Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért kell rezisztor ha LED...

Miért kell rezisztor ha LED izzora váltok?

Figyelt kérdés

12V-os rendszerről van szó. A hátsó izzók közül néhányat kicserélnék mert azok nyitott ajtónál égve maradnak egy jó 20-25 percig es sehogy sem tudom kikapcsolni ezt. Gondoltam hogy LED izzókra váltok mert azok kevesebbet fogyasztanak, igy kisebb eséllyel merül le az aksi.

Viszont mondják hogy kell rezisztor mert az auto computere azt gondolná hogy ki van égve az adott izzo, olyan kevés energiat fogyaszt. Egy bizonyos hyperflashról is beszéltek de ezt magyarul sem tudom hogy mi.

A rezisztor használ energiát?

2023. nov. 19. 22:13
 1/5 anonim ***** válasza:
86%
Ha modernebb autód van, vagyis CAN buszos,akkor annak számítógépe figyeli a lápákban található izzók ellenállását, ez egy beállított érték nála, és ha ez alá csökken, akkor úgy érzékeli,hogy kiégett, és jelez a műszerfalon. Egy LED-nek eleve kisebb az ellenállása, ezért ezt is úgy fogja érzékelni mintha kiéget volna egy izzód. Ez ellenállással lehet a hiányzó értékéket kompenzálni.
2023. nov. 19. 22:21
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
Gondolom a ballasztra gondolsz és az azért kell, hogy ne kapjon túlfeszültséget a LED.
2023. nov. 19. 22:21
 3/5 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

A LED nem lineáris fogyasztó, mint egy ellenállás, illetve izzó (most azt hagyjuk, volt itt az oldalon egy lelki sérült, belém kötött és be akarta magyarázni mindenáron, hogy szerinte én még soha nem hallottam az izzók hidegellenállásáról, ami abszurd feltételezés).

Lényeg, hogy párhuzamosan kötnek vele egy ellenállást, mint például:

[link]

Felirat szerint 241 SMD-kód azt jelenti, 24 és 1 db nulla, azaz 240 ohm. Ez semmi.

2023. nov. 19. 22:30
 4/5 A kérdező kommentje:
A rezisztor fogyasztja el az energiat amit a LED nem fogyaszt el hogy "atverje" a computert? Nem igazan ertem ezt az egeszet.
2023. nov. 20. 00:28
 5/5 anonim ***** válasza:

"A rezisztor fogyasztja el az energiat"

Nagyjából igen.

Nem tudok pontos adatokat, de valami olyasmit kell elképzelni, hogy mondjuk pár tized másodpercenként ad az izzóra mondjuk 2V-ot, amitől az izzó még ugyan nem fog világítani, de áram folyik rajta ennek hatására. Ha éppen világít, és az áram nagyobb, az nem baj, csak kissebb ne legyen.

A LED-es cucc viszont 2V hatására semmit nem fog csinálni, így az elvárt áram nem folyik rajta, és hibajelzés lesz.

Ezt az áramot kell az ellenállással izzó szimulátorként létrehozni.

A hátránya az, hogy ha az energia spórolás a célod, azt az ellenállással elbukod.

2023. nov. 20. 03:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!