Miért csak aluminiumot és rezet tilos összekötni?
"Villamos kötésnél ellenálláson (impedancián) keletkezik hő"
Szerintem impedancián nem keletkezik. Legfeljebb miatta az ellenálláson.
"...ón/króm között is. Itt miért nem jelentkezik a korrózió?"
Mert olyan körülmények között amire a kérdés vonatkozik ezek nem találkoznak, mivel ilyen anyagokat (egyéb tulajdonságaik miatt) nem használnak ezeken a helyeken.
Gondolom te sem láttál még krómvezetékkel húzott lakást amiben ón sorkapcsokba fut be a vezeték...
"De miért csak aluminiumot és rezet?"
Egyébként honnan veszed hogy CSAK azt?
Ezt a kettőt nem "illik", de ebből nem következik egyáltalán hogy csak azt.
"Gondolom te sem láttál még krómvezetékkel húzott lakást amiben ón sorkapcsokba fut be a vezeték.."
Ehh. Nem gondoltam volna, hogy nem egyértelmű, de leírom más szavakkal.
Jön az aluminium vezeték, ami belemegy a kismegszakítóba. A kismegszakító valamilyen fémből készült (a csatlakozója, nem a műanyag borítás). Ez fém nem aluminium és nem réz. Hanem valamilyen más fém. Írta valaki, hogy galvanizált réz. Nem értek hozzá, de gondolom a csatlakozó felülete cink vagy króm vagy ón.
A kérdés az, hogy aluminium és réz között kialakul a korrózió, de alumínum és (cink vagy króm vagy ón) között miért nem?
"Ezt a kettőt nem "illik", de ebből nem következik egyáltalán hogy csak
azt."
Ha ki tudnád fejteni, azt megköszönöm.
Kérdező:az eredeti kérdésben nem esik szó korrózióról.Ezt csak akkor tetted hozzá,mikor rájöttél a válaszolók nem foglalkoznak az oxidációval.
Egyébként megkaptad a választ,egyeres,többeres vezetéket nem tudsz szakszerüen összekötni.
"Egyébként megkaptad a választ,egyeres,többeres vezetéket nem tudsz szakszerüen összekötni."
Szerintem még nem kaptam meg a választ.
Lehet nem jól írtam le a kérdést, akkor próbálom másképp megközeliteni:
Ha aluminium és réz vezetéket (1 érről van szó) összetekerek az nem jó.
Viszont ha az aluminium vezetéket (1 ér) bekötöm a kismegszakítóba, az rendben van. Miért?
Alu vezetékeket általában toldani szoktak (pl. „csokival”), de fontos, hogy ilyen megoldás csak kis áramfelvételű eszközöknél alkalmazható. A toldás mindig potenciális problémaforrás, hasonlóan az összecsavaráshoz, amit végképp kerülni kell. Végül, de nem utolsósorban, tilos az alumínium és réz vezetékek kombinálása, mert ezek elektrokémiai korrózió útján, a levegő nedvességtartalmának segítségével, „megeszik” egymást, és egyszerűen elfogy a csatlakozás, ami akár tüzet is okozhat!
-beírtam a keresőbe hogy alumínium vezeték,az egyik cikkben állt ez
-itt szó esik arról amit írtam,más a hőtágulása a réznek és az alumíniumnak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!