Napelemes inverter stb.. eladás is vissza esett?
Persze. Napelemes cégnél dolgozom, nem mondom mennyi a megrendelésünk...
A nagykereskedések is csak döglődnek ahonnan napelemet/invertert veszünk.
Igazat ad neked a mesterséges intelligencia is, 2023 második felében és 2024 elején tapasztalható volt egy visszaesés az inverterek eladásában. Ennek egyik oka lehetett az, hogy sok háztartás már telepítette a napelemes rendszereket, így csökkent az új vásárlások iránti kereslet. Ezen kívül a globális chiphiány és egyéb ellátási lánc problémák is hozzájárultak ahhoz, hogy nehezebb legyen beszerezni az invertereket.
A magyar kormány által bevezetett támogatási programok jelentős hatással voltak a napelemes rendszerek telepítésére. A 2022-es év végén bejelentett pályázatok és támogatások ösztönözték a vásárlásokat, de ezek hatása fokozatosan csökkent 2023-ra. A támogatások csökkenése vagy megszüntetése miatt sok potenciális vásárló várakozó álláspontot képviselhetett, ami szintén hozzájárult az eladások visszaeséséhez.
Globálisan is tapasztalható volt egyfajta stagnálás vagy lassulás a napelemes berendezések piacán, amely Magyarországra is kihatott. A világpiacon bekövetkezett áremelkedések és az inflációs nyomás miatt sok vásárló óvatosabbá vált, ami szintén hozzájárult az inverterek iránti kereslet csökkenéséhez.
A válasz nem saját szellemi termésem.
#3 13:14
Azért az ún. mesterséges intelligencia válaszát nem kellene kritika nélkül benyelni és automatikusan beposztolni ide.
Összehordott gyakorlatilag mindenféle sületlenséget, ami elég messze van az itthon kialakult helyzettől.
Valóban volt korábban chiphiány és inverterekkel kapcsolatos beszerzési probléma is, ez egy dolog. Itthon a szaldó megszűnése lendítette fel nagyon a piacot 2022-2023-ra, részben emiatt is volt inverterhiány, a megugrott keresletet nem tudták külföldről időben kiszolgálni.
Ami viszont azóta történt, az a kormány részéről keltett teljes bizonytalanság.
Ráeszméltek, hogy túl sok napelemet zúdítottak a hálózatra, jött az Orosz-Ukrán háború, és vele az energetikai problémák, és lett egy óriási kézifék itthon napelemes téren.
Először idegelték a napelemeseket a szaldó teljes megszüntetésével, kiállt az illetékes "komoly emberhez méltóan" TikTok-on elhahotázni az infót... aztán visszavonulót fújtak, de azért kitalálták mellé a tíz év korlátot (nem az unió mondta, mielőtt valaki felhozná).
Bevezettek egy visszatáplálási stopot "ideiglenesen" (máig is él), és időközben lejárt a szaldó rendszerhez csatlakozásra lehetőséget adó időablak, talán még néhány embernek van érvényes engedélye a csatlakozásához.
Emellé kitalálták, hogy az ún. bruttó elszámolás úgy fog kinézni, hogy fogyasztasz drágán, ha termelsz, mi fizet(het)ünk kevesebb mint 5 Ft-ot... ráadásul, hogy a régieknek is "jó legyen", a 2.5kW fölött kötelezően telepíttetett 3-fázisú aszimmetrikus rendszerek tulajdonosait is megszívatták: ha egyik fázison termelsz, másikon fogyasztasz, akkor külön számolják a két irányt, nem összteljesítményként (ennek köze nincs a szaldóhoz, mielőtt még...).
Aki bruttóban telepítene, annak nem éri meg ilyen feltételekkel, ezért kitalálták az akkumulátoros pályázatot...
A közelmúltban pedig azt is egyébként, hogy lesz egy KIF4-es tarifa, amibe belerakják az úgymond nagyfogyasztókat... vagyis 5 MWh/év felettieket, aztán a 3 MWh/év felettieket is, meg amúgy az okosmérősöket és napelemeseket is... utóbbiak esetén úgy néz ki, hogy, ha többet fogyaszt mint a termelése, akkor rögtön a drágább árazással fognak számolni...
