Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » USB-n egy eszköz tényleg fel...

USB-n egy eszköz tényleg fel tud venni 27-32 W-ot?

Figyelt kérdés

azért az 5V-on kb 6A lenne ... ez lehetséges?

videolámpát így árulják, hogy USB-ről működik, és elég nagy (352 db ledes), és az van rá írva, hogy 27W, a másikra 30W, kb ilyen értékek.

na de hogy a fenébe vesz fel pl egy powerbankból 6A-t?

2023. nov. 14. 08:53
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

9. Ki állította az ellenkezőjét? Egyébként a semmiből állítanánk elő energiát. Olyan mint a trafó, csak a trafó + graetz van talän 50-6^%-os hatásdokú, egy DC konverter meg 90% felett van hatásfokban, mivel csak a Drain-Ellenállás fűt nyitott állapotban, meg vannak kapcsolási veszteségek, mivel ugye nyitásnál meg zárásnál nem nulla idő altt történik a dolog, hanem nanoszekundum nagyságrendben van egy átmenet, ahol sem a fesz, sem az áram nem nulla közelében van.

Én csak simán tólgondoltam a kérdést, mert at volt előttem, hogy a kisfesz powerbankból át akarjuk pumpáni a töltést nagyobb vagy azonos feszű akksiba, akkor kell a step-up konverter.

De 6 ampert simán kiszedek egy megfelelően kis ellenállással is, már amennyiben a powerbank belső ellenállása engedi, azt hogy mennyi ideig, az meg a kapacitás függvénye.

"Pl. bemenő: 5V x 3A = 15 W"

Én sem tudtam, most néztem utána, az USB 3.1 Gen2-től 5A a terhelhetőség.

Ezen felül az USB-C szabványra írnak 120 W-ot, de ebbe nem mennék bele, mert nem ismerem részleteiben, hogy mire gondolnak, hány csatlakozón, meg milyen elektronika van mögötte. (Wie viel Ampere hat USB-C?

Die USB-C-Kontakte sind punktsymmetrisch angeordnet; die Stecker sind verdrehungssicher. Ein weiterer Vorteil ist die gegenüber anderen Steckersystemen höhere mögliche Ladeleistung von bis zu 120 Watt (6 Ampere bei 20 Volt), mit Extended Power Range (EPR) zukünftig bis zu 240 Watt (5 Ampere bei 48 Volt).)

2023. nov. 14. 11:47
 12/28 anonim ***** válasza:
Bocs az elütésekért.
2023. nov. 14. 11:48
 13/28 anonim ***** válasza:

Akkor kezdjük az elején.

Hol van a link a lámpáról?

2023. nov. 14. 12:01
 14/28 Szervizmérnök úr ***** válasza:
Leginkább arra reagáltam, hogy a 4. beírás megfogalmazása kissé butácska nagyon.
2023. nov. 14. 12:04
 15/28 anonim ***** válasza:
Visszatérve eredeti kérdésre: feltételezem USB-C bemenet van a lámpán. Nem feltétlenül fog 5V-on ekkora teljesítményt felvenni (sőt 5V-on max 25W lehet 5A miatt), hanem van ott még lehetőség 9V, 12V 20V-ra is.
2023. nov. 14. 12:20
 16/28 anonim ***** válasza:
54%

14. Miért is? Konyhanyelven mondtam el, hogy aki nem szakember, annak is átmenjen, hogy a feszültség az a hatás, ami az áramot hajtja.

Leragadram annál a gondolatnál, ami pont példa volt ősszel egy ismerősnél a ZH-n, hogy hogyan töltjük a telefont (ami 5 V-ról tölthető) 3.6 voltos celláról.

Nem tudom mennyire szakember a kérdező, de ha elkezdem részletezni a feszültség, potenciál, és áram (illetve töltés és töltésáramlás) fogalmát és összefüggéseit, szerintem átlagember inkább eltávolodik a megoldástól, nemhogy közelebb jutna.

2023. nov. 14. 13:25
 17/28 A kérdező kommentje:

adom a linket, van ebből többféle, de pl:

[link]

oké, tegyük fel, megemeli a feszt, na de attól még a kiinduló USB csatin kell az a bizonyos A, nem?

2023. nov. 15. 16:39
 18/28 anonim ***** válasza:

Igazából mérnükúr elmondta, az a bizonyos W kell. Ugye P=U*I, ami az alapképlet, ami szinte sosem igaz, de idalizált esetben egyenfesznél igen.

Ha bármelyiket emeled, a másik csökkenni fog, és tudtommal egy új generációs USB max. 5 A-t tud, ahogy fentebb írtam, az 25W max.

Még nem volt időm utánaolvasni, mire vonatkozik az USB-C-re megadott 120W, de gyanítom, hogy ez csak a csatlakozóról szól, mivel az USB-C a csatlakozó szabványa.

2023. nov. 15. 16:48
 19/28 Szervizmérnök úr ***** válasza:

P = U x I

Tehát nagyobb feszültségen kevesebb áram is tud ugyanannyi teljesítményt.

De esetedben ez mellékes, oda van írva, hogy 5V 2A, azaz 10 W.

A gyakorlatban még ennyit sem tudnak ezek általában.

2023. nov. 15. 16:50
 20/28 anonim ***** válasza:

Megnéztem a linket. Max 12W-ot ír, illetve 5V 2A-t ami 10 W. 10W-os sima ledes "körte" 1500 Lument csinál, ez 1700-at ír, szerintem ez reális. Honnan jött a 27-32 W?

Ha a képeet nézed, szerintem ott több terméket kevertek a kínaiak.

2023. nov. 15. 16:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!