Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy 20x20x40cm-es üveg kalitká...

Egy 20x20x40cm-es üveg kalitkát kellene lehűtenem -60 fokra, lehetőleg úgy hogy tartja a benti hőmérséklettet. Peltier elemekkel megoldható vagy mást ajánlotok?

Figyelt kérdés

Tudom hogy sokat fogyaszt, de mobilisnak kellene lennie a kalitkának és más ötletem nincs.

Megpróbálom majd dupla falúra csinálni hogy jobban szigeteljen, de fontos az is hogy be lehessen látni.

#hűtés #Peltier elem
2023. aug. 3. 17:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Ha elég csak egy oldalon belátni, akkor a többi lapját szigeteld le nagyon vastagon.
2023. aug. 3. 18:12
 2/11 Szirty ***** válasza:

"Peltier elemekkel megoldható vagy mást ajánlotok?"

Azokkal szerintem nem. Szárazjég vagy nitrogén esélyesebb.

De gondod lesz a jegesedéssel és a kondenzációval...

2023. aug. 3. 18:27
 3/11 A kérdező kommentje:

Az a "baj" hogy fontos lenne belátni legalább 3 oldalon.

Nem tudom hogy szárazjeget vagy folyékony nitrogént hol lehet venni legálisan. Az eredeti ötletem az volt hogy peltier elemekkel oldom mef több rétegben. Köztük esetleg a hőelvezetést ventilátor és hűtőbordák segítségével megoldani...

2023. aug. 3. 18:39
 4/11 anonim ***** válasza:

szárazjeget kb minden sarkon lehet kapni......

[link]

[link]

[link]

[link]

2023. aug. 3. 18:43
 5/11 anonim ***** válasza:
És mi lesz benne, hogy kell a -60 fok? A szárazjég az -70 kb.
2023. aug. 3. 20:33
 6/11 A kérdező kommentje:

Lehet hogy hülyeségnek fogjátok tartani de szeretem a fura dolgokat, szóval röviden.

-50 fok alatt az a metil és etil alkohol pára sugárzás hatására jól tud ionizálódni és elég látványos is. Na most ha sikerül a hűtés -50 ig vagy lejjebb és teszek bele tisztaszeszt majd egy darabka uránszurok ércet vagy csak egy régebbi fajta uránüveget akkor jól látható lesz a bomló uránból származó sugárzás az ionizáció miatt.

Szóval ja, fura vagyok, de ez van.

Tisztában vagyok a sugárzás káros hatásaivdl ezért semmi komolyabb dolgot nem szereznék be.

2023. aug. 3. 22:12
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy fura ifjú Cserenkov!
2023. aug. 3. 22:28
 8/11 anonim ***** válasza:
Jahh. azért ehhez a sima üveg nem lesz jó. Azért az nem annyira bírja tartósan ezt a hőmérsékletet.
2023. aug. 3. 23:49
 9/11 anonim ***** válasza:

Ilyen feltételek mellett otthon kb. reménytelen.

Megfelelő hőszigetelés nem alkalmazható, akkor hogyan lehet a teret lehűteni?

A -60 csak ultra mélyhűtésű gázokkal érhető el és a gépészet hozzá olykor már 2 fokozatú.

Első "kanyar" mondjuk -10, erre épül a második....

2023. aug. 4. 08:52
 10/11 A kérdező kommentje:
Több fokozatra gondoltam én is mert maximum 68 fokos hőmérséklet különbség állítható elő azzal a fajtával amit néztem. A maximum felé gondolom erősen csökken a hatékonyság, szóval a szintek között olyan 20-25 fokos hőmérséklet különbség már jó lehet. Ebből kiindulva 4 szint kellene a szobahőmérséklettől szàmolva már akkor ha nem lenne hőveszteség, szóval inkább 5 kell. Ez kb 100 darab peltier elemmel oldható meg. Ami nem kevés...
2023. aug. 4. 09:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!