Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Megállja ez a helyét? "A...

Megállja ez a helyét? "A litiumos akkumulátort tönkre teszed, ha hidegen 100%-ra töltöd, majd beviszed a melegbe." - Ha igen, akkor mi a magyarázata?

Figyelt kérdés

#akkumulátor #Li-ion #lítium #Lítiumos akkumulátor
2023. dec. 2. 10:31
 1/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Fenti formában nem olvastam még ilyet, de fagypont alatti töltéstől károsodhat:

[link]

2023. dec. 2. 11:03
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem állja meg.
2023. dec. 2. 15:29
 3/8 anonim ***** válasza:

"Megállja ez a helyét?"

Mi az információ forrása?

Azt tudom, hogy az enyémnek ha lehűl, erősen lecsökken a kapacitása. Mondjuk a negyedét képes leadni mint töltve. De, ha hidegen már nem viszi a gépet, hidegen hiába akarom tölteni, a töltő nem tölti. Ha töltőn hagyom, akkor indul be a töltés, ha már az akku megmelegedett. Gyanítom, szándékosség lehet a háttérben.

[link]

2023. dec. 2. 22:55
 4/8 A kérdező kommentje:

Értem. Köszönöm szépen a válaszokat!

Ezen az oldalon olvastam egy hozzászólásban. Ezért akartam utána járni a valóságtartalmának.

"Azt tudom, hogy az enyémnek ha lehűl, erősen lecsökken a kapacitása. Mondjuk a negyedét képes leadni mint töltve. De, ha hidegen már nem viszi a gépet, hidegen hiába akarom tölteni, a töltő nem tölti. Ha töltőn hagyom, akkor indul be a töltés, ha már az akku megmelegedett." - hmmm! Úgy tudom, hogyha beviszed melegbe, akkor miután felmelegedett, "visszatér" a kapacitása közel 100%-a "bele", mármint ismét képes lesz megfelelően működni. Én miért nem tapasztalom powerbank-jeimnél, amit leírtál? Mi lehet az oka? 5-10 fokot megélnek a powerbank-jeim éjjel-nappal. Te egyébként hány fokot értettél a "hideg" szó alatt?

2023. dec. 3. 07:48
 5/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

5 °C alatt kezdődnek inkább gondok, megnő az akku belső ellenállása, ami önmagában is korlátozza a lehetséges töltőáramot.

Ha a töltő figyel hőmérsékletet (a cellánál rögzített termisztor segítségével), akkor még az is beleszólhat.

2023. dec. 3. 08:22
 6/8 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm a válaszod!
2023. dec. 3. 08:25
 7/8 anonim ***** válasza:

"az enyémnek ha lehűl, erősen lecsökken a kapacitása"

Mindegyik akksi szenved hidegben. De a tiéd minden bizonnyal már a végét járja. Cseréltesd ki!

"hidegen hiába akarom tölteni, a töltő nem tölti"

Van bennük védelem. Hideg vagy meleg akksi direkt nem töltődik.

"Én miért nem tapasztalom powerbank-jeimnél, amit leírtál? Mi lehet az oka?"

Mert a powerbankjaid valószinüleg újabbak és kevésbé vannak elhasználódva mint az ő akkumulátora.

Megpróbálom egy példával elmagyarázni: Az akkumulátorok gyakorlatilag élő organizmusok, mondjuk mint az ember. Nincs két egyforma, nem lehet ugyanolyanra gyártani őket mint mondjuk az M8-as csavart. Mindegyik akksi kicsit más, még ha ugyanarról a gyártósorról kerülnek is le. Ahogy a gyerek sem olyan még mint egy felnőtt, az új akksi sem tudja a névleges, tervezett kapacitását leadni, csak néhány töltés/kisütés után. Aztán ahogy idősödik, használódik az akksi úgy öregszik, pont mint az ember. A fiatal akksik jól bírják, terhelhetőek, kivehető belőlük a kapacitásuk. Ám minél idősebb, minél többet dolgozott, annál kevesebbet bír, annál kisebb az a terhelés amit még el tud viselni és ki tud szolgálni. Mint az öreg bácsika aki azt hiszi tud még biciklizni, és megy is neki vízszintes úton, de ahogy jön az első emelkedő azonnal kiköpi a tüdejét és nem tud felmenni. Az öreg akksi is tartja a feszültségét, de ahogy megterheled árammal már be is esik az a feszültség és nem fogja tudni leadni a kivánt teljesítményt. A készülékekbe és az akkumulátorokba épített védelmek pedig lekapcsolják ilyenkor az akksit a további károsodások meglőzése érdekében.

A hideg és a meleg pedig szintén ugyanúgy hat az akksikra mint az emberre: te sem tudsz nagy melegben vagy hidegben jól dolgozni ugye?

2023. dec. 3. 09:48
 8/8 A kérdező kommentje:
:) Tetszik a hasonlat!! Köszönöm! :)
2023. dec. 3. 10:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!