Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen alkatrész ez? (PCB)

Milyen alkatrész ez? (PCB)

Figyelt kérdés

Egy LED lámpában található. Amely sorosan csatlakoztatható ugyan olyan lampatestekkel.

[link]

2024. jan. 12. 19:55
 1/6 anonim ***** válasza:
Egy DC-DC tápegység, ami tart egy előre beállított feszültséget vagy áramot.
2024. jan. 12. 20:16
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm

Tehát akkor ő felelős a 24voltos tápegységből érkező feszültség (3W power) ledeknek megfelelő feszültségre alakításáért.

az egyik led diódának 3.0-3.4V a másiknak 2.0-2.2V a szükséglete.

Hogyan tudom kiderírteni hogy pontosan milyen DC-DC step downra van szüksgégem?

2024. jan. 12. 20:38
 3/6 anonim ***** válasza:

A konkrét kapcsolás ismerete nélkül szerintem az a panel áramgenerátor volt, és így lehet az, hogy nem egyforma feszültség esik a ledeken.

Szerintem a legegyszerűbben ezzel pótolhatod:

[link]

XL4015 alapú modul.

A lényeg, hogy ezen a modulon van egy feszültség és egy áram potméter, ezeket kell jól beállítani. Először multiméterrel és valami tolatólámpával, utána mehet rá a ledekre.

2024. jan. 12. 20:45
 4/6 A kérdező kommentje:

A ledek egy lapkára vannak forrasztva: [link]

Igy gondolom én h azonos feszültségen mennek.

(Nem tudom mennyin, holnap jutok multiméterhez)

De gondolom 2.2-3 között.

Itt van az áramkör bekötése:

[link]

A piros fekete vezeték megy a lámpatest végére, a következő egységnek biztosítaná az áram ellátást. A 2 szürke pedig megy a diodák pcb lapkájára

Ezen a típuson nincs semmilyen csavar, gondolom fix értékű lehet(?)

2024. jan. 12. 21:12
 5/6 A kérdező kommentje:
Közben nézelődtem és sejtem hogy a 24 voltos(adjustable) táp fel van csavarva 28-28.8 voltra, és így kijön a metek hogy a 12db led sorba kötve 2.4voltot kap fejenként. Nagyon keveset értek a dolgokhoz, de fura számomra hogy a royal blue dioda nyit 2.4 volton.
2024. jan. 12. 22:54
 6/6 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Laikusok nagyon nehezen tudják értelmezni, hogy a LED-et nem feszültséggel hajtod meg, hanem árammal. Bizonyos értékre stabilizált áramot igényel, a feszültség pedig csak "kialakul" rajta. Jelleggörbéjét (áram-feszültség) az adatlapján is megtalálod.

Pl. sorosan kötsz 3 db LED-et, beállítasz valamennyi áramot, amit elbír, illetve képes elfűteni az adott teljesítményt.

A jelzett tokozás 1 W körül képes legfeljebb disszipálni, de ajánlatos lejjebb terhelni. Ezek néhány 100 mA árammal mennek, típusfüggő.

Persze gyanús, hogy csak megszakadt valamelyik LED, laikus azt hiszi, hogy driver hiba.

Csak a szokásos?

2024. jan. 12. 23:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!