Mennyire komoly teljesítményű tabletet vegyek egyetemre?
Tabletet szeretnék venni egyetemre, de nem tudom milyet. Mennyire kell, hogy komolyabb alkalmazások fussanak rajta, vagy elég egy egyszerűbb tablet és nem kell semmi extra? Van laptopom is, de mivel az nagyobb, nehezebb és jobban féltem szeretnék valami kisebbet is amit egyszerűbb vinni. Főként feladatok keresése, ppt-k nézése, böngészés lenne a cél, jegyzetelni füzetbe fogok. Azt sajnos nem tudom, hogy komolyabb programoknak futnia kell-e rajta vagy sem, tehát a kérdés, hogy elég egy egyszerűbb, "gagyibb", kínai tablet, vagy mindenképpen kell valami komolyabb.
(Matek szak)
Matek szak esetén nem mindegy milyen matek műveleteket akarsz majd rajta futtatni. Bár nem tudom, hogy egyáltalán van e bármilyen ilyen komolyabb "program" ami nem felhőalapú tabletra.
De a gagyi kínait semmi féleképpen nem ajánlanám. Én a helyedben vennék egy komolyabbat egy billentyűzet tokkal vagy ceruzával, ha úgy akarsz. Már csak a jobb akkumulátor idő miatt és a kényelmesebb használatért.
Nem a legdrágábbat kell megvenned, de nem is a legolcsóbbat, mivel az sokszor még tartalomfogyasztáshoz is gyenge. Az erős középút jó. Ajánlok néhány konkrét típust.
Apple iPad 9: ez nem a legújabb, hanem 2021-es modell. Viszont még évekig támogatott lesz. Sok helyen árulják újonnan is még, az átlagára 130.000 Ft (64 GB WiFi verzió). Használtan 100.000 Ft körül is beszerezhető. A kijelző mérete 10,2 hüvelyk, ez szerintem egy arany középút, se túl kicsi, se túl nagy.
Apple iPad 10: ez egyel újabb 2022-es modell. Az előnye, hogy kisebb a keret ezzel együtt nagyobb a kijelzője (10,9 hüvelyk), illetve a processzor és RAM is erősebb. Az új ára 180.000 Ft körül van (szintén 64 GB WiFi verzió), használtan állapottól függően talán 130-140.000 Ft körül szerezhető.
Apple iPad 8: ha kicsi a költségkeret, ez a minimum. Valamennyivel gyengébb a processzor, mint az iPad 9-nél (kb. 20-25%-al), a sebessége ezért picit lassabb, de mindent tud, amit az iPad 9. Egyébként ugyanakkor a mérete, és a kinézete is ugyanaz. A szoftveres támogatása még ennek is ki fog tartani az egyetem végéig. Ez már újonnan nem kapható, hacsak nem találsz valahol elfekvő készleten, használt ára 80.000 Ft körül van (32 GB WiFi verzió). Ennél régebbit iPad-ben nem ajánlok már, az iPad 7-ben nem csak a processzor gyengébb, de a RAM is kevesebb.
Samsung Galaxy TAB A9+: fontos, hogy a + megjelölésű verziót ajánlom, mivel ennek a kijelző mérete 11 hüvelyk, a sima TAB A9 viszont 8,7 hüvelykes, egyetemre ez valószínűleg kicsi lesz.
Samsung Galaxy Tab S7 FE: ez 180.000 Ft körüli átlagáron megy újonnan. 2021-es modell, de felső kategóriás, ezért erre is lesz még szoftvertámogatás. Méretben ez a legnagyobb, 12.4 hüvelykes.
Természetesen ha több pénzt tudsz rászánni, akkor vehetsz egy legújabb iPad Pro, Air-t, vagy Samsung Galaxy S9-et, de ha csak egyetemre használnád, akkor a fent felsorolt készülékek elegendőek lesznek. Kettő készüléket ajánlottam a 80.000 Ft körüli árkategóriában, ezek az iPad 8 használtan és Samsung Galaxy TAB A9+ újban. Mindkettő határeset, ezek már nem a legerősebbek, ezért kompromisszum lesz használni. A kettőből az iPad 8 teljesítménye jobb, a Samsung Galaxy TAB A9+ viszont új. Ár és érték arányban viszont az iPad 9-et hoznám ki győztesnek, a 130.000 Ft-os új árával megfizethető, teljesítményben is jó, továbbá az akkumulátora is sokáig bírja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!