Három fázis 25 amper órával mennyi kwh fogyasztás hozható ki szabályosan?
Először is "kicsit" le vagyunk maradva.
2003 előtt volt 220 / 380 V-os hálózat, azóta már 230 / 400 V.
(230 V x gyök3 = 400 V)
De az átállás a 2003 előtti években történt. Érdekes, hogy 20 év alatt se ment ki a fejekből a 220.
Másodszor, teljesítményt tekintve:
400 x 25 nyilván több, mint 230 x 25
De ezt csak 1 db 1 fázisú fogyasztóval tudnád kihasználni, ha lenne olyan terhelésed (fűtőbetét stb.), ami 25 A áramot venne fel 400 V-ról.
Ilyenből azonban te nem tudnál 3 db egyformát bekötni háromszög (delta) kapcsolásban, mert a hálózatból az már 3 x 43 A áramot húzna:
De te ezt nem tudod megengedni, mert fázisonként 25 A áramod van legfeljebb.
Ezek a sajátosságok a 3 fázis időben eltolt szinuszhullámaiból adódnak, amit az erőműben forgó generátor képez le, a körben elhelyezkedő fázistekercsekben.
"Ja,hogy a három fázist egyformán kell terhelni?"
Nem kell.
Nem kell egyformán terhelni, de a kérdés elvileg 3 x 25 A max. terhelésről szól.
Meg az előzményre is reagáltam:
"Azt hittem több kinyerhető ha 380-at használunk"
Kezdem érteni ha 400 voltnál 25 ampert venne az a hálózatból 43 felvétele lenne.
Csak azt nem értem hogy akkor például melyiket kéne fizetni?
"Kezdem érteni ha 400 voltnál 25 ampert venne az a hálózatból 43 felvétele lenne."
tenyleg kezded?
"Csak azt nem értem hogy akkor például melyiket kéne fizetni?"
hat veled lehet megcsinaljak hivatalosan hogy sokkal tobbert fizess, mert te igy ertetted
Azt egy 3-fázisú fogyasztásmérő összegzi, vagy lehetne 3 db 1-fázisú is.
Egyébként matematikailag többféleképpen megközelíthető, csak egy példa:
400V x 25A x 3 = 30 000 W
230V x 43A x 3 = 30 000 W
Kerekítve.
De esetedben ez lenne mérvadó:
230 x 25A x 3 = 17250 W
Az csak egy szemléltető példa volt, hogy mi lenne, ha 25 A folyna a fázisok között, vagyis (400 V-on, -ról, ahogy jobb), miután írtad:
"Azt hittem több kinyerhető ha 380-at használunk"
De neked 3 x 25 A van elvileg, mint fázisáram (kismegszakító legalábbis).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!