Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 15 V DC-ről működő ledlámpát...

15 V DC-ről működő ledlámpát lehetséges üzemeltetni 12-14V-ról vagy valószínűleg nem fog bekapcsolni?

Figyelt kérdés

pont egy ilyen ritka led reflektort fogtam ki, aminek a bemeneti tápja 15V-os. azt hittem, ez is DC 12V, és így nem gond az akkus táplálás a szabadban, de sajnos most láttam meg ezt a 15 V-ot.

figyelmetlen voltam, mert valamiért természetesnek vettem a 12 V-ot.

Vajon pl az autóakku 13-14 V-ja nem lesz elegendő neki? vagy hogy működnek ezek? 15,0 V -ra vannak tervezve és alatta meg se nyekken vagy esetleg csak enyhébben fog világítani?

az a baj, fontos lenne, mert a legtöbbet éppen szabadban kell, ahol csak akkunk van.

mi a véleményetek?

(már megrendeltem sajnos, de még nincs itt, így kipróbálni nem tudom, csak jó lenne tudni, mert nem is olcsó, aztán mérges vagyok most, amiért későn vettem észre)

2024. márc. 5. 17:59
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

15V / 5A van ráírva, de gondolom, ez azért túlzás. egyik visszajelzésben olvastam h kb 20 W-os.

[link]

2024. márc. 5. 22:53
 12/23 Ypszilon1980 ***** válasza:
Hát ezek mindig a nagyon max rövid ideig tartó teljesítmény adatok, üzembnen jó, ha a felét tudja főleg, ha Ali-ról van. De nekem tetszik, amúgy power LED-es, szóval 12 V minimum kell neki szerintem.
2024. márc. 5. 23:51
 13/23 A kérdező kommentje:

úgy érted, műszakilag tetszik, jónak tartod?

és bocs, mit helent az, ogy power ledes?

2024. márc. 6. 00:17
 14/23 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Ezekben LED-driver van és ezen a szinten olyan LED-sorokat szokás általában használni, amit 40-80 V nyitófeszültségen, step up áramgenerátorral hajtanak meg. Hasonlóan egy monitorhoz is például.

Tehát itt a betáp ingadozását kiszabályozza a driver, bizonyos határig.

Érdekesség kedvéért:

[link]

Itt is 15 V szerepel a hátlapon, viszont:

Dual Power LED Video Light

Power: 12 V AC Adapter / NP-F Battery (not Included)

Wattage: 15 W

Sony NP-F akkuk soros 2x Li-ion cellát tartalmaznak, azaz 7,2 V névleges, illetve 8,4 V töltési végfeszültség.

2024. márc. 6. 05:16
 15/23 Ypszilon1980 ***** válasza:
De én most azt nézem, hogy adapter van hozzá, csak nem EU csatlakozós, ha jól látom.
2024. márc. 6. 06:24
 16/23 A kérdező kommentje:

ezek jó hírek akkor

14

ha 12 V-os az adatper, akkor oké, meg is nyugodtam, csak nem értem, miért írnak akkor a hátoldalára 15V-ot. remélem, tudja kezelni.

vuiszont amit linkeltél, kb dupla áron van, akkor az Aliexpressen nem is értem, valami gagyi koppintás csak vagy egyéb oka van a félárnak? de nem hiszem, hát ilyen kisebb értékű cuccokat csak nincs értelme hamisítani, nem?

és csak 15W ?? na ez meglepett nagyon. kíváncsi leszek a fényerejére mert a visszajelzésekbe is azt írják h szép nagy fénye van, na meglátjuk. azt megszoktam már h kb a fele igaz annak, amit hirdetnek, na de akkor itt a harmada lenne konkrétan.

az NP-F akkukat ismerem, azzal is dolgozok, és van is olyan lámpám, aminek a hátára az kell, de érdekes, mert az is vagy-vagy, és csak 1 db, azaz vagy azt teszem rá és akkor 7,7-8,4 V ugye vagy a DC csatlakozóján adhatok neki 12-14 V-ot. ezek szerint az is valahogy felturbózza magának a kellő feszt vagy 8 vagy 12 V-ról.

