Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Gyerekjátékban LR41 elem...

Gyerekjátékban LR41 elem volt. Ma már nem működött, kivettem, hát csupa zöld volt ahol a kettő illeszkedett. Ki tudom takarítani a helyét valamivel?

Figyelt kérdés
Egyébként mitől zöld? Kifolyt az elem?
2023. szept. 28. 10:28
1 2
 1/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:

[link]

Az elektrolit okozta korrózió.

Felületet le kell tisztítani, kapirgálni, kenéssel védeni. Zsír, olaj (nem növényi), kontakt spray.

Akinek van Dremel vagy hasonló gravírozó, hasznos lehet a tisztításhoz.

2023. szept. 28. 10:36
 2/11 A kérdező kommentje:
Ehhez hülye vagyok. Ez fényes fém színű, nem réz színű. Elmagyarázod? És veszélyes egyébként?
2023. szept. 28. 10:41
 3/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Rézötvözet inkább, galvanizált (fényes) bevonattal, ami alapesetben védi a felületet, de nem minden (mennyiség) ellen.

Ilyen akció után viszont a bevonat lekaparásra kerül, a rézfelület kilátszik, amit védeni ajánlatos egy kis kenéssel.

2023. szept. 28. 10:57
 4/11 anonim ***** válasza:
Lehet kapni "szilikonzsírt" akkumulátorsarura, esetleg az jó lehet védelemnek. Vagy tévedek?
2023. szept. 28. 11:02
 5/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Jó a szilikonzsír is.

Ha jól látom a neten, az akkuhoz való póluszsír vezető adalékot nem tartalmaz, sőt véd a kúszóáramok ellen.

Ha vezető zsír lenne és rossz helyre kerül, az probléma.

2023. szept. 28. 11:16
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2023. szept. 28. 11:19
 7/11 anonim ***** válasza:

A szilikonzsír nem távolítja el a korrodált lerakódást és még jobban rontja a vezetőképességet.

Szódabikarbónás lemosás viszont hatásos ilyen esetben.

2023. szept. 28. 12:33
 8/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:

7.

Alapvetően a már megtisztított felület újabb korrózió elleni védelmére ajánlott valami védelmet allkalmazni a levegő oxigénje, páratartalma ellen.

A megkent felületről az érinkezési nyomaték kiszorítja a kenőanyagot, vagy kicsit megmozgatja az ember és kiszorul.

Nem életszerű, hogy emiatt nem érintkezne, vagy akkor túl gyengére lett beéllítva az érinkező, ami eleve probléma, meg kell csinálni rendesen.

Mindamellett az is tapasztalat, hogy a korrodált rész megszívja magát a kenőanyaggal (akkor is, ha szilikonzsír), ami segítheti a tisztítást.

Lúgos maratás addig jó ötlet, amikor az érinkező kiépíthető, de ha egy laikus csak úgy bekeni a szerkezetbe, könnyen kárt okozhat.

Egyébként foszforsavval is lehet tisztítani rozsdát stb. (ld. Coca Cola is), de nem a készülékbe öntve.

2023. szept. 28. 13:17
 9/11 anonim ***** válasza:

"A szilikonzsír nem távolítja el a korrodált lerakódást"

Ezt rajtad kívül senki sem írta.

2023. szept. 28. 13:20
 10/11 anonim ***** válasza:

"Ezt rajtad kívül senki sem írta."

Akkor még szerencse hogy leírtam. Csupán a kérdezőnek szólt ez a megjegyzés, én kérek elnézést.

2023. szept. 29. 09:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!