Ez a ledsor átalakítható vajon 12V-ra? Autó dekoráláshoz kellene Mikulásra, Karácsonyra, de működhet ez 12V-ról is?
köszönöm előre is, fontos lenne tudnom. az autóban van 12V sok formában, sokféle csatlakozóval, az nem szempont. csak ezt az elektronikát kellene valahogy 12V bemenettel megoldani, ha lehetséges.
B opció:
Ha levágjuk az egész elektronikát, és csak simán kapja a led kábele a 12V-ot, akkor működhet? Nem baj, ha nem lehet rajta a funkciókat váltogatni, az bőven elég, ha világít csak. Kérdés, hogy a 12V sok-e vagy kevés neki.
10
kösz, és ez jó is lenne elvileg, csak még arra nem jöttem rá, vajon miért van 3 kimenő szál a vezérlőből, azaz ha lesz 12V-ra átalakításom, oké, de még azt meg kell fejteni, mi a harmadik szál. csak feltételezem, hogy eredetileg az adja az impulzusokat a 8 féle villogási-világítási módok közti váltáshoz. kérdés, hogy ha simán csak van egy 12V +/-, akkor kihagyva ezt a harmadik szálat, működik-e, de majd kiderül, most már megrendletem, a kocka el van vetve :)
az előbb pedig lefelejtettem a fotókat, ugyanez a típus:
Ezzel az a baj, hogy nem tudod hány led van szegmensenként ha vannak egyáltalán szegmensek. Egy adott szegmensnek pedig nem tudható, hogy a 12V az talán pont túl kevés lesz és nem működik vagy túl sok és kinyírja a ledeket. Persze megoldható biztos barkácsolással, de ha nem szeretnéd újrakötni a ledeket a fél füzéren és/vagy külön spéci tápegységet építeni hozzá akkor nem vágod szét és ilyet veszel mellé:
Szivargyújtóba be, abba a dobozka és kész. Máskor is jó lesz valamire a 220v-os konnektor a kocsiban, nem veszik kárba utána.
kösz, na ilyesmiről pont sokat olvastam, de nem az a gond ezekkel, hogy kinyírja az elektronikát?
mert ennyit simán beáldoznék, na de találok itt tiszta szinuszosat 72 ezerért, és eddig azt ajánlgatták. vagy szerinted mennyire foglalkozzak ezzel? 8 ezerért túl szép lenne, de bár működne. bár ...
Szerintem minden LED mellett van sorosan egy ellenállás, és a 230 V-os LED-szalagokhoz hasonlóan (ami 60 LED-enként darabolható és egy Graetz-hidas dobozka táplálja) 60 db van sorosan kötve.
12 V-ra "egyszerűen" 3 darabonként kellene kötnöd, ahogy a 12 V-os szalagok példája is mutatja (mellékes most, hogy ott 3 LED + 1 ellenállás van).
Három kimenet pedig lehet azért, mert egy közös pozitív, valamint negatív ágban két tirisztor kapcsolja, így két ágat (két színt) lehet vezérelni.
Itt ugyebár a hullámzó DC miatt a tirisztor alkalmas a célra.
Kis méretű, TO-92 tokozású tirisztorok (is) lehetnek, láttam hasonló 2-csatornás vezérlőt, valamelyik netes fotón is.
"na de találok itt tiszta szinuszosat"
Nem kell tiszta szinuszos ehhez. Nekem pl. működik róla a nyomtató a kocsiban.
annyi mindent olvastam már meg hallottam erről a szinuszos meg nem szinuszos inverterekről, hogy jó lenne, ha egyszer egy hozzáértő elmgyarázná, mert ugyanakkor hallom azt is, hogy sok mindent tönkretesz.
ez vajon mitől függ?
meg fogom nézni ezt pontosan. az a bizonyos 3 ér megy egész a legutolsó ledig, és tény, hogy amellett látok egy kis ellenállást a zsugorban. de mindegyiknél mintha nem lenne. mármint hármasával se.
de leszedem megnézem este pontosan, hogy is van ez. szívem szerint megpucolnám a vezetéket, hogy rá tudjak mérni multiméterrel, de félek, összebaromolom, na meg az esőnek való ellenállás is nehezen megoldható utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!