Ha felszereltetek most egy napelemes rendszert, és később további panelekkel bővítem, akkor kell újra engedélyeztetni, vagy csak felrakom és bekötöm a paneleket?
Figyelt kérdés
Most egy 5kWh-s invertert vennék és 3 kWh-nyi panelt, a kérdés az, hogy mivel jár később még további paneleket felrak(at)ni.2022. okt. 10. 15:26
1/8 anonim válasza:
Be kell kötni a paneleket és újra konfigurálni az invertert.
2/8 anonim válasza:
Azt majd megtervezi helyetted a hozzáértő, hogy a jelenlegi fogyasztásodhoz mekkora rendszer szükséges.
3/8 A kérdező kommentje:
#1-es: ezt tudom. A kérdés arra vonatkozott, hogy ezt kell-e (újra) engedélyeztetni (az inverter marad majd ugyanaz).
2022. okt. 10. 16:23
4/8 anonim válasza:
Nem kell engedélyeztetni. Mert az invertert engedélyezi a szolgáltató, és az nem változik.
6/8 anonim válasza:
Úgy kell beadni a tervek, hogy 5kv a rendszer. Azt senki sem nézi, hogy mennyi napelemet teszel fel, csak az invertert. Amíg az marad addig az se számít, ha több elemet teszel fel (úgy sem tud többet termelni)
7/8 anonim válasza:
Jól írja 4-es. Nálam is ez volt. 4,1-es inverterem van. Először csak 10 darab 270W-os panel volt fenn, ezzel kaptam meg az engedélyt, de tavaly év végén "kimaxoltam". Feltetettem még 5 darab 360W-os panelt, így összesen 4,5kW-os lett. Nem kellett újra engedélyeztetni. Az MVM felé a 4,1 a mérvadó. Más kérdés, hogy az inverter úgy van beállítva, hogy 4.0 kW-nál korlátozza a termelést és az is, hogy a névlegesnél így sem fog többet adni akkor sem, ha a panelek már többet tudnának. Mielőtt valakinek nem lenne egyértelmű, azért érdemesebb a panelek teljesítményét az inverter maximuma fölé lőni, mert azok a névleges teljesítményüket csakis optimális esetben adnák le, viszont ez szinte sosem teljesül a valóságban. (Állandó tényezők, amik eleve negatív hatással vannak a termelésre: Ház és tető tájolása, területi adottságok, belógó tereptárgyak, valamint ott vannak a változó tényezők is: időjárás, hőmérséklet, napszak, ... stb.) Szóval egyrészt nyáron sem mindig jön ki az elérhető max a panelekből, de amikor felhős az ég olyankor is jól jön, ha egy picivel felülméretezett napelem park dolgozik, a névleges teljesítményének pl. csak a 10%-án.
8/8 anonim válasza:
3 éve telepítettek nekem fronius PRIMO 3 inverterrel 8db 275 W-os panelt. Idén volt pénzem bővíteni. Sajnos már csak szeptemberben. Raktam még rá 10 db 270W-os panelt, más tájolással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!