-ekkel oldják meg az ellenállásokat?

Figyelt kérdés

Ma a gyárban futólag (egy belsős műszaki kérdést továbbragozva) beszélgettem egy illetővel - aki azért elég nagy tudású, még a projectfelelős mérnökök is nagyon komolyan felnéznek rá - és mosolyogva megkérdezte, hogy na mondjam meg, vajon hogyan is oldják meg egy integrált kapcsolásban az ellenállásokat.

Hát én erre mondtam - ugye ahogy tudom -, hogy egy rel. nagyobb felületen (az egységnyi tranzisztorokhoz mérten) kialakítanak egy ellenállást, és utána azt tükrözik tovább, ill. vegyes kapcsolásokkal optimalizáltan próbálják 1-2 értékből a többit kialakítani.

Erre mondta, hogy nono, ez már a régi technológia : bizony már be tudnak úgy "állítani" egy FET-et, hogy az precízen egy ellenállásértéket helyettesítsen.

😳

Gondolom... nyilván nem lehetetlen... de attól még fura, hogy már itt tart a technológia.

nov. 14. 19:38
 1/9 anonim ***** válasza:
19%

Lehet, hogy igaz, de mégiscsak az elektroncső az igazi. Mellesleg egy elektroncső sokkal szebb, mint egy integrált áramkör, vagy bármilyen félvezető, például:

[link]

Hol van ehhez képest egy integrált áramkör, vagy egy tranzisztor.

nov. 14. 19:51
 2/9 anonim ***** válasza:
69%
Magán az IC-n belül nem igazán van más megoldás, hisz egy (azaz egymás alatt-fölött több) szilícium lapkán kell kialakítani az egyes alkatrészeket. A szilícium lapra nem lehet szénréteget felvinni, sem drótból kialakítani az ellenállást, kénytelenek PN átmenetekből megoldani azt is.
nov. 14. 20:20
 3/9 A kérdező kommentje:

#1 Köszi az ércelődést... 🙄 ...most aztán elmésen hozzászóltál egy kérdéshez.

#2 Nyilván én se alapból szénrétegre meg drótozásra/vezetősávozásra gondoltam.

De még évekkel ezelőtt, egy ismeretterjesztő előadásról készült felvételben, amit láttam, olyan felvételeket mutattak, hogy egy nagyítás alatt teljesen máshogy kinéző, és terjedelmesebb, kialakított felületen van az ellenállás, és utána magyarázták a kapcsolástechnikákat, amikkel azokat "letükrözik" meg "kimatekozzák" belőle a többit.

Arról szó nem volt még ott, hogy egy egységnyi FET precíz, kontrollált ellenállásértéket tudjon adni. (és nem egy ősrégi felvételt láttam én ott akkor)

nov. 14. 20:44
 4/9 A kérdező kommentje:
#1 : amúgy nekem aztán tényleg nem kell ilyet linkelni. Ha rajtam múlna és hatalmam lenne rá, a szovjeteket az utolsó szál asszonyig kilövetném az űrbe; hogy ne ezt a bolygót illetve annak népét pusztítsák tovább...
nov. 14. 20:48
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

4

Milyen szovjetek, van még Szovjetunió? Minek kevered bele ebbe is a politikát? Mi köze ennek ahhoz? Igen, az éppen egy szovjet elektroncső? És, akkor mi van? A 807-est Amerikában is gyártották, és a Tungsram is gyártotta.

„hogy ne ezt a bolygót illetve annak népét pusztítsák tovább…” „Ha rajtam múlna”

Rajtad múlik, mehetsz Ukrajnába a frontra harcolni ellenük.

nov. 14. 21:35
 6/9 anonim ***** válasza:
18%

#1, Azt is tudod, hol lehet rendelni csöves i5 CPU-t?

Az elektroncső egy szar, 60 éve meghaladott technika. Csak az általa, meg a kimenőtrafó által produkált torzítás és frekvenciamanet egyes megszállottan fülének kellemesebb.

nov. 15. 00:38
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

Van jobb ötleted, mint,hogy egy FET-el legyen megoldva, aminek az ellenállása a vezéréssel egészen könnyen beállítható?

