Hogy lehet ezt megcsinálni hogy bizonyos számú sorba kötött hagyományos ledet ráteszek direktben két vagy három AAA ceruza elemre úgy hogy az tartósan működjön is minden egyéb alkatrész nélkül? Csak világítás lenne, kb 10 ledre gondolok.
"Hogyan tovább?"
Ha ezen a sínen robogunk tovább, akkor csak úgy hogy elárulod milyen LED, mert az áhított megfejtéshez szükséges a LED-en eső feszültség.
Ha maradunk a feltételezéseknél, miszerint 10db 2-2.2V-os LED-et akarsz működtetni 3 sorba kötött elemről, akkor a LED-eket kettesével sorba kötöd és a kettes csoportokat meg párhuzamosan.
De áramkorlátozás nélkül így sem lesz túl egészséges, viszont fog működni úgy-ahogy.
A jobb megoldáshoz kell némi elektronika is.
Van ilyen karácsonyfa LED-sor, 2xAA elemmel működik, amire fehér LED-ek kapcsolódnak párhuzamosan. Abban aztán tényleg nincs semmi más.
Viszont ennek értelmében:
Az elem kisebb merülése is már aránytalan fényerőcsökkenéssel jár, hiszen erről szól a nemlinearitás, amit említettem.
Rokonnál azt csináltam, hogy rákötöttem egy dugasztápot és egy LM2596 DC konvertert, fényerőt beállítottam igény szerint.
Egyébként létezik olyan megoldás is, ahol minden egyes LED mellett van sorba egy ellenállás is, így kapcsolódnak párhuzamosan a tápra, de az már 3 V feletti tápról megy.
Lepkeantenna (amelyik TV-hez való) elég jó szélessávú, FM is belefér valamennyire:
Az a gond hogy nem tudom milyen lehet... hagyományos piros zöld sárga 5 mm.
Mérni lehet valahogy hogy mégis milyen ellenállás kell hozzá mert azt hallottam hogy az kell hozzá...
Nem olyan bonyolult.
DIP LED-eknél 20 mA névleges áram, de 10 mA-en is jól világítanak.
Nyitófeszültség piros LED-nél, ha mondjuk 1,8 V, akkor 1,2 V-ot kell ejteni az ellenálláson, 3 V tápra.
R = U/I = 1,2 / 0,02 = 60 ohm
Kapható szabványérték 56 vagy 68 ohm.
Mivel az elem is merül, nyitófeszültség is áramfüggő, nem kőbe vésett.
"hagyományos piros zöld sárga"
Tehát két színű LED?
Azokat hogy akarod sorba kötni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!