Távvezérlés internetről. Mi kell hozzá?
Néhány mágneskapcsolót szeretnék meghuzatni messziről internet segítségével amik kapcsolnának valaamit.
Mi kell hozzá?
Internet kapcsolat, oké, az lesz.
Az internetre mit dugjak rá amivel a mágneskapcsolót be tudom kapcsolni?
Hogyan érem el a neten keresztül azt a valamit amivel be tudom kapcsolni a mágneskapcsolót?
Hát, ami elsőre eszembe jut, az a Raspberry Pi. GPIO-val lehet relét huzatni: https://www.youtube.com/watch?v=b6ZagKRnRdM
Hogy valami jó kezelőfelületed is legyen, ahhoz meg Home Assistant jó tud lenni, aminek van GPIO támogatása: [link]
Távvezérléshez neten kívül kell publikus IP cím. Nem kell hogy fix legyen, arra ott a DDNS, de publikusnak kell lennie, azaz CgNAT nem lehet.
3-as nem ez volt a kérdés! Az időkapcsolós megoldás már évtizedek óta működik már itt.
A többieknek köszi, megnézegetem őket.
"3-as nem ez volt a kérdés! Az időkapcsolós megoldás már évtizedek óta működik már itt."
Ne kapd fel a vizet, válaszolni kell ha kérdeznek.
Szóval a megoldás függ a problémától. De gyakran a probléma maga a kérdező.
"válaszolni kell ha kérdeznek."
Nem, nem kell ha nem tudsz értelmes választ adni!
Nem függ a problémától a megoldás.... elmondtam: mágneskapcsolót kell meghutazni. Az hogy mögötte mi van, mit kapcsol az nem a te dolgod.
"Az hogy mögötte mi van, mit kapcsol az nem a te dolgod."
Így van, de ahogy írtam, a megoldás a problémától függ.
Be is linkeltem a 2-es válaszban egy eszközt hozzá, de te még mindig itt pattogsz.
Arra akartam kilyukadni, hogy vannak külöbböző eseményvezérlések, ami függ a környezetől is akár. HOgy nappal ne kapcsolja fel a lámpát, melegben ne fűtsön, esőben ne locsoljon, ha nyitva az ablak akkor ne menjen a klíma, ha nem vagy otthon ki tudd nyitni a postásnak a kaput, hogy betegye a csomagot, ha párás a levegő, akkor rövid időkre szellőztessen, akármi, bármi.
De ha csak az kell hogy valami kapcsoljon, minden egyébtől függetlenül, arra már kaptál választ. Tőlem is.
Ha meg fáj kimondani hogy mi a célja a vezérlésnek, akkor nem akarom hogy fájjon neked. Ennyi.
Az az egy nem mindegy a vezérlés szempontjából, hogy mi történik ha elveszted a netes kapcsolatot. Hogy csak egy inpulzust ad, bekapcsolva marad, leáll ha nincs net, vagy átvált, meg ilyenek. De ezekre a kérdésekre már nem várok tőled választ, mert nem az én dolgom.
"Nem függ a problémától a megoldás...."
Nem függ az útvonal az uticéltól? :)
Hát de. Nagyon is!
"Ha meg fáj kimondani hogy mi a célja a vezérlésnek, akkor nem akarom hogy fájjon neked. Ennyi."
Nem fáj kimondani. De attól jobban tudtok válaszolni hogy ha elmondom, hogy harangok kapcsolásáról van szó? Egy mágneskapcsolót kell meghuzatni ami aztán indítja a húzógépek szabályzó áramkörét, kiesése után pedig a vezérlés átáll féküzembe és megállítja a harangokat. Ez jelenleg meg van oldva időkapcsolóval a rendszeres harangozásokhoz, illetve az esetiekhez sima kéziműködtetésű kapcsolóval is lehet indítani a kongatást.
Vagyis a mágneskapcsoló mögötti szabályzó áramkör, vagy akármi más teljesen irreleváns a kérdés szempontjából. Főleg úgy, hogy nem is tudsz kimozdulni szűk szellemi gettódból és cska a háztartásban előforduló dolgok jutnak eszedbe.
Azen gondolkotam el, hogy hogyan lehetne megoldani távolról annak a bizonyos mágneskapcsolónak a bekapcsolását. Ennyi amire válaszolnotok kell, semmi más.
(megelőzendő a következő nyafogás tárgyát: igen, van a toronyban net. Onnan szórja a szolgáltató)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!