Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Nyákokat és elektronikai...

Nyákokat és elektronikai alkatrészeket mivel szokták tisztítani?

Figyelt kérdés

Arra a gyorsan elpárolgó, alkohol alapú tisztítószerre lennék kíváncsi, amit videókban használnak. A cél az lenne, hogy ne okozzon kárt elektronikában, ha dúsan ecsetelem vele. Egy ősrégi konzol belső tisztítása miatt lenne szükségem rá. Pontosan mi az, amit használni szoktak?

HESTORE-t ismerem, ott egyedül izopropil-t találok:

[link]

[link]

Kettő közül valamelyik alkalmas lehet a feladatra?

Próbáltam utánaolvasni, de a fórumozók egy része azt írja izopropilt tilos használni elektronikához, mert megmarja az alkatrészeket, a nyákot. De akkor nem értem, hogy a HESTORE, ami egy elektronikai üzlet, az miért csak ilyen szert árul tisztításra? Más szerint meg lehet használni. Akkor most?

Olvastam, hogy sokan inkább a gyógyszertári alkoholt ajánlják, de annak úgy tudom, hogy van víztartalma, tehát zárlatot okozhat.

Más: Láttam, hogy optikai szálak tisztításához használnak ilyen nyomogatós adagolót. Az vajon alkalmas lehet elektronika tisztítására is? És hol lehet olyat venni? Legjobban az tetszene az adagolópumpája miatt.

szept. 20. 16:56
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Nem erősködök, csak viccesnek találom, hogy ezek szerint mennyi marhaságot összeírnak a neten. Köszönöm a válaszokat, az izopropilt fogom megrendelni.
szept. 20. 21:19
 12/18 Szirty ***** válasza:

"mennyi marhaságot összeírnak a neten. "

Mióta használsz internetet? :)

A kezdetek óta ez van.

Olvashatsz fény evőkről, ránézésre gyógyítókról, láthatod ezer féle módon hogy lehet ingyen energiát nyerni gyújtógyertya, mágnes és tekercs segítségével, gemkapoccsal fogni a világ összes TV csatornáját (hűholdas és kódolt adásokat is).

Láthatod hogyan kell örökmozgót építeni, vagy néhány 100W-ot fogyasztó hidrogén generátorral működő autóval kilométerek százait menni.

Vagy hogyan készül 0-60V-ig szabályozható 20A-es tápegység egy MOSFET, egy potméter és pár ellenállás segítségével (a sok "bolond" meg veszi a boltban sok tíz ezerért a pár A-es labortápokat).

stb, stb...

szept. 21. 09:26
 13/18 retektorta ***** válasza:

Izopropil jó, de még jobb a kifejezetten nyákok tisztítására kitalált anyag, mint pl. f-02 flux remover. Ez oldja a forrasztásból visszamaradt dzsuvát is, és kevésbé lesz ragacsos a panel utána. Kontelben vettem.

[link]

szept. 21. 10:09
 14/18 anonim ***** válasza:

Izopropil, ennyi. Nem kell más. Egy használt fogkefe meg törlőpapír, amivel felviheted.

Extrém tisztításhoz esetleg ultrahangos tisztító. De azt úgy nagyon ritkán éri meg magán használatra, főleg hogy a kisebbekbe jó ha belefér egy pi4 (meg ugye ebben víz van speckó tisztítófolydékkal, tehát a korrózió elkerüléséért izopropillal el kell párologtatni minden vizet a nyákról, chipek alól a kivétel után)

Izopropil az egyetlen, ami nem hagy maradványt, és nem mar meg semmit. Ezért tökéletes elektronikai takarításhoz.

szept. 21. 19:38
 15/18 anonim ***** válasza:
Ja, amúby az ára... én 4 éve vettem az 1L izopropilt, kiömlött belőle vagy 3 deci, és kb 50x forrasztásnál járok, még van benne 4 deci.
szept. 21. 19:40
 16/18 anonim ***** válasza:
Plusz gép újrapasztázások, az is volt kb 30-40. Távirányító tisztítás... ragasztás előtti tisztítás. Tényleg elég csak egyszer-egyszer meglöttyinteni egy papírra,vagy fülpiszkát belemártani... lassan fogy.
szept. 21. 19:42
 17/18 Szirty ***** válasza:

Most mostam ki egy kidobott, esőt kapott Pioneer VSX 324 5.1-es rádiós erősítőt Alkonekkel.

Gazdagon locsolva, kompresszorral kifújva, ecsetelve.

(mosás előtt a paneleket kiszedtem, majd visszaraktam)

A kép nem adja vissza teljesen, de borzalmasan nézett ki:

[link]

Tisztítás után már vállalhatóbb:

[link]

Rengeteg mocsok jött ki, nem lett semmi baja, semmit nem oldott fel.

Összerakás után működik.

szept. 22. 14:16
 18/18 A kérdező kommentje:
Szép munka lett. Itt vidéken sajnos azt sem tudták mi ez az alkonek, szóval végül hozzádobtam az izopropilt a hestoreos rendelésemhez. Minél többet olvasok, annál inkább úgy tűnik, hogy a pc fórumon félrevezetik az embereket. Ami azért sajnálatos, mert a google első találatai között van.
szept. 22. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!