...és még akarnak egy inverter-termeléseket kötelezően feldolgozó rendszert is valamilyen formában a napelemesekre tolni (nem tiszta még, hogyan), valószínűleg azért, mert a kvótákat jó pénzért el lehet adni (ún. "zöld áram" és logikailag pénzért el tudják adni azt is, amit te magad, saját célra már elfogyasztottál - a jogot már elvették a tulajdonosoktól ennek eladására)... meg, ha már lesz infó, miért ne használják egyebekre is... túlfeszültséget említették, de az önfogyasztást is látni akarják, később ki tudja, "ki akarják-e számlázni" majd...
Egyszerűen akkora a bizonytalanság, hogy hülye, aki ma milliókat öl egy ilyen rendszerbe itthon.
Vannak nemzetközi problémák is a területen, de itthon ezt hatványozták... és kb. mostanság tiltják be a napelemeket kb. úgy, ahogy a szélerőműveket anno - nincs tiltva, csak erősen megszabva, hová szabad feltenni...
Persze, hogy nem fogynak itthon a napelemek és inverterek, ha egyszer nem ösztönzés, hanem mindenféle korlátok vannak, és mindig szorítanak egy újabbat, hogy tudjad, hol a helyed.
Magyarországon ilyen mentalitás mellett a lakossági napelempiac gyakorlatilag meghalt, nincs tovább, vége.
4.
Jól látom, hogy lényegileg ugyanarról beszélsz, csak a mesterséges intelligencia tömörebben fogalmazott, plusz még további infót is átadott?
Szerintem nem úgy kellene hozzáállni, hogy alapból fikázni, hanem belátni, hogy egy kérdésre születhet többféle válasz, ami nem hátrány.
Sok esetben egymást kiegészítik a válaszok, amiből levonható egy összkép.
Nyilvánvalóan beletörik a billentyűzet, ha így kezdted volna a választ (egy kis jóindulattal):
------------
Van benne valami, de azért én kiegészíteném. Vagy kibővíteném. Mindegy.
------------
Másik dolog, hogy én pont azért említem, honnan származik az infó:
- Nem szeretnék más tollával ékeskedni.
- Aki olvassa, annak megfelelő fenntartásokkal kezelje! Ha jónak látja, akkor elfogadhatja, vagy ellenőrizheti, vagy elutasítja, ahogy jobban tetszik neki.
A GyK egy kérdezz-felelek oldal, ahol a többféle válaszból mindenki azt szűr le, amit akar, józan belátása szerint.
Egyébként sem automatikusan posztoltam, a gépi választ némileg szűrtem, vágtam, korrigáltam, kontextusba illesztettem.
Valakik ezt úgy oldják meg, hogy csak bemásolja, mintha saját szövege lenne, ami gáz szerintem.
Tudomásul kellene venni lassan, hogy ez már nem a ChatGPT, nagyon erősen fejlődik az MI, egyre okosabb a gép. Utóbbi hetekben teszteltem, nem csak itteni, saját kérdéseimmel is. Engem is meglepett, hogy ez miket tud, többségében komoly tudományos vagy egyéb korrekt forrásokat felhasználva, amit meg is jelöl. Nem kell túrni a keresőt, csak löki a választ.
Persze, elvárom a szokásos hülyének nézést, de nem. Nem fogadom el feltétel nélkül, de ami jó válasz, az jó válasz, el kell ismerni.
"2023 második felében és 2024 elején tapasztalható volt egy visszaesés az inverterek eladásában."
Ez igaz.
"Ennek egyik oka lehetett az, hogy sok háztartás már telepítette a napelemes rendszereket, így csökkent az új vásárlások iránti kereslet."
Ez hanta - miért telepítette őket "már"?
Szimpla logika: nem telepít, mert már telepített... semmi köze a valósághoz, csak hülyítés a szöveg.
"Ezen kívül a globális chiphiány és egyéb ellátási lánc problémák is hozzájárultak ahhoz, hogy nehezebb legyen beszerezni az invertereket."
Nincs köze az előző pontban írtakhoz, csak annyi, hogy ilyen is volt. Ez hamis következtetés.
NEM a chiphiány miatt van/volt visszaesés itthon!
Külföldön lehet, hogy volt köze hozzá, itthon 0.
"A magyar kormány által bevezetett támogatási programok jelentős hatással voltak a napelemes rendszerek telepítésére."