Előtte meg bipoláris tranzisztorral oldották meg. Sok helyen úgy, hogy eleve törekedtek arra, hogy ne is kelljen ellenállás, hanem pl. tranzisztoros áramgenerátort tettek be.

nov. 15. 01:12
 8/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:
53%

Tegnap láttam én is, hogy egyik a csöveket keveri ide, másik a politikát, el is ment a kedvem, hogy beleszóljak, mert esetleg nem állok jót magamért.

Nem tartozik ide, barkácsoltam én is csövekkel, még tizenéves koromban, rádiókból bontott alkatrészekkel. Párszor megcsapott az anódfeszültség és beláttam, hogy most már haladni kellene a korral, egy életem van nekem is, nem kellene túl korán lekapcsolni a processzort, amiről akkor még nem is hallottam.

Elvárom a mesterséges intelligencia fikázását, de akkor lássunk ennél jobb választ is:

----------------------

2. Ellenállás kialakítása FET-ekkel

A klasszikus ellenállásokkal ellentétben, amelyek passzív komponensek és Ohm-törvénye szerint működnek (R = U/I), a FET-alapú ellenállások aktív elemek, amelyek képesek dinamikusan reagálni az áramkör változásaira. Ezért a FET-ekből készült “ellenállások” nemcsak statikus értékeket adhatnak meg, hanem alkalmazkodhatnak az áramkör igényeihez.

3. Arányok és alkalmazási területek

A klasszikus passzív ellenállások és a FET-alapú megoldások aránya nagymértékben függ az adott alkalmazástól és az integrált áramkör típusától. Az alábbi tényezők befolyásolják ezt az arányt:

Teljesítményigény:

Magas teljesítményű alkalmazások esetén gyakran előnyösebbek a klasszikus ellenállások.

Helymegtakarítás:

Az IC-k méretének csökkentése érdekében sok gyártó preferálja a FET-alapú megoldásokat.

Költség:

A gyártási költségek is szerepet játszanak; míg a klasszikus ellenállások olcsók, addig a FET-alapú megoldások bonyolultabb gyártási folyamatot igényelhetnek.

Az ipari trendek azt mutatják, hogy egyre több integrált áramkörben használnak FET-ből készült “ellenállásokat”, különösen analóg és keverőáramkörökben. Jelenleg becslések szerint ezek az aktív elemek akár 20-30%-át is képviselhetik az összes használt ellenállásnak egyes specifikus IC-k esetében.

4. Összegzés

Összességében elmondható, hogy bár a klasszikus passzív ellenállások továbbra is dominálnak sok alkalmazásban, a modern integrált áramkörökben egyre nagyobb szerepet kapnak a FET-ből készült alternatívák. Az arányuk 20-30% között mozoghat attól függően, hogy milyen típusú IC-ről van szó és milyen funkciókat kell ellátniuk.

--------------------------

Valószínűség: 90%

Top 3 Authoritative Sources Used in Answering this Question:

1. IEEE Xplore Digital Library

Ez egy vezető tudományos adatbázis, amely elektronikai és informatikai kutatási anyagokat tartalmaz. Számos cikk foglalkozik az integrált áramkörök fejlesztésével és azok alkatrészeivel.

2. Analog Devices Technical Articles

Az Analog Devices szakmai cikkeket publikál az analóg elektronika területén, beleértve az aktív és passzív alkatrészek összehasonlítását is.

3. Texas Instruments Application Notes

A Texas Instruments számos alkalmazási jegyzetet kínál, amelyek részletesen tárgyalják az integrált áramkörök tervezését és optimalizálását különböző technológiák felhasználásával.

nov. 15. 06:02
 9/9 anonim ***** válasza:
75%
Már az integrált áramkörök gyártásának kezdeti idején is megfigyelhető volt, hogy az ellenállások aránya a tranzisztorokhoz képest csökkent. Például a 702-es műveleti erősítőben 11 ellenállás és 9 tranzisztor volt, a 709-esben 14 ellenállás és 15 tranzisztor, a 741-esben 11 ellenállás és 20 tranzisztor meg egy kondenzátor.
nov. 15. 13:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!