Milyen alkatrész ez? (PCB)
Egy LED lámpában található. Amely sorosan csatlakoztatható ugyan olyan lampatestekkel.
Köszönöm
Tehát akkor ő felelős a 24voltos tápegységből érkező feszültség (3W power) ledeknek megfelelő feszültségre alakításáért.
az egyik led diódának 3.0-3.4V a másiknak 2.0-2.2V a szükséglete.
Hogyan tudom kiderírteni hogy pontosan milyen DC-DC step downra van szüksgégem?
A konkrét kapcsolás ismerete nélkül szerintem az a panel áramgenerátor volt, és így lehet az, hogy nem egyforma feszültség esik a ledeken.
Szerintem a legegyszerűbben ezzel pótolhatod:
XL4015 alapú modul.
A lényeg, hogy ezen a modulon van egy feszültség és egy áram potméter, ezeket kell jól beállítani. Először multiméterrel és valami tolatólámpával, utána mehet rá a ledekre.
A ledek egy lapkára vannak forrasztva: [link]
Igy gondolom én h azonos feszültségen mennek.
(Nem tudom mennyin, holnap jutok multiméterhez)
De gondolom 2.2-3 között.
Itt van az áramkör bekötése:
A piros fekete vezeték megy a lámpatest végére, a következő egységnek biztosítaná az áram ellátást. A 2 szürke pedig megy a diodák pcb lapkájára
Ezen a típuson nincs semmilyen csavar, gondolom fix értékű lehet(?)
Laikusok nagyon nehezen tudják értelmezni, hogy a LED-et nem feszültséggel hajtod meg, hanem árammal. Bizonyos értékre stabilizált áramot igényel, a feszültség pedig csak "kialakul" rajta. Jelleggörbéjét (áram-feszültség) az adatlapján is megtalálod.
Pl. sorosan kötsz 3 db LED-et, beállítasz valamennyi áramot, amit elbír, illetve képes elfűteni az adott teljesítményt.
A jelzett tokozás 1 W körül képes legfeljebb disszipálni, de ajánlatos lejjebb terhelni. Ezek néhány 100 mA árammal mennek, típusfüggő.
Persze gyanús, hogy csak megszakadt valamelyik LED, laikus azt hiszi, hogy driver hiba.
Csak a szokásos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!