Hőtárolós kályhák elvileg 3 fázisos vezérelt áramra kötve. Kora délutántól éjfélig már csak langyosak-hidegek: lehetséges, hogy rosszul kötötték őket vagy trükközik a vezérelt árammal a szolgáltató?
A kályhák újak, Stiebel Eltron 2 és 3 KW-osak, szigetelt házat fűtenek, gyártói ajánlás alapján lettek kiválasztva (nem én választottam, mivel nem tartom jó beruházásnak a technológiát).
Először 1 fázisról üzemeltek, most 3 fázisra lettek elvileg átkötve (villanyszerelő ezt mondta), de semmilyen változást nem veszek észre.
3 dologra tudok gondolni:
-1) trükközik a szolgáltató a vezérelt árammal, és csak 1x kapcsolja be 24 órában, így a kályhák napközben nem tudnak utántölteni (magyarán az egész több százezres bővítés értelmetlen volt, sosem fog megtérülni, ha jogilag nem köteles a szolgáltató napi 1x8 órán túl vezéreltet biztosítani)
-2) a kályhák alul vannak méretezve adott helyiségre (ezt kétlem, mert 12-20nm átlagos belmagasságú helyiségekről van szó, valamennyi szigeteléssel).
-3) a villanyszerelő kókler volt, és gyakorlatban nem kötötte 3 fázisra a kályhákat, ugyanúgy 1 fázisról üzemelnek.
A gyártó szerint ezeknek ekkora helyiséget 3 fázisról simán ki kell fűteniük... jelenleg fával kell rásegítenem továbbra is, kidobott pénznek tartom az egészet.
Köszönöm, a kályhák mérete adott helyiségekbe vélhetően elégtelen ilyen hidegben.
A hőleadása egy 3kw egységnek amúgy is becsapós, reálisan kb a felét tudja leadni/h. Sajnos nem hozzáértő vásárolta a kályhákat.
Amúgy senkinek sem ajánlom ezt a technológiát. Drága kiépíteni, az ára vélhetően sosem jön vissza.
Szerintem valamit félreértesz, nem értesz, és/vagy rosszul használod a kályhát, és/vagy nem jól van beállítva.
Való igaz ezek 1kW villanyból 1kW hőt állítanak elő szemben a 3-4x annyi hőt előállítani képes klímaberendezésekkel. De ha olcsón van az áram, akkor ezek a hőtárolós megoldások is jók.
Nekem a szigeteletlen házban megy több mint 30 éve (és már akkor is használtam vettük) és tök jól elvagyok vele. 3kW-nak elégnek kell lennie 20 négyzetméterre ha jó a szigetelés. Lehet nem (csak) a kályhákkal van ott gond, hanem a szigeteléssel is akad probléma bőven.
A ház csak részben szigetelt és itt -10 fok volt tegnap...
Mint írtam, a válaszok és most a 3 fázis alapján sajnos alul lettek méretezve a kályhák.
Szerencsére másik házban vannak 4.5-6kw egységek, azokból egyet megcserélek a jelenlegivel, így remélhetőleg megoldódik a probléma.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Bár már rájöttél az alulméretezésre, azért leírom:
Nekem két 12nm szobában van egy-egy 4,5kW Elekthermax hőtárolós kályha. Nincsenek már nagy hidegek, de tíz éve, amikor mindennaposak voltak a mínusz 10-15 fok alatti éjszakák, akkor ez a látszólag túlméretezett megoldás is kevés volt. Átlagos szigetelésű, átlagos magasságú társasházi lakás.
A Stiebel Eltronnak számtalan előnye van a régi Elekthermax kályhához képest, kivéve egyet, ami igen nagy hátrány. Ez pedig az, hogy a hőtároló tégla mennyisége jóval kevesebb a Stiebelben (kilogrammban mérve), így hiába magas a kályha teljesítménye, ha nem tudja nagy mennyiségű téglába beletolni, akkor nem lesz hőtárolás.
Aki jó hőtároló képességű kályhát szeretne, az nem Steiebelt vesz, hanem egy (felújított) Elekthermaxot tizedáron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!