15 V DC-ről működő ledlámpát lehetséges üzemeltetni 12-14V-ról vagy valószínűleg nem fog bekapcsolni?
pont egy ilyen ritka led reflektort fogtam ki, aminek a bemeneti tápja 15V-os. azt hittem, ez is DC 12V, és így nem gond az akkus táplálás a szabadban, de sajnos most láttam meg ezt a 15 V-ot.
figyelmetlen voltam, mert valamiért természetesnek vettem a 12 V-ot.
Vajon pl az autóakku 13-14 V-ja nem lesz elegendő neki? vagy hogy működnek ezek? 15,0 V -ra vannak tervezve és alatta meg se nyekken vagy esetleg csak enyhébben fog világítani?
az a baj, fontos lenne, mert a legtöbbet éppen szabadban kell, ahol csak akkunk van.
mi a véleményetek?
(már megrendeltem sajnos, de még nincs itt, így kipróbálni nem tudom, csak jó lenne tudni, mert nem is olcsó, aztán mérges vagyok most, amiért későn vettem észre)
15V / 5A van ráírva, de gondolom, ez azért túlzás. egyik visszajelzésben olvastam h kb 20 W-os.
úgy érted, műszakilag tetszik, jónak tartod?
és bocs, mit helent az, ogy power ledes?
Ezekben LED-driver van és ezen a szinten olyan LED-sorokat szokás általában használni, amit 40-80 V nyitófeszültségen, step up áramgenerátorral hajtanak meg. Hasonlóan egy monitorhoz is például.
Tehát itt a betáp ingadozását kiszabályozza a driver, bizonyos határig.
Érdekesség kedvéért:
Itt is 15 V szerepel a hátlapon, viszont:
Dual Power LED Video Light
Power: 12 V AC Adapter / NP-F Battery (not Included)
Wattage: 15 W
Sony NP-F akkuk soros 2x Li-ion cellát tartalmaznak, azaz 7,2 V névleges, illetve 8,4 V töltési végfeszültség.
ezek jó hírek akkor
14
ha 12 V-os az adatper, akkor oké, meg is nyugodtam, csak nem értem, miért írnak akkor a hátoldalára 15V-ot. remélem, tudja kezelni.
vuiszont amit linkeltél, kb dupla áron van, akkor az Aliexpressen nem is értem, valami gagyi koppintás csak vagy egyéb oka van a félárnak? de nem hiszem, hát ilyen kisebb értékű cuccokat csak nincs értelme hamisítani, nem?
és csak 15W ?? na ez meglepett nagyon. kíváncsi leszek a fényerejére mert a visszajelzésekbe is azt írják h szép nagy fénye van, na meglátjuk. azt megszoktam már h kb a fele igaz annak, amit hirdetnek, na de akkor itt a harmada lenne konkrétan.
az NP-F akkukat ismerem, azzal is dolgozok, és van is olyan lámpám, aminek a hátára az kell, de érdekes, mert az is vagy-vagy, és csak 1 db, azaz vagy azt teszem rá és akkor 7,7-8,4 V ugye vagy a DC csatlakozóján adhatok neki 12-14 V-ot. ezek szerint az is valahogy felturbózza magának a kellő feszt vagy 8 vagy 12 V-ról.
15
van hozzá oké, csak nekem azért lényeg, mert legtöbbször kint használjuk és autóakkukról üzemeltetjük, és így nagyon nem mindegy h kell-e neki a 15V. ha csak bentre kellene, nem érdekelne. bár az a tapasztalatom, hogy ezek a kínai remek tápok max pár hétig működnek, és utána se mindegy, hogy tudok-e hozzá szerezni pont ilyet. a napokban is csak úgy lazán eldurrant és elfüstölt egy :) most már úgy oldom meg, hogy vannak az elviekben 50-60 A-es 12V -os tápok, és erről kapja minden elektronika a szuflát. de az is 12,4-14,2 V között állítható, azaz ha netán tényleg kell neki a 15,0, akkor necces. az EU- vagy USA-csati mindegy, majd átkötöm.
oké, de a power ledről mit lehet tudni?
megmondom, mi a bajom. egyszer vettem egy nagyin hasonlót, lent belinkelem, de eltört a borítóüvege, így szétszedtem már sak kíváncsiságból is és ledöbbentem.
így külsőre abszolút ugyanez, de nem olyan volt, hogy tele kis ledekkel a lapon, hanem csakis a keret mentén volt egy ledszalag, amelyik merőleges volt erre a fehér soft háttérre, és tulképp így egy indirekt fényt adott ki magából a lámpa. ezen a fehér lapon egy db led se volt, és nem akartam elhinni, hogy az a sacc 40-50 db led (max) tud ilyen fényt csinálni, vagyis annak a visszaverődése.
na most akkor ehhez képest ez a power ledes megoldás teljesen más és nagyobb fényerőre számíthatok?
Nem tudom, milyen power LED-ről van szó, amiről te beszélsz, így működik minden élvilágítású LCD.
Ez felismerhető a nagyon vékony kivitelről is.
A plexilap vezeti a fényt, hátlapja érdesített és egy fehér műanyag van mögötte. TV / monitor esetében előtte van még további diffúzor réteg is.
Ha az LCD-t kidobjuk (mert például betört a TV), kapunk egy olyan háttérvilágítást, amivel magában is lehet világítani, és mivel az LCD elég sok fényt visszafog, a háttér önmagában igencsak vakít.
ja oké, csak nem tudtam, hogy ez az élvilágítású lcd annyira elterjedt. eddig nem ilyen lámpákat használtam, aztán meglepett.
az eddig bevett, jó öreg ledlámpáim ilyenek:
nos megérkeztek a lámpák és nem jó a helyzet.
ezt annyira belőtték a 15 V-ra, hogy próbálgatom 12-13 V körül, itt éppen csak kb fél fényerőn világít, kicsit villódzik olykor. emelem 14-ig akkor eltűnik a villódzás, de a fényerő nem teljes és csak 15V-nál hajlandó úgy működni, ahogy az eredeti tápjával. úgyhogy ez bizony 15V-os sajnos.
így meg nekem sehogy se jó, mert akkus üzemre kellett volna, azaz 12-13 V-ra, és én se hittem, hogy ennyire számít ez a 2V különbség. most akkor találhatom ki, mi hogy legyen, bár egyszerűbb lenne áttérni másik típusra ...
arról nem is beszélve, hogy a kiskínai olyan durván vékony vezetékkel csinálta a tápot, saccra 2x0,25, hogy teljes fényerőn rendesen melegszik. és nem kicsit. mondjuk ezt még ki tudom cserélni mondjuk 0,75-ösre, de akkor sincs a probléma megoldva ...
még egy érdekes jelenség: valami pattogó hangot ad benne, ahogy világít.
szétszedtem egyébként, és ez is olyan, hogy a keret mentén körbe ledszalag, és amúgy az egész egy fehér lap és egy plexi előtte. mögötte pedig fémlap, gondolom a hűtés miatt. max fényerőn 55W egyébként és 300 db kis apró led van benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!