Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért Koax, meg UTP "kiállás"?

Miért Koax, meg UTP "kiállás"?

Figyelt kérdés

Egyre több helyen olvasom, hogy ház felújításnál, villanyszerelésnél így hívják azt, amit én régebben "aljzat" néven ismertem.

Ez mit akar jelenteni? Ez a hivatalos neve újabban, vagy csak a köznyelv hívja így?

(az UTP megnevezés most lényegtelen)

2024. febr. 13. 13:01
 1/8 anonim ***** válasza:
Ott áll ki a falból a vezetékcső. Az aljzat ezen van rajta.
2024. febr. 13. 13:28
 2/8 anonim ***** válasza:
Az aljzat és a kiállás nem szinonimák.
2024. febr. 13. 13:30
 3/8 A kérdező kommentje:

DE hát nálunk sem áll ki semmi. A koax aljzat pont olyan lyukba megy bele, mint a konektor, vagy kapcsoló.

Ugyanez Ethernettel is.

Ha meg csak a kivezetésről beszélünk, nem szakszerűbb a kivezetés szó? Nekem az a kiállás olyan, mintha egy 4 éves akarna valamit körülírni, amikor először olvastam, azt hittem valami dilettáns írta.

Nálunk ilyen:

[link]

2024. febr. 13. 13:36
 4/8 anonim ***** válasza:
A kiállás szakszó, 60 éve kitalálták, ezt írták a szakkönyvekbe, szabványokba, stb..., azóta ez a hivatalos neve. Olyan, mint amikor egy robbanószer "elműködik", vagy egy jármű balesetnél az útról "lehalad".
2024. febr. 13. 16:45
 5/8 anonim ***** válasza:
Akkor másképp mondom. Ott állna ki a falból a vezetékcső, ha nem vágnák le szintben a végét és nem tennék rá az aljzatot (amit belinkeltél). Víz- és gázcsöveknél is szokták mondani, hogy kiállnak vele egy pontig és oda kerül a csap meg a konvektor. Teljesen értelemszerű a szó jelentése, mert magyarázza magát.
2024. febr. 13. 17:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Ui.: Kivezetni a csőben futó dolgot lehet. De magát a csövet kiállítod a falból, nem kivezeted... Kicsit nyelvészkedés, de talán ez benne a logika. Egyébként szerintem a kivezetést is megérti bárki, ha azt mondod.
2024. febr. 13. 17:04
 7/8 anonim ***** válasza:

"DE hát nálunk sem áll ki semmi."

Ne törődj vele, ezt jelenti, ezt használják.

Minnt pl. aki felszáll a buszra, az nem repül közben. És amikor ég a lámpa, ott normál esetben nincsenek lángok egyáltalán.

Szóval ebben a környezetben a kiállás alatt leginkább a csatlakozási lehetőségre kell asszociálni, akár kiáll a falból, akár nem, akár van rajta csatlakozó, akár nem.

2024. febr. 14. 07:48
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2024. febr. 14. 08:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!