Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hőtárolós kályhák elvileg 3...

Hőtárolós kályhák elvileg 3 fázisos vezérelt áramra kötve. Kora délutántól éjfélig már csak langyosak-hidegek: lehetséges, hogy rosszul kötötték őket vagy trükközik a vezérelt árammal a szolgáltató?

Figyelt kérdés

A kályhák újak, Stiebel Eltron 2 és 3 KW-osak, szigetelt házat fűtenek, gyártói ajánlás alapján lettek kiválasztva (nem én választottam, mivel nem tartom jó beruházásnak a technológiát).

Először 1 fázisról üzemeltek, most 3 fázisra lettek elvileg átkötve (villanyszerelő ezt mondta), de semmilyen változást nem veszek észre.

3 dologra tudok gondolni:

-1) trükközik a szolgáltató a vezérelt árammal, és csak 1x kapcsolja be 24 órában, így a kályhák napközben nem tudnak utántölteni (magyarán az egész több százezres bővítés értelmetlen volt, sosem fog megtérülni, ha jogilag nem köteles a szolgáltató napi 1x8 órán túl vezéreltet biztosítani)

-2) a kályhák alul vannak méretezve adott helyiségre (ezt kétlem, mert 12-20nm átlagos belmagasságú helyiségekről van szó, valamennyi szigeteléssel).

-3) a villanyszerelő kókler volt, és gyakorlatban nem kötötte 3 fázisra a kályhákat, ugyanúgy 1 fázisról üzemelnek.

A gyártó szerint ezeknek ekkora helyiséget 3 fázisról simán ki kell fűteniük... jelenleg fával kell rásegítenem továbbra is, kidobott pénznek tartom az egészet.

jan. 20. 22:12
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm, a kályhák mérete adott helyiségekbe vélhetően elégtelen ilyen hidegben.

A hőleadása egy 3kw egységnek amúgy is becsapós, reálisan kb a felét tudja leadni/h. Sajnos nem hozzáértő vásárolta a kályhákat.

Amúgy senkinek sem ajánlom ezt a technológiát. Drága kiépíteni, az ára vélhetően sosem jön vissza.

jan. 23. 11:13
 12/15 A kérdező kommentje:
A 3 fázis megvan, nagy különbséget nem veszek észre a hőleadásban sajnos. Ezt azoknak írom, akik csak ezért ki akarnak húzatni 3 fázist, lehet megéri, de csak a nagyobb egységeknél.
jan. 23. 11:15
 13/15 anonim ***** válasza:

Szerintem valamit félreértesz, nem értesz, és/vagy rosszul használod a kályhát, és/vagy nem jól van beállítva.

Való igaz ezek 1kW villanyból 1kW hőt állítanak elő szemben a 3-4x annyi hőt előállítani képes klímaberendezésekkel. De ha olcsón van az áram, akkor ezek a hőtárolós megoldások is jók.

Nekem a szigeteletlen házban megy több mint 30 éve (és már akkor is használtam vettük) és tök jól elvagyok vele. 3kW-nak elégnek kell lennie 20 négyzetméterre ha jó a szigetelés. Lehet nem (csak) a kályhákkal van ott gond, hanem a szigeteléssel is akad probléma bőven.

jan. 23. 11:27
 14/15 A kérdező kommentje:

A ház csak részben szigetelt és itt -10 fok volt tegnap...

Mint írtam, a válaszok és most a 3 fázis alapján sajnos alul lettek méretezve a kályhák.

Szerencsére másik házban vannak 4.5-6kw egységek, azokból egyet megcserélek a jelenlegivel, így remélhetőleg megoldódik a probléma.

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

jan. 23. 11:43
 15/15 anonim ***** válasza:

Bár már rájöttél az alulméretezésre, azért leírom:

Nekem két 12nm szobában van egy-egy 4,5kW Elekthermax hőtárolós kályha. Nincsenek már nagy hidegek, de tíz éve, amikor mindennaposak voltak a mínusz 10-15 fok alatti éjszakák, akkor ez a látszólag túlméretezett megoldás is kevés volt. Átlagos szigetelésű, átlagos magasságú társasházi lakás.

A Stiebel Eltronnak számtalan előnye van a régi Elekthermax kályhához képest, kivéve egyet, ami igen nagy hátrány. Ez pedig az, hogy a hőtároló tégla mennyisége jóval kevesebb a Stiebelben (kilogrammban mérve), így hiába magas a kályha teljesítménye, ha nem tudja nagy mennyiségű téglába beletolni, akkor nem lesz hőtárolás.

Aki jó hőtároló képességű kályhát szeretne, az nem Steiebelt vesz, hanem egy (felújított) Elekthermaxot tizedáron.

ápr. 27. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!