Milyen laptopot vegyek?
Milyen játékokkal játszanál?
Super Mario, vagy Forza 5?
Mit tanulsz? Sima középsuli vagy informatikai szak pl programozás?
Első esetben elég bármilyen i3/5/r3/r5 laptop integrált GPu-val.
Utóbbi esetben i5/7/r5/r7 min. RTX3060-al.
Ez nagyban függ az ártól, hogy milyen laptopot ajánlanék. Konkrét termékeket és áruházakat nem írok, egyrészt azért, mert nem vagyok egyik márka vagy üzlet reklámembere sem, másrészt pedig olyan nagy a kínálat, hogy ha a javasolt paraméterek szerint keresgélsz, lesz bőven miből választanod.
A minimum költségkeret 100.000 Ft, ez alatt nem érdemes neki indulni, mert nem fogsz jót találni. De 100.000-ért is csak felújított használtat kapsz, ami normálisabb belépőszint. Minimum 16 GB RAM és 4 mag 8 szálas processzor legyen benne (minél magasabb az órajel, annál jobb). Arra is figyelni kell használt laptop vásárlásnál, hogy Windows 11 kompatibilis legyen, mivel a Windows 10 már csak bő egy évig kap frissítéseket (ez mindenhol fel van tüntetve). Sok cég foglalkozik felújított üzleti kategóriás laptop értékesítésével, ezeket 10+ év használatra tervezték, nagyon tartósak, és mivel egy prémium minőség, ezért sok évesen is jó teljesítményt nyújtanak. A garanciás feltételek változóak, de sok áruház már 2 év garanciát is vállal, ha ilyen helyen vásárolsz, ez gyakorlatilag az újéval megegyező, teljesen biztonságos, ha kicsi a költségkeret, nem kell félni ettől. Természetesen ez komolyabb játékokhoz nem ajánlott, az használtan is más árban van.
Új laptopban azt mondom, hogy 200.000 Ft költségkeret alatt nem érdemes gondolkodni. Lesz, aki erre azt mondja, hogy 150.000 Ft-ért vagy kevesebbért is találni a fent írt paramétereknek megfelelő gépet. Ez igaz, ugyanakkor ezek minősége nem túl jó. Értem ez alatt, hogy a tervezett élettartama kb. 3 év, a használtan vett üzleti kategóriás gép még mindig kiválóan fog működni, mire egy ilyen már nem. A 200.000-es árkategória egy alsó-közép minőség, szintén nem ajánlott komolyabb játékokhoz.
Egy új üzleti kategóriás laptop ára 400-500.000 Ft körül kezdődik. Ezek nem gamer laptopok (bár ennyiért már lehet venni gamert is). A kettő közötti különbség, hogy a gamer laptop teljesítménye erősebb, az üzletinek viszont a minősége és a tervezett élettartama jobb. A minőségibb gamer laptopok ára ott van a 700.000 Ft környékén, és több millió forint is lehet a vége, bár ennyire drága gépre szerintem keveseknek van szüksége.
Én (is) nemrég vettem laptopot, és alacsony költségkerettel (105.000 Ft volt). Ennyiért már megkaptam a fent minimumként írt konfigurációt felújított állapotban, 2 év garanciával. Egy Intel i5-8365U processzor, 16 GB DDR4 RAM és 256 GB NvME SSD van benne. Ez nem a legerősebb gép, ugyanakkor még ma sem nyújt rossz teljesítményt, böngészéshez, streaminghez, irodai programokhoz, és ehhez hasonló általános feladatokhoz bőven elegendő a teljesítménye, és gyorsan viszi a Windows 11-et. Játékokra kevésbé ajánlott, bár pl. a GTA V-öt alacsony grafikai beállítások mellett elfuttatja. Tehát kérdés, hogy milyen játékokkal játszanál. Meg tudtam nézni a gyártó oldalán a vásárlás dátumát, 3,5 éves. A HDsentinel statisztika alapján nem is ment túl sokat ez a laptop, átlag napi 2 órát. Ami azt jelenti, hogy a tervezett élettartamból még legalább 7-8 év vissza van.
Újban hasonló erősségű gépet 130.000 Ft-ért láttam, de ahogyan fentebb írtam, ennek a tervezett élettartama kb. 3 év. Egy ilyenbe esetleg belemennék úgy, hogy veszek rá 5 év kiterjesztett garanciát, erre számoljunk nyugodtan 30-40.000 Ft-ot, így 160-170.000 Ft körül lenne a végösszeg (jó eséllyel ki kellene használni ezt a plusz garanciát). 200.000 Ft körül ugyanezt a teljesítményt kapod meg 8-10 év tervezett élettartammal. Itt megjegyezném, hogy ennyiért lehet választani erősebbet is, de szintén rövidebb tervezett élettartammal. Ha viszont egy új laptop leírásában az szerepel, hogy üzleti, akkor az 100%, hogy jó minőségű és bártan megvehetjük, hosszú ideig fog szolgálni.
Korrekt válasz 5-ös!
Viszont azt említsük meg, hogy egy üzleti laptopot irodai környezetbe szánják, tehát hardver terén és hűtés terén se lesz olyan jó mint egy gamer noti.
Legtöbb használt üzleti laptop 4-6 gen intel, ami manapság még asztali környezetben is erősen belépőszint. Ezekben az integrált grafika kb arra jó hogy képet adjon. Ha már kép, ezekben nem a legjobb kijelzőt használták, jellemzően HD/FHD 60hz.
Ha játszanál és használtban gondolkozol, akkor a legeslegalja szint egy RTX 3050, 11-2gen i5, és 16 giga ram.
Ezeknél a notiknál jobb hűtés van, a gpu chipnek is van ventilátora, és hardverek terén is úgy lettek tervezve, hogy bírják a használatot. Ennek rovására a burkolat nagyon sok esetben műanyag.
Én Intel 4-6 generációs laptopot nem vennék, akkor sem, ha nagyon kedvező árban van, és erősnek próbálják meg beállítani a konfigurációt (ez tényleg gyenge ma már). A legnagyobb gond ezekkel, hogy Windows 10-nél újabbal nem kompatibilis, ez pedig csak 2025 októberig fog frissítéseket kapni, utána legfeljebb csak plusz pénzért. Így ha ki is fogunk egy erősebb és szebb állapotú darabot, ami aránylag gyors még, akkor sem fogjuk tudni sokáig biztonságban használni, esetleg Linuxxal.
Én legalább 8. generációs Intelt ajánlok (ez már Windowss 11 kompatibilis), persze ez is régi technológia, az első szériát 2017-ben mutatták be. Szóval érdemes legalább egy i5-öt nézni, az már elegendő általános feladatokra, pl. böngészés, videónézés, streaming, közösségi média, irodai programok stb. Játékokra, vagy erőforrás igényesebb programokhoz (pl. videóvágás) már gyenge, ehhez valóban legalább 11-12. generáció ajánlott.
RAM-ból legalább 16 GB DDR4-et ajánlok, meg természetesen SSD-t. A 8 GB RAM határeset, a fent írtakhoz éppen elegendő, de ha egy böngésző meg van nyitva, már 5-6 GB le is van ebből foglalva, miközben az árkülönbség pár ezer forint.
A fent írt általam minimumnak nevezett konfiguráció használtan felújítva 100.000 Ft körül beszerezhető 1-2 év garanciával. Ennél gyengébbet/rosszabbat nem érdemes venni, mert az kb. a pénzkidobás kategória szerintem. Amire nagyon figyelni kell a vásárlás előtt, hogy Windows 11 kompatibilis legyen, ezt mindenhol feltüntetik, ha az. Játékokhoz is jó laptop sajnos más árban van, meg merem kockáztatni, hogy még felújítva is legalább 200.000 Ft, és természetesen még ezek sem olyan erősek, hogy maradéktalanul vigyenek minden játékot, inkább csak a pár éves neveket alacsony grafikával.
Ha új laptopban gondolkozunk, a 200.000 Ft az a minimum ár, amivel érdemes neki kezdeni a keresgélésnek. Az újnak van egy olyan előnye, hogy sok helyen vásárolhatunk garancia kiterjesztést, amivel akár 5 évre is bővíthetjük ennek az időtartamát. Ha megtaláltuk a megfelelő gépet, és biztosra szeretnénk menni, ezt érdemes megvenni hozzá. Én mosógéppel jártam így, megvettem a legolcsóbbat, de 5 év garanciával. Szépen mosott, csendes is volt, viszont nem bírt ki 5 évet, a lejárta előtt nemsokkal ment tönkre javíthatatlanul (de még éppen garanciás volt), ingyen választhattam az árában másikat. :) Más kérdés, hogy az utódja még rosszabb volt, azt négyszer javították garanciára, amikor ötödszörre vitték el, azt mondtam az ügyintézőnek, ha nem lenne garanciás, erre én már nem költenék pénzt. Végül a szervizes is hasonló állásponton volt, és cserét ajánlottak. Kb. egy laptopban is hasonló minőségű egy legolcsóbb készülék, lehet, hogy jó és gyors, de a tervezett élettartama nem túl hosszú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!