Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy sorozatgyártott elektronik...

Egy sorozatgyártott elektronikus áramkörnél mit jelent az ɪɴᴛᴇʀᴍɪᴛᴛᴇʀɴ kifejezés? (mint a hiba jellege)

Figyelt kérdés

Két hete nyertem felvételt egy elektronikai gyárba.

Ezen a héten kezdődött meg a tényleges betanításom. Az első négy nap csak a belsős szoftveres ismeretekre volt idő, elektronikai gyakorlat az csak ma pénteken volt.

Nap elején az összeszerelőtől kaptunk egy jó nagy magazinnyi meghibásodott v. teszteken alulteljesítő panelt. Műszakvezetőmmel nekiláttunk... mire eljött az ebédszünet ideje, már megtapasztalhattam én is, milyen érzés az, amikor a diplomámmal kitörölhetem.

...lévén, 7 félévig az volt a legeslegfontosabb, hogy a 𝕼.va analízist tanító Dr. habil. professzornő lázasan számolgattasson papíron lidércnyomásos tempóban, miközben meg egy 𝕼. perc sem jutott bármilyen értelmes/releváns realisztikus(abb) gyakorlatra...

Viszont utána volt 2 panel, amin az egyik tápvezérlőt próbáltam méregetni, de nagyon furcsán viselkedett : hol volt az egyik kimenő csatornáján PWM jel, hol nem, hol 1-2 percig stabilan futott, hol össze-vissza ugrált a frekvencia... A végén pedig azt vettem észre, hogy az esetek többségében akkor omlik össze v. épp megjön a jel (és így az átalakított fesz.), amikor jó alaposan leszorítom/megnyomkodom az IC-t.

Épp arra járt egy mérnök, benézett, röviden szóltam a problémáról : Ő is megforgatta a panelt, fújt rá egy jó adag fagyasztósprayt, de sokat nem nagyon változott a dolog.

Aztán megjelent a műszakvezető : elmondtam neki, hogy mi a jelenség, részletesen mit, miért és hogyan mértem... majd erre egyszercsak elkezdi darálni, hogy : Hát ja, ez ɪɴᴛᴇʀᴍɪᴛᴛᴇʀɴ... ha gondolod, ki lehet próbálni, hogy cseréltetjük az IC-t, de...

Aztán végül kikapta a kezemből és ment el velük, mondván : Nálam is volt ilyen, hogy mindig mást mértem, ilyenkor oknak ráírtuk hogy ɪɴᴛᴇʀᴍɪᴛᴛᴇʀɴ és selejtezésre címeztük...

Csak most már így estefele kezd szöget ütni a fejembe, hogy mégis mi a fenét jelent ez a bizonyos ɪɴᴛᴇʀᴍɪᴛᴛᴇʀɴ hiba!?

Valaki innét meg tudja fejteni a szakkifejezés jelentését?

#panel #nyák #vezetősáv #áthúzás #intermittern #belső zárlat
júl. 12. 22:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
júl. 12. 23:06
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Gyártásban nincs idő arra, hogy minden hibát végigteszteljenek és kijavítsanak. Általában az ismert szériahibákra tesztelnek rá és ha sikerül elkapni a hibás komponenst, akkor kicserélik, ha nem, akkor selejt. Gyártói szerviz ugyanez. Kap a technikus x időt, hogy végigtolja a protokollt, aztán ha nincs meg a hibás rész, akkor selejtezésre kerül, mert olcsóbb egy újat kiküldeni helyette. A technikus tapasztalata itt sokat segít, mert ha a hibajelenségre ráismer, akkor egyből a gyanús részt kezdheti tesztelni és időn belül sikerülhet a javítás.
júl. 13. 03:32
 3/12 anonim ***** válasza:
26%

Te nem mérnök vagy?

Miért jelentkeztél ilyen műszerész állásra mérnökként?

júl. 13. 04:59
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
Én ezt nem igazán értem. Nem azért jártál a felsőoktatási intézménybe, hogy tanulj? Szabadságodban állt otthagyni az egészet. A szerencsétlen tanárnőt, aki azért van ott, hogy ti okosabbak legyetek, ezért negatíve emlegetni, hát, mit mondjak, az ostobaság csimborasszója.
júl. 13. 09:05
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Kár, hogy a mérnököket nem tanítják meg guglizni ... sem.
júl. 13. 09:19
 6/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
60%

Mert manapság muszáj angolul majomkodni.

Régen ezt szerényen csak időszakos hibának mondták a valódi szakemberek.

Mellesleg, miért nem vizsgáltátok meg az ipari röntgennel, BGA vagy hasonló rejtett érintkezési hibák feltárására?

Ha már átforrasztani nem lehet.

júl. 13. 09:55
 7/12 Szirty ***** válasza:
77%

Welcome to the real world!

Hát igen. A történetből le kellene jönnie mit is jelent.

Sajnos az a legszemetebb hiba (a javítás szempontjából) amikor a hibajelenség időszakosan, látszólag véletlenszerűen jelentkezik.

Főleg ha a hibának súlyos és nem nem mindig azonos következménye van.

Ezt nem csak érintkezési hiba okozhatja, az túl "egyszerű". Van hogy egy jel egy másikhoz képest időnként csak egy kicsit később érkezik a "kelleténél" és a működési folyamat emiatt teljesen rossz irányt vesz.

Van hogy a hibát hosszú feltételsora van, amik egymáshoz képest időben véletlenszerűen teljesülnek.

Az ilyen hiba diagnosztizálása, megtalálása jellemzően hosszú és költséges. Egy sorozatgyártott elektronika esetén lehet úgy mérlegelni hogy ha az ilyen hiba nem gyakori, akkor megy a selejtbe a hibás példány és szétszerelik vagy bezúzzák. Nem keresik a hibát, nem éri meg.

Van azonban olyan eset is amikor ez egyáltalán nem járható.

Pl. ha egy komplett gyártósor produkál ilyen jellegű hibát akkor muszáj mindenképpen megtalálni és javítani, akármennyi időbe és pénzbe is kerüljön. Nem építenek új gyárat csak mert a Pityu nem találja mi a baja.

Ilyenkor jönnek szembe a megoldáshoz vezető úton a probléma megkerülésére irányuló kísérletek, a hiba következményeinek enyhítésére tett erőfeszítések (tüneti kezelés) és a hiba útjába eső fődarabok cseréje (cseréljük ki hátha az a baj).

júl. 13. 10:42
 8/12 Gugu Gabor ***** válasza:
100%
Mifelénk egy időben a HFT volt a megfelelő szakkifejezés erre, egy kollégám "vezette be" poénból aztán megtagadt, igaz szerintem nagyon kevesen tudták hogy a "honnan a fa*omból tudjam" rövidítése
júl. 13. 11:16
 9/12 Szirty ***** válasza:
37%
Mi a "hol volt, hol nem volt hiba" megnevezéssel illetjük.
júl. 13. 11:41
 10/12 anonim ***** válasza:
Hja, amikor a 8 rétegű nyákban nyomkodásra megjavul, vagy épp elromlik egy furatgalván átvezetés. Régi szép idők, úgy hiányzik az ilyen.
júl. 13. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!