Nem nagyon találok 15V DC-kimenetes hordozható napelemet, van egyáltalán ilyesmi?
"Van egy príma kis powerbank cuccom"
Annak gyártója, típusa? Milyen technológiájú, hogyan tölthető?
A napelem eleve változó nagyságú feszültséget ad le, noha vannak elektronikával egybeépített, USB-kimenetes, 5 V-ra stabilizált darabok is.
Nagyobb feszültségű betáplálást a telefon (vagy power bank) engedélyezi annak a dugasztápnak, ami arra alkalmas.
Nem töltő, a power bankban van a töltésszabályzó.
Ezek a dugasztápok is 5 V-ról indulnak, csak utána kapcsol feljebb.
Ez nem úgy megy, hogy te rákínozod a nagyobb feszültséget, bár az is lehet, hogy a DC-konverterrel kezdődő áramkör további átállítás nélkül feldolgozza, de azért nem ártana ezt jobban megvizsgálni, nem csak úgy vaktában rányomni.
Természetesen olyan hordozható napelem-készleteket néztem ahol valamiféle épkézláb kimenet van. Például láttam USB vagy akár DC kimenetest is, ebből voltak egész jók, azt hiszem 5V, 12V, talán még 19V is, de 15V-ost nem igazán találok...
Nagyon nem vagyok képben, de mi lenne ha mondjuk egy 12V-ost vagy 19V-ost vennék, és ehhez kérnék valakit, hogy kössön hozzá egy step-up vagy step-down DC-DC konvertert?
Elméletileg megoldható ez? Működne így ez egy napelem esetében?
A napelem üresjárati feszültségét (ezt a feszültséget akkor mérheted, amikor nincs terhelés a cellán) - ez a napelem jelleggörbéjén
Voc-vel jelölik - lecsökkentheted 15 V-ra (az egyszerűbb PWM-töltésvezérlők is hasonló elven működnek, csak ott a feszültség általában a 12/24/48 V-os akkumulátorok töltésének megfelelő), viszont a besugárzás és a hőmérséklet változásával a kivehető áramerősség is változni fog:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!