Ebből annyi igaz, hogy volt támogatás, de a valóságban nem volt jelentős hatása a napelemes rendszerek telepítésére.
Normális esetben lett volna, de itt inkább kárenyhítés volt, és a lefolyása kicsit sem problémamentes (nem igazán fizettek, így befulladt), vagyis a hatása gyakorlatilag 0.
"A 2022-es év végén bejelentett pályázatok és támogatások ösztönözték a vásárlásokat, de ezek hatása fokozatosan csökkent 2023-ra."
Hülyeség a köbön.
Nem ösztönöztek 2022 végén bejelentett pályázatok és támogatások, és különösen nem ezek hatása csökkent fokozatosan 2023-ra.
A szaldó valami más, annak volt hatása rá itthon, de azt nem 2022 végén jelentették be és nem erről ír, hogy csökkent volna a kivezetés miatt a telepítési kedv. Itthon emiatt csökkent ugyanis.
"A támogatások csökkenése vagy megszüntetése miatt sok potenciális vásárló várakozó álláspontot képviselhetett, ami szintén hozzájárult az eladások visszaeséséhez."
Itt a korábbi pontjában írt támogatásokra mondja (amit a fentiek fényében nem lehet értelmezni), hogy megszűntek, és azt állítja, hogy emiatt az emberek kivárnak, így emiatt is csökken a vásárlás.
A valóság ezzel szemben az, hogy a piacot ellehetetlenítették, és az emberek emiatt nem telepítenek rendszereket. Nem kivárnak, egyszerűen nem látják értelmét befektetni, és azt sem, hogy ez a helyzet változna. Ez NEM kivárás.
"Globálisan is tapasztalható volt egyfajta stagnálás vagy lassulás a napelemes berendezések piacán, amely Magyarországra is kihatott."
Ez félig igaz lehet, volt globális stagnálás.
A Magyarországra kihatás már kevésbé, azt Magyarország magának okozta, ide nem kihatott valami, hanem megölték, elfojtották, tönkretették, megszűnt, nincs.
"A világpiacon bekövetkezett áremelkedések és az inflációs nyomás miatt sok vásárló óvatosabbá vált, ami szintén hozzájárult az inverterek iránti kereslet csökkenéséhez."
Ez egy lózung, üres szavak, hülyeség, általánosság.
NEM emiatt állt meg itthon a napelemes piac.
Na, ezért mondtam, hogy tele van sületlenséggel az egész, hibás következtetések, hülyeség a köbön.
Tényleg nem erre kellene használni az AI-t.
...szóval nem, nagyon nem látod jól.
Tipp: néma, értő olvasás.
Ha nem érted, mit állít az AI által generált szöveg és mi a valóság, ill. mit írtam én, és sokan vannak vele így, akkor sajnos nincs miről beszélni, ami a logikus gondolkodás iránti igény meglétére vonatkozik.
#5 05:39
Egyébként próbálgattam magam is a ChatGPT-t és adott értelmes válaszokat, adott ellentmondásos válaszokat, és konkrétan írt hülyeséget is.
Hülyeséget általában akkor ír, ha abszolút nincs információja valamiről - azt a választ nem ismeri, hogy "nem tudom", helyette tippelget, mellébeszél... pl. kérdeztem órákkal kapcsolatban, az adott sorozatot nem ismerte, de mondta a saját igazságát. Amikor kicsit képbe helyeztem, megköszönte, majd kértem típusszámokat, akkor "behasalt" szintén hülyeséget.
...vagy szakterületemen belül megkérdeztem szakmai számítást, háromféleképpen megkérdezve háromféle számítással három különböző számot hozott ki... és egyik sem volt helyes.
Tehát tud értelmes válaszokat adni, de helyén kell kezelni, ellenőrizni kell és nem szabad elfogadni rögtön, amit ír - értelmesnek látszik a válasz, logikailag helyén lévőnek tűnik, de sokszor rájössz, hogy hülyeség, különösen, ha értesz is ahhoz, amit kérdeznél tőle.
Párszor "összevesztünk" már vele.
Nagyon sok múlik azon, min tréningezték a konkrét "AI"-t, és milyen beállításokkal futtatják... ez még nem az a "mesterséges intelligencia", amire gondolnánk. Közeledik, bizonyos dolgokban nagyon jó, van benne fejlődési potenciál, de ez még nem az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!