Egyre több helyen olvasom, hogy ház felújításnál, villanyszerelésnél így hívják azt, amit én régebben "aljzat" néven ismertem.
Ez mit akar jelenteni? Ez a hivatalos neve újabban, vagy csak a köznyelv hívja így?
(az UTP megnevezés most lényegtelen)
2024. febr. 13. 13:01
1/8 anonim válasza:
Ott áll ki a falból a vezetékcső. Az aljzat ezen van rajta.
2024. febr. 13. 13:28
2/8 anonim válasza:
Az aljzat és a kiállás nem szinonimák.
2024. febr. 13. 13:30
3/8 A kérdező kommentje:
DE hát nálunk sem áll ki semmi. A koax aljzat pont olyan lyukba megy bele, mint a konektor, vagy kapcsoló.
Ugyanez Ethernettel is.
Ha meg csak a kivezetésről beszélünk, nem szakszerűbb a kivezetés szó? Nekem az a kiállás olyan, mintha egy 4 éves akarna valamit körülírni, amikor először olvastam, azt hittem valami dilettáns írta.
A kiállás szakszó, 60 éve kitalálták, ezt írták a szakkönyvekbe, szabványokba, stb..., azóta ez a hivatalos neve. Olyan, mint amikor egy robbanószer "elműködik", vagy egy jármű balesetnél az útról "lehalad".
2024. febr. 13. 16:45
5/8 anonim válasza:
Akkor másképp mondom. Ott állna ki a falból a vezetékcső, ha nem vágnák le szintben a végét és nem tennék rá az aljzatot (amit belinkeltél). Víz- és gázcsöveknél is szokták mondani, hogy kiállnak vele egy pontig és oda kerül a csap meg a konvektor. Teljesen értelemszerű a szó jelentése, mert magyarázza magát.
2024. febr. 13. 17:00
6/8 anonim válasza:
Ui.: Kivezetni a csőben futó dolgot lehet. De magát a csövet kiállítod a falból, nem kivezeted... Kicsit nyelvészkedés, de talán ez benne a logika. Egyébként szerintem a kivezetést is megérti bárki, ha azt mondod.
2024. febr. 13. 17:04
7/8 anonim válasza:
"DE hát nálunk sem áll ki semmi."
Ne törődj vele, ezt jelenti, ezt használják.
Minnt pl. aki felszáll a buszra, az nem repül közben. És amikor ég a lámpa, ott normál esetben nincsenek lángok egyáltalán.
Szóval ebben a környezetben a kiállás alatt leginkább a csatlakozási lehetőségre kell asszociálni, akár kiáll a falból, akár nem, akár van rajta csatlakozó, akár nem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!