Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Arduino IDE serial monitor...

Szirty kérdése:

Arduino IDE serial monitor miért nem hajlandó kommunikálni Arduino Nano-val?

Figyelt kérdés

Windows7 (x64)-el használok Arduino IDE 2.0.0 programot.

Gond eddig nem volt vele.

Egyik napról a másikra nem hajlandó kommunikálni a serial monitor az USB-n a gépre dugott Arduino Nano boarddal.

A serial monitor 3 másodpercig kiír (egyszer, utána csak az IDE újraindításakor) egy sárga üzenetet, hogy nincs kapcsolat, és ha az majd létrejön akkor automatikusan kapcsolódik.

Ha nyomok egy upload-ot, akkor a program lefordul és áttölti a Nanoba (látom hogy az áttöltött program fut, működik) de az IDE alsó sorában az Uploading felirat nem tűnik el, megy a kék csík jobbra a végtelenségig.

Innentől kezdve nem lehet uploadolni csak ha az IDE-t leállítom és újraindítom. Akkor egyszer megint lehet.

Ha az upload-ot "beszédesre" állítom (Show verbose output during upload) akkor ez az üzenet látható:

avrdude: writing flash (3138 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 0.53s

avrdude: 3138 bytes of flash written

avrdude done. Thank you.

Ilyenkor rendben befejeződik a feltöltés (nem marad úgy).

A serial monitor azonban semmilyen életjeélet nem mutat. A PC-nek küldött adatok nem érkeznek meg és az unonak sem küld semmit.

Ha azonban elindítok egy terminál programot akkor azzal kapom az adatokat az uno-ról és küldeni is lehet neki.

Egyéb infó:

- A sketch-ben a port 9600 bps N81-re van beállítva

- A Nano CH340 kínai USB chippel van ellátva. A drivere telepítve természetesen (eddig működött a fenti jelenség nélkül).

- Az Arduino csatlakoztatása után megjelenik az eszközkezelőben a CH340 virtuális COM port.

- A megfelelő számú COM portot állítom be az IDE-ben

- Másik USB portba dugva a CH340 más portszámot kap, de akkor sem működik a kommunikáció (nyilván átállítva az IDE-t ara a portra)

- Teljesen másik sketch (pl. ami "Hello world" szöveget küld Serialprinttel) ugyanezt csinálja)

- Másik Arduino IDE verzióval (V2.0.3) próbálva a helyzet változatlan

- Frissített CH340 USB driverrel próbálva a helyzet szintén változatlan

- Másik gépen (szintén Arduino IDE 2.0.0, de az operndszer Win10 x64) ugyanez a board ugyanezzel a sketch-el rendben működik serialmonitorostól

Van valakinek ötlete mivel lehetne jobbá tenni?

szept. 27. 13:51
1 2
 1/11 Gugu Gabor ***** válasza:
Elyő körben megnézném valami lrogival hogy az arduino a soros porton böfög e valamit. Realterm, putty stb.
szept. 27. 17:41
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Írtam hogy programot feltölteni lehet rá.

Meg azt is írtam hogy terminálprogrammal is kommunikál oda-vissza.

Csak az Arduino IDE Serial monitorával nem kommunikál. Se oda, se vissza.

szept. 27. 18:10
 3/11 anonim ***** válasza:
Esetleg próbáld meg frissíteni az IDE-t 2.3.2-re, illetve próbáld meg újratelepíteni az usb drivert is.
szept. 27. 19:19
 4/11 anonim ***** válasza:

Bocs, hülyeséget írtam, rákerestem.

[link]

Requirements: win10 and newer.

Tehát töröld le a 2.0-s IDE-t, és telepíts fel egy régebbi, win 7-el kompatibiliset.

szept. 27. 19:22
 5/11 A kérdező kommentje:

Írtam azt is hogy frissítettem az USB drivert!

De mivel az Arduino csak az IDE-vel nem hajlandó megfelelően kommunikálni, minden mással viszont igen, sejthető hogy nem a driverrel lehet a gond, inkább az IDE-vel.

Ráadásul a frissítés a problémán nem segített (amit szintén leírtam).

"Requirements: win10 and newer."

A 2.0.0 és a 2.0.3 ezen kitétel ellenére is működik (eddig működött) Win7-el.

Fórumokon írták hogy a Win7 támogatás hiánya annyit tesz hogy nem biztos hogy működik, illetve hogy jól működik, mert nem tesztelik Win7-en.

Szóval azt az állapotot szeretném visszakapni ahogy ezelőtt működött ezzel a win7-el ez az IDE.

Végül is meg tudom kerülni a problémát ami lehetővé teszi hogy együtt élhessek vele, mert a serial monitort tudom helyettesíteni terminál programmal de sajnos kényelmetlenebbé teszi a használatot mert folyton le kell állítani a terminált ha uploadolni akarok.

szept. 27. 20:51
 6/11 anonim ***** válasza:

Ha a minimális követelmény a megfelelő működéshez a win10, akkor nem igazán értem, hogy miért csodálkozol azon, ha nem megfelelően működik win7-en. Az a meglepő, hogy mindeddig megfelelően működött rajta, nem pedig az, hogy gondolt egyet és nem működik megfelelően. Jómagad is leírtad, csak értelmezned is kéne:

"Fórumokon írták hogy a Win7 támogatás hiánya annyit tesz hogy nem biztos hogy működik, illetve hogy jól működik, mert nem tesztelik Win7-en."

Magic.

szept. 27. 21:14
 7/11 A kérdező kommentje:

"...hogy miért csodálkozol"

Nem csodálkozok. Pusztán felmerült az az igényem, hogy szeretném ha még mindig működne, ahogy eddig tette. Hiszen bizonyított tény, hogy képes rá.

"...támogatás hiánya annyit tesz hogy nem biztos hogy működik"

Véleményem szerint ez nem egyenlő azzal hogy biztosan nem működik.

Továbbá az is véleményem (ha már te is véleményt írtál megoldás helyett én is megteszem) hogy amennyiben a dolog "nem biztos" része teljesül akkor egyszerűen nem működik vagy nem megfelelően működik már az első pillanattól kezdve.

De itt nem ez történt.

Lett egy probléma ami eddig nem volt, erre keresek megoldást. Ha neked fogalmad sincs mi erre a megoldás az említett feltételek megtartásával az nem baj (hiszen nekem sincs egyelőre) de akkor nem kell válaszolni a kérdésre. :)

Persze hogy lehet úgy is orvosolni a fürdőszobában kiégett izzó problémáját hogy új lakást veszünk de engedtessék meg hogy először észszerűbb megoldást keressek, hátha van.

szept. 28. 09:46
 8/11 anonim ***** válasza:
#7 Egy IDE jóval bonyolultabb lelkületű, és sokkal összetettebb szoftver, mint amit te írsz egy atmega328-ra. És ha valamilyen oprendszerre nincsen tesztelve egy szoftver, akkor nem egy kétállapotú dologról beszélgetünk, hogy vagy működik, vagy nem. Hanem arról, hogy bármikor, bármilyen bug felléphet a szoftver működésekor, esetedben ez a soros monitor működésképtelensége. Ezzel nem lehet mit kezdeni, max újratelepíteni próbálhatod meg, de az sem fogja véglegesen megoldani a problémádat, mégpedig azon egyszerű okból kifolyólag, hogy ezt a verziót nem a te oprendszeredre találták ki. Amúgy meg nem értem, hogy miért ragaszkodsz mindenféleképpen a 2.0.0-s verzióhoz, áruld már el kérlek, hogy konkrétan ez a verzió miféle előnnyel szolgál számodra?
szept. 28. 12:28
 9/11 A kérdező kommentje:

"Egy IDE jóval bonyolultabb lelkületű, és sokkal összetettebb szoftver, mint amit te írsz egy atmega328-ra"

Ez teljesen lényegtelen a kérdés szempontjából. Még úgy is, hogy ez teljes mértékben igaz.

"Amúgy meg nem értem, hogy miért ragaszkodsz mindenféleképpen a 2.0.0-s verzióhoz"

Nem ragaszkodom tulajdonképpen.

Nem az a kérdés milyen előnnyel jár nekem ez egy korábbi verzióhoz képest, hanem az hogy milyen hátrányokkal járna egy korábbi verzió ehhez képest.

De majd lehet hogy kipróbálom.

No meg nem szeretnék mindenhol (a többi gépen) más-más verziót használni hacsak nem feltétlen szükséges, mivel az is problémákat okozhat.

szept. 28. 12:52
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha egy arduino nanot akarsz programozni, akkor számodra nem jár semmilyen hátránnyal downgradelni egy win7 kompatibilis IDE-re.
szept. 28. 13:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!