Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Más kialakitású ÁVK-t vettem,...

Más kialakitású ÁVK-t vettem, hogyan kössem be?

Figyelt kérdés

Eddig Tracon volt, most Schneider Electricet vettem. Egyfázisú, 16A-es, 30mA hibaáramú mindkettő. A gond az, hogy a Traconnak bal oldalt, a Schneider Electricnek jobb oldalt van a fázis része kialakitva.

Tehát most a Tracon a sín jobb oldalán van, azaz úgy néz ki, hogy van 8 darab kismegszakitó, majd utána jobbra jön a Tracon ÁVK, ezek össze vannak kötve egy 9 pöckös sorolósínnel.

Viszont ha kicserélem a Schneider Electric-es ÁVK-ra, akkor már nem tudom visszatenni a sorolósínt, mert már nem a fázisrészre menne a sín, hanem a nullára.

Mi a szép, jó megoldás erre a helyzetre? Vágjam le 8 részesre a sorolósint, és egy kis kábelel kössem össze a sínt az ÁVK-val? Ha igen, mehet 1 lukba a sín és a kiskábel?

2 luk van a kismegszakitókon. Egy villás és egy "sima". Mehet a sín az egyikbe és a kábel a másikba? Ekkor a teljes áram átfolyik a 2 csatlakozó közötti részen, mert ugye az egyiken jön be az áram, a másik lukból pedig a sorolósin viszi a többi kismegszakitóhoz. Ez gond lehet?

Átrakni bal oldalra nem tudom az ÁVK-t, mert már le vannak rövidre vágva a vezetékek, mindenképpen jobboldalon marad.

2024. jan. 10. 11:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

1. Visszamèsz a boltba ès veszel tipuhelyes, kialakításút.

2. Levágod a fázissin AVK -ra/ba eső részét. A kismegszakítok maradnak a fázissinen az AVK ról még elhozod (használj 2,5mm2 fekete vezetéken, kèk pedig a Nullához)

2024. jan. 10. 11:52
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

A legtöbb ÁVK jobbos kialakitású, a másik, hogy már megvettem az újat, és ha megoldható, használnám.

Két kérdés még nyitott: a sín lyukába dugjam a betáp vezetékét, vagy a másikba? Ekkor ugye átfolyik a két csatlakozó közötti kialakitáson a teljes áram állandóan.

Elég a 2,5mm2-es vezeték? A betápnak nem kéne vastagabbnak lennie? A neten fellelhető kialalkításoknál a betáp kábel mindig vastagabbnak tűnik, mint a 2,5mm2.

2024. jan. 10. 12:16
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Azt meg lehet oldani, hogy az ávk a kalapsín bal oldalára kerüljön? Mellé a kismegszakítók. Így ha jobb oldalt van a fázis, akkor gond nélkül el tudod vinni a megszakítókhoz ugyanazzal a sorolósínnel.
2024. jan. 10. 12:45
 4/11 anonim ***** válasza:

1.

Két kérdés még nyitott: a sín lyukába dugjam a betáp vezetékét, vagy a másikba? Ekkor ugye átfolyik a két csatlakozó közötti kialakitáson a teljes áram állandóan

V: igen, van a sín kozosítèsère kialakítás , ès van a betáplálásra kialakítás. Ez a kismegszakitó belsejében közösítve van.

2.

A vezetèk akivel összekötőd az AVK és a kismegszakító csoportot.

AVK típusát nem adtad meg , de gondolom megelőzi egy "fő" biztosítèk ami 16A -es lehet . Mivel az AVG 16A 30mA.

Így elèg a 2,5mm2 , de

2024. jan. 10. 12:52
 5/11 anonim ***** válasza:
31%
ne barkácsolj a villannyal, láthatóan nem értesz hozzá!
2024. jan. 10. 15:12
 6/11 A kérdező kommentje:

Az ÁVK 25A-es, azt rosszul írtam. A fő biztosító 16A-es.

"Így elèg a 2,5mm2 , de"

Köszi, akkor jó lesz a 2,5mm2-es. Ha a "de" után még akartál valami írni, akkor az lemaradt :)

"Azt meg lehet oldani, hogy az ávk a kalapsín bal oldalára kerüljön?"

Sajnos a falból a betáp kábel elég rövid, az elmenő kábeleket meg már méretre vágtam, így nem tudom áthelyezni könnyedén.

2024. jan. 10. 23:16
 7/11 anonim ***** válasza:

Igen mennem kellett , s nem tudtam befejezni.

Ha nem értesz hozzá akkor tényleg nem javaslom, hogy te csináld mert a villanyszerelés nem játék, a családodat veszélyeztetheted, s baleset esetén ha jól tudom nincs elévülés.

Szóval ha 25A-t tud megszakítani 30mA-es szivárgó áram esetén, akkor mehet a 4mm^2.

Mkh 4mm² hajlékony rézvezeték fekete H07V-K 450/750V

Terhelhetősége megfelelő és marad benne tartalék is .

"Azt meg lehet oldani, hogy az ávk a fázissinnel öszekötött kisemgszakítóktól bal oldalára kerüljön?"

- Igen a fázissin összeköti a kismegszakítókat , az hogy jobbara vagy balra van az AVK majdnem mindegy ha 4mm^2 -es vezetékkel közöt össze.

Ha arra gondolsz hogy a fázissin direktbe rakod az AVK fázisoldalára kérdésre ... pedig mehet , ha fizikailag a kialakitás engedi...

De rakj fel egy képet a szekrényről--

2024. jan. 11. 00:51
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszi a választ! A story annyi lett volna, hogy kicserélném az ÁVK-t, de az új ÁVK kialakitása miatt nem egyértemű a megoldás (másik oldalon van a fázisrésze). Ha 4mm2-es sodrott kábelt haszálok, akkor ahhoz vennem kell kábelsarut és fogót is, mert nincsen. Ezért próbáltam olyan megoldást keresni, amihez nem kell több pénzt belefektetnem, mégis megbízható lesz a végeredmény.

A villamosság elmélete megvan, a gyakorlati részével foglalkoztam kevesebbet, ezért kérdeztem, hogy biztonságos legyen a végeredmény.

2024. jan. 11. 09:13
 9/11 anonim ***** válasza:
Az AVK pontos típusát légyszíves írd le ide , kiváncsi vagyok a paraméterekre.
2024. jan. 11. 14:35
 10/11 A kérdező kommentje:
Schneider Electric R9R11225 (Resi9, 2P, 25A/30mA, AC)
2024. jan. 11. 15:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!