Ha egy szünetmentes táp transzformátorát fordítva használom, akkor egy töltőt kapok?
12v/240v inverter van benne. A 12v oldal lenne a secunder tekercs. Arra gondoltam, van nálam egy 1Kw-os Graze hid, amit a secunder oldalra kötnék, hogy megkapjam az egyenáramot.
Nem állok neki ha lehetetlen.
Nem lehet.
Erre a célra csak 240/12 v-os trafót használhatsz.
Az inverterben nem ilyen van.
Van ennek bővebb magyarázata?
Mi a különbség szerkezetileg a 12/240 és a 240/12 trafók közt?
Tényleg kíváncsi vagyok rá, megköszönném ha elmagyarázná valaki!
12/240-nél a primer tekercs kis menetszámú de vastag drótból van, a szekunder nagy menetszámú de vékony drótból van.
240/12-nél a primer tekercs nagy menet számú de vékony drótból van, szekunder kis menet számú de vastag drótból van.
Tehát pont a fordítottjai egymásnak.
Basszus értem! Ez elveszi hamar a kedvem tőle.
Köszönöm a magyarázatot!
Hármas, ugyanazt írod le, olvasd már át.
Ha felfelé akarsz transzformálni, egyértelmű hogy a fordítottak a menetszámok arányai mint a lefelé transzformálásnál.
A vezeték keresztmetszeteket pedig a teljesítmény határozza meg, ha felfelé transzformálsz természetesen elég a kisebb keresztmetszet, mivel ugyanazon teljesítmény eléréséhez kisebb áram szükséges.
Kedves kérdező, ne hari, de ennyi villamos előképzettséggel óvatosan kísérletezz.
"Mi a különbség szerkezetileg a 12/240 és a 240/12 trafók közt?"
Semmi. De ez a semmi csak akkor igaz ha transzformátorról van szó.
Az inverter teljesen más, az nem trafó az inverter!
Ha csak sima trafóról van szó, akkor annak a két oldala felcserélhető és az áttétele sem változik. Éppen ezért ez nagyon veszélyes, mert a 12V-›240V-es trafóból fordítva bekötve nem 240V-›12V hanem 240V-›kb 5000V lesz!!
Az #1 válasz alapvetően hülyeség.
A #3 válasz meg igaz, de nem igaz az amire írta. Nem igazolja az állítását hanem megcáfolja.
A szünetmentes táp fel is tölti az akkut, nem értem a hókuszpókusz célját.
Ami amúgy alapból értelmetlen. Nem fordítható meg minden folyamat. Visszafelé tekered a húsdarálót, összerakja a disznót?
"A szünetmentes táp fel is tölti az akkut"
A szünetmentesben lévő trafóról volt szó.
Szerintem leszögezhetjük, hogy egy 12/230V 50Hz trafó ugyanolyan boldogan csinál 12V-ot a 230V-ból mint 230V-ot a 12V-ból.
Basszus, már lemondtam róla! :D
Megkevertétek rendesen!
Nincs sok tapasztalatom ezen a téren, pont ezért kérdezek.
Kipróbáljam és ideírjam, hogy sikerült-e? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!