15

van hozzá oké, csak nekem azért lényeg, mert legtöbbször kint használjuk és autóakkukról üzemeltetjük, és így nagyon nem mindegy h kell-e neki a 15V. ha csak bentre kellene, nem érdekelne. bár az a tapasztalatom, hogy ezek a kínai remek tápok max pár hétig működnek, és utána se mindegy, hogy tudok-e hozzá szerezni pont ilyet. a napokban is csak úgy lazán eldurrant és elfüstölt egy :) most már úgy oldom meg, hogy vannak az elviekben 50-60 A-es 12V -os tápok, és erről kapja minden elektronika a szuflát. de az is 12,4-14,2 V között állítható, azaz ha netán tényleg kell neki a 15,0, akkor necces. az EU- vagy USA-csati mindegy, majd átkötöm.

2024. márc. 6. 17:53
 17/23 A kérdező kommentje:

oké, de a power ledről mit lehet tudni?

megmondom, mi a bajom. egyszer vettem egy nagyin hasonlót, lent belinkelem, de eltört a borítóüvege, így szétszedtem már sak kíváncsiságból is és ledöbbentem.

így külsőre abszolút ugyanez, de nem olyan volt, hogy tele kis ledekkel a lapon, hanem csakis a keret mentén volt egy ledszalag, amelyik merőleges volt erre a fehér soft háttérre, és tulképp így egy indirekt fényt adott ki magából a lámpa. ezen a fehér lapon egy db led se volt, és nem akartam elhinni, hogy az a sacc 40-50 db led (max) tud ilyen fényt csinálni, vagyis annak a visszaverődése.

na most akkor ehhez képest ez a power ledes megoldás teljesen más és nagyobb fényerőre számíthatok?

[link]

2024. márc. 8. 20:49
 18/23 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nem tudom, milyen power LED-ről van szó, amiről te beszélsz, így működik minden élvilágítású LCD.

Ez felismerhető a nagyon vékony kivitelről is.

A plexilap vezeti a fényt, hátlapja érdesített és egy fehér műanyag van mögötte. TV / monitor esetében előtte van még további diffúzor réteg is.

Ha az LCD-t kidobjuk (mert például betört a TV), kapunk egy olyan háttérvilágítást, amivel magában is lehet világítani, és mivel az LCD elég sok fényt visszafog, a háttér önmagában igencsak vakít.

2024. márc. 8. 22:53
 19/23 A kérdező kommentje:

ja oké, csak nem tudtam, hogy ez az élvilágítású lcd annyira elterjedt. eddig nem ilyen lámpákat használtam, aztán meglepett.

az eddig bevett, jó öreg ledlámpáim ilyenek:

[link]

2024. márc. 8. 23:17
 20/23 A kérdező kommentje:

nos megérkeztek a lámpák és nem jó a helyzet.

ezt annyira belőtték a 15 V-ra, hogy próbálgatom 12-13 V körül, itt éppen csak kb fél fényerőn világít, kicsit villódzik olykor. emelem 14-ig akkor eltűnik a villódzás, de a fényerő nem teljes és csak 15V-nál hajlandó úgy működni, ahogy az eredeti tápjával. úgyhogy ez bizony 15V-os sajnos.

így meg nekem sehogy se jó, mert akkus üzemre kellett volna, azaz 12-13 V-ra, és én se hittem, hogy ennyire számít ez a 2V különbség. most akkor találhatom ki, mi hogy legyen, bár egyszerűbb lenne áttérni másik típusra ...

arról nem is beszélve, hogy a kiskínai olyan durván vékony vezetékkel csinálta a tápot, saccra 2x0,25, hogy teljes fényerőn rendesen melegszik. és nem kicsit. mondjuk ezt még ki tudom cserélni mondjuk 0,75-ösre, de akkor sincs a probléma megoldva ...

még egy érdekes jelenség: valami pattogó hangot ad benne, ahogy világít.

szétszedtem egyébként, és ez is olyan, hogy a keret mentén körbe ledszalag, és amúgy az egész egy fehér lap és egy plexi előtte. mögötte pedig fémlap, gondolom a hűtés miatt. max fényerőn 55W egyébként és 300 db kis apró led van benne.

2024. ápr. 1. 22:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!