Nyákokat és elektronikai alkatrészeket mivel szokták tisztítani?
Arra a gyorsan elpárolgó, alkohol alapú tisztítószerre lennék kíváncsi, amit videókban használnak. A cél az lenne, hogy ne okozzon kárt elektronikában, ha dúsan ecsetelem vele. Egy ősrégi konzol belső tisztítása miatt lenne szükségem rá. Pontosan mi az, amit használni szoktak?
HESTORE-t ismerem, ott egyedül izopropil-t találok:
Kettő közül valamelyik alkalmas lehet a feladatra?
Próbáltam utánaolvasni, de a fórumozók egy része azt írja izopropilt tilos használni elektronikához, mert megmarja az alkatrészeket, a nyákot. De akkor nem értem, hogy a HESTORE, ami egy elektronikai üzlet, az miért csak ilyen szert árul tisztításra? Más szerint meg lehet használni. Akkor most?
Olvastam, hogy sokan inkább a gyógyszertári alkoholt ajánlják, de annak úgy tudom, hogy van víztartalma, tehát zárlatot okozhat.
Más: Láttam, hogy optikai szálak tisztításához használnak ilyen nyomogatós adagolót. Az vajon alkalmas lehet elektronika tisztítására is? És hol lehet olyat venni? Legjobban az tetszene az adagolópumpája miatt.
"mennyi marhaságot összeírnak a neten. "
Mióta használsz internetet? :)
A kezdetek óta ez van.
Olvashatsz fény evőkről, ránézésre gyógyítókról, láthatod ezer féle módon hogy lehet ingyen energiát nyerni gyújtógyertya, mágnes és tekercs segítségével, gemkapoccsal fogni a világ összes TV csatornáját (hűholdas és kódolt adásokat is).
Láthatod hogyan kell örökmozgót építeni, vagy néhány 100W-ot fogyasztó hidrogén generátorral működő autóval kilométerek százait menni.
Vagy hogyan készül 0-60V-ig szabályozható 20A-es tápegység egy MOSFET, egy potméter és pár ellenállás segítségével (a sok "bolond" meg veszi a boltban sok tíz ezerért a pár A-es labortápokat).
stb, stb...
Izopropil jó, de még jobb a kifejezetten nyákok tisztítására kitalált anyag, mint pl. f-02 flux remover. Ez oldja a forrasztásból visszamaradt dzsuvát is, és kevésbé lesz ragacsos a panel utána. Kontelben vettem.
Izopropil, ennyi. Nem kell más. Egy használt fogkefe meg törlőpapír, amivel felviheted.
Extrém tisztításhoz esetleg ultrahangos tisztító. De azt úgy nagyon ritkán éri meg magán használatra, főleg hogy a kisebbekbe jó ha belefér egy pi4 (meg ugye ebben víz van speckó tisztítófolydékkal, tehát a korrózió elkerüléséért izopropillal el kell párologtatni minden vizet a nyákról, chipek alól a kivétel után)
Izopropil az egyetlen, ami nem hagy maradványt, és nem mar meg semmit. Ezért tökéletes elektronikai takarításhoz.
Most mostam ki egy kidobott, esőt kapott Pioneer VSX 324 5.1-es rádiós erősítőt Alkonekkel.
Gazdagon locsolva, kompresszorral kifújva, ecsetelve.
(mosás előtt a paneleket kiszedtem, majd visszaraktam)
A kép nem adja vissza teljesen, de borzalmasan nézett ki:
Tisztítás után már vállalhatóbb:
Rengeteg mocsok jött ki, nem lett semmi baja, semmit nem oldott fel.
Összerakás után működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!