Az lehetséges, hogy egy LED-körte két év után tönkremegy?
Sokan azt hitték, de ennél hamarabb is tönkremehet. A leírt hibajelenség gyakori LED-hiba. Alulméretezés miatt túlmelegszik, megég, szakadozik, szenesedik.
Csökkenteni szoktam a LED-áramot, úgy tovább tart, de ahhoz bele kell nyúlni az elektronikába.
Igen, előfordulhat. Nekem is volt hasonló LED fényforrásom. Meg olyan is van ami 10 éve megy.
De azért nézd meg az alábbiakat: Csavard beljebb az "izzót"! Lehet csak kimozdult. Nézd meg a kapcsolót, hogy jó-e, biztosan kapcsol-e, vagyis amikor elkezd villogni akkor nyomkodd meg, kocogtasd meg. Nézd végig a kábelt is és mozdgasd meg a dugvillánál és ott is ahol bemegy a lámpába, kapcsolóba stb, mert lehet hogy ott eltörött a kábel. Nézd meg a konnektort is, mozdgasd meg benne a dugvillát (bekapcsolt lámpánál) hogy biztos jól érintkezik-e.
"Egy LED-izzónál általában nem a ledek mennek tönkre, hanem az azokat meghajtó áramkör"
Ezt így nem lehet szerintem kijelenteni.
Igen gyakori hogy a LED megy tönkre. Ennek elsődleges oka (szerintem) hogy túl vannak hajtva és kevés a hűtésük is.
Nemrég kaptam egy fél szatyor rossz LED körtét. Az összesben LED volt megszakadva. Még olyan is volt közte amelyik helyén fekete kráter volt.
Ugyanakkor a gyártócsarnokban hullanak a 150W-os highbay LED-es lámpák (darabja vagy öt kiló és vagy 300 ezer Ft-ba kerül.
Azoknak meg kivétel nélkül mindnek az elektronikája halt meg.
"Egy LED-izzónál általában nem a ledek mennek tönkre"
Ez egy tévhit. Ahogy az LCD TV-kben is, a LED-lámpáknál is (nem izzó) sokkal gyakoribb a LED-hiba.
Nyilván elpukkanhat időnként a driver is (TV-ben még ritkábban), de akkor már nem villog többet.
Az még kevésbé igaz, hogy a driver LED-et nyírna ki, ezek tapasztalatlanságra utaló kijelentések.
Igen, előfordul.
Nálam márkás LED is volt már, ami alig többet bírt 1 évnél. Másik meg napi használat mellett több, mint 10 éve hibátlan. Elég változó, hogy mennyit bírnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!