Oral-B fogkeféket lehet tölteni egymás töltőjével?
A leírás szerint csak a saját töltőjével szabad tölteni mindegyiket. Viszont ránézésre mindnek ugyanolyan a töltője és én úgy tudom, hogy az a talp csak annyit csinál, hogy a fogkefén belül egy tekercset gerjeszt és maga a töltést a fogkefe saját elektronikája végzi.
Felmerül a kérdés, hogy ha ez tényleg így van, akkor miért nem lehet a NiMH-s fogkefét a Li-Ionos fogkefe töltőjével tölteni? A töltőtalpak eltérő áramot vagy feszültséget generálnak a tekercsben? Egyáltalán vezeték nélküli töltés esetén számít valamit a "küldő" fél vagy a fogadó félben lévő gerjesztett tekercs határozza meg a keletkező feszültséget és áramot?
Azért kérdem, mert a régi fogkefém NiMH akksis volt, most viszont vásároltam egy újat, ami már Lithiumos, de kinézetre a töltőtalpa ugyanaz mindkettőnek. Használhatom-e a régi fogkefe talpával az újat?
A régi NiCD, NiMH akkucellás Oral-B fogkefékben gyakorlatilag semmi elektronika nincs. Egy darab dióda egyenirányítja a tekercs áramát, és úgy van belőve a menetszám, töltőáram, hogy az akku nagyobb károsodás nélkül el tudja magán melegíteni a töltőáramot, ha már feltöltődött. Kb. C/20 mA-re van méretezve.
Ez egy LiIon cellás fogkefének viszont karcsú, sosem fogja feltölteni.
Azt tudom mondani, hogy az azonos akkukémiájú készülékek tölthetők egymás töltőjével, az eltérőek nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!