Bekapcsolhatom a klímát?
Nem okoz tüdőgyulladást?
Azt olvastam, ha sokáig nincs bekapcsolva és nincs kitakarítva, akkor tüdőgyulladást okoz. Máshol meg teljesen mást olvastam, ezért zavarodtam most össze kicsit
"Azt olvastam, ha sokáig nincs bekapcsolva és nincs kitakarítva, akkor tüdőgyulladást okoz."
A csak hűtő klímákban, a lecsapódó pára miatt adódik ez a probléma. De amelyiket fűtésre is használták, ott ez kiszárad teljesen. A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, ennek hiányában nem okoz gondot.
Sokszor emlegetik példaként, hogy 1976-ban, egy veterán legionárius gyűlésen 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, mert a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedett a Legionella baktérium.
Igen. De az otthoni klímában nincs párásító.
Pára ugyan van, de az a pára klíma nélkül is jelen van, és nem hozzáadott, mint a szálloda esetében volt.
A legionella nevet arról kapta, hogy az Amerikai Legionáriusok éves háromnapos rendezvényén a philadelphiai Bellevue-Stratford Hotelben 1976-ban súlyos megbetegedések és halálesetek történtek.
Igen, mert az ipari víztornyos hűtés amit akkoriban használtak, lehetővé tette hogy a vízben elszaporodjon a baktérium, ami aztán a párával együtt a légtérbe került. Ma már sehol sincs ilyen. Víz lehet a klímában az összefolyó tálcán, de az folyamatos használat mellett kifolyik, cserélődik (azért kell tisztítani időnként, mert a poros levegőből letapadhatnak szennyeződések a hőcserélő lemezeken amiről a kondenzátum nehezebben folyik le, nyálka filmréteg alakulhat ki). Ami esetleg kikapcsolást követően ott marad, az pedig nem kerül a levegőbe aerosolként, És ez a lényeg, csak ebben a formában okoz veszélyes megbetegedést, ha nagyobb cseppek formálódnak. Mint ősszel a hideg ködös párás időben, ami az influenza terjedésének is kedvez. És nem a pocsolya terjeszti például, meg hogy esik az eső